Haşrolmak ne demek?

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
57
Coin
256,936
Haşrolmak Nedir?

Sozlukte bir şeyi mekan ve meskenden cıkarmak, toplamak, bir araya getirip sevketmekanlamlarına gelen haşr, terim olarak, Cenabı Hakk'ın olulere ruhları iade edip onları hesaba cekmek uzere toplaması ve toplanma yerine sevketmesi demektir Toplanacak olan yere de Mahşerdenir

Kur'anı Kerim'de Sizi topraktan yarattık, oraya dondureceğiz ve sizi tekrar oradan cıkaracağız(Taha, 2059) buyurularak; olunce toprağa gomulen, curuyup toprak olan insanların tekrar oradan cıkarılacakları haber verilmiş ve bunu imkansız gorenlere karşı deliller getirilmiştir (RUm, 3019; Bakara, 2259260)

Herkesin yaptığının karşılığını tam olarak alacağı cennet ve cehenneme doğru yol alan yolcularının uğrayacakları bir durak olan mahşerde de, diğer merhale ve duraklarda olduğu gibi iyiler daima izzet, ikram ve mukafat gorecek, oradaki sıkıntı ve ızdıraplardan korunacak; kotuler ise mahşerin her turlu sıkıntı ve ızdıraplarına maruz kalacaklardır Ceşitli sıkıntılarla dolu olan haşr, mu'minlere cok kolay, kafirlere ise cetin olacaktır (FK)

Haşir Haşreden, toplayan Cem'eden

Hz Peygamber'in (ASM) bir ismi Haşir meydanında butun insanlar mubarek izlerinde haşr olup toplanacaklarından Delaili Hayrat'ta bu isimle mezkurdur (Bak: Haşr)

Haşr (Haşir) Toplanmak, bir yere birikmek

Toplama, cem'etmek

Kıyametten sonra butun insanların bir yere toplanmaları Allahın, oluleri diriltip mahşere cıkarması Kıyamet Bir tohumun icinden buyuk ağaclar cıktığı gibi, her bir insanın acbuz zeneb denilen bir nevi cekirdeğinden diriltilerek butun insanların Haşir Meydanında toplanmaları (Bak: Acbuz Zeneb) (Surenin başında, kuffar, Haşri inkar ettiklerinden Kur'an onları Haşrin kabulune mecbur etmek icin şoylece bastı mukaddemat eder; der: Aya, ustunuzdeki semaya bakmıyor musunuz ki: Biz ne keyfiyyette, ne kadar muntazam, muhteşem bir surette bina etmişiz Hem gormuyor musunuz ki; nasıl yıldızlarla, Ay ve Guneş ile tezyin etmişiz, hic bir kusur ve noksaniyet bırakmamışız Hem gormuyor musunuz ki; zemini size ne keyfiyyette sermişiz, ne kadar hikmetle tefriş etmişiz O yerde dağları tesbit etmişiz, denizin istilasından muhafaza etmişiz Hem gormuyor musunuz o yerde ne kadar guzel, rengarenk her bir cinsten cift hadrevatı, nebatatı halkettik Yerin her tarafını o guzellerle guzelleştirdik Hem gormuyor musunuz, ne keyfiyyette sema canibinden bereketli bir suyu gonderiyoruz O su ile bağ ve bostanları, hububatı, yuksek leziz meyveli hurma gibi ağacları halkedip ibadıma rızkı onunla gonderiyorum, yetiştiriyorum Hem gormuyor musunuz, o su ile, olmuş memleketi ihya ediyorum Binler dunyevi haşirleri icad ediyorum Nasıl bu nebatatı, kudretimle bu olmuş memleketten cıkarıyorum; sizin haşirdeki hurucunuz da boyledir Kıyamette arz olup, siz sağ olarak cıkacaksınızİşte şu ayetin isbatı haşirde gosterdiği cezaleti beyaniyeki, binden birisine ancak işaret edebildik nerede, insanların bir dava icin serdettikleri kelimat nerede? S) (Bak: Hudus)

Üst Alt