Hasta olmamak icin neler yapmamız gerekir
KAHVALTISIZ OLMAZ!
Metabolizmanızı iyi calışır duruma getirmek icin gune mutlaka kahvaltı yaparak başlayın İyi bir kahvaltı ile gune başlamak hem direncinizi koruyacak, hem de diyetin yapılabilirlik oranını artıracaktır
5 PORSİYON MEYVE
Hastalık riskinin arttığı bu donemde, soğuk algınlığından korunmak icin antioksidan iceriği yuksek olan yeşil yapraklı sebzeleri tuketin Meyve alımını ise; gunluk 45 porsiyonda tutun Portakal, mandalina, nar ve kivi tuketin
IHLAMUR İCİN
Sıvı alımınızı artırın Ekinezya, yeşil cay, kuşburnu, ıhlamur, rezene, anason ve kekik caylarını soğuk algınlıklarından korunmak icin icebilirsiniz
GUNDE 25 LİTRE SU!
Su vucudumuzdaki butun metabolik reaksiyonların temel direğidir Kışın su kaybı daha az olduğu icin susama hissi azalır Ancak su ihtiyacınızı yine de karşılamanız gerekir Kışın metabolizmanızı calıştırmak icin susamasanız bile, gunde 25 litre su tuketmeniz gerekir
UCUZ SEBZE YİYİN
Kışın en ucuz olan sebze ve meyveleri bol bol yiyin Narenciye yani portakal, mandalina, greyfurt, havuc, kivi, lahanagiller, karnabahar, lahana, brokoli, bruksel lahanası, yeşil yapraklı sebzeler, maydanoz, tere ve ıspanak A ve C vitamininden zengindir Meyve suları yerine meyveyi direkt tuketmek, C vitamininden daha fazla yararlanmamızı sağlar
SALATA YEMEK ŞART!
Greyfurt suyunun bazı ilaclarla beraber alınması ilacın işlevini azaltıp, artırabildiği icin ozellikle hipertansiyon, diyabet veya depresyon ilacları kullananlar; bu ilacları greyfurt suyuyla almamalıdır Salata ve sebze yemeklerini ana oğunlerinizde mutlaka bulundurmalısınız
DUDUKLUDE PİŞİRİN
Sebze yemeklerini pişirirken C vitamini kaybını azaltmak icin sebzeleri once yıkayıp sonra buyuk parcalar halinde doğramak, haşlama sularını dokmemek, duduklu tencerede pişirmek ve taze olarak tuketmek gerekir
LİFLİ GIDA ALIN
Gunlerin kısalması ve havaların soğuması ile birlikte, fiziksel aktiviteler azalır Lifli besinlerin tuketiminin de azalması sonucu kabızlık kendini gosterir Bu nedenle kış mevsiminin vazgecilmez yiyeceklerinden kurubaklagillerin, kepekli tahılların, esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna, pirinc, erişte, un ve ozellikle C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin tuketimine ağırlık verilmelidir Gunde 1014 bardak su icilmesi de kabızlığı onlemeye yardımcı olacaktır
YAĞI SONRA EKLEYİN
Yemeklerde kullanacağınız sıvı yağın yararlılığı acısından, yağı yemeğe piştikten sonra ilave etmeyi tercih etmelisiniz Yemekler zaten yağ ile pişirilmektedir Et, sut, yoğurt, peynir, yumurta ve yağlı tohumların icerisinde de yağ bulunmaktadır Burada dikkat edilmesi gereken nokta; kızartma ve kavurma işlemlerinden kacınmak, ekmeğe yağ surmemek ve zeytinyağını bile aşırı miktarlarda kullanmamaktır Sonucta; sadece bir gram yağın 9 kilokalori enerji icerdiği kesinlikle unutulmamalıdır
Esra TUZUN(Gunaydın)
KAHVALTISIZ OLMAZ!
Metabolizmanızı iyi calışır duruma getirmek icin gune mutlaka kahvaltı yaparak başlayın İyi bir kahvaltı ile gune başlamak hem direncinizi koruyacak, hem de diyetin yapılabilirlik oranını artıracaktır
5 PORSİYON MEYVE
Hastalık riskinin arttığı bu donemde, soğuk algınlığından korunmak icin antioksidan iceriği yuksek olan yeşil yapraklı sebzeleri tuketin Meyve alımını ise; gunluk 45 porsiyonda tutun Portakal, mandalina, nar ve kivi tuketin
IHLAMUR İCİN
Sıvı alımınızı artırın Ekinezya, yeşil cay, kuşburnu, ıhlamur, rezene, anason ve kekik caylarını soğuk algınlıklarından korunmak icin icebilirsiniz
GUNDE 25 LİTRE SU!
Su vucudumuzdaki butun metabolik reaksiyonların temel direğidir Kışın su kaybı daha az olduğu icin susama hissi azalır Ancak su ihtiyacınızı yine de karşılamanız gerekir Kışın metabolizmanızı calıştırmak icin susamasanız bile, gunde 25 litre su tuketmeniz gerekir
UCUZ SEBZE YİYİN
Kışın en ucuz olan sebze ve meyveleri bol bol yiyin Narenciye yani portakal, mandalina, greyfurt, havuc, kivi, lahanagiller, karnabahar, lahana, brokoli, bruksel lahanası, yeşil yapraklı sebzeler, maydanoz, tere ve ıspanak A ve C vitamininden zengindir Meyve suları yerine meyveyi direkt tuketmek, C vitamininden daha fazla yararlanmamızı sağlar
SALATA YEMEK ŞART!
Greyfurt suyunun bazı ilaclarla beraber alınması ilacın işlevini azaltıp, artırabildiği icin ozellikle hipertansiyon, diyabet veya depresyon ilacları kullananlar; bu ilacları greyfurt suyuyla almamalıdır Salata ve sebze yemeklerini ana oğunlerinizde mutlaka bulundurmalısınız
DUDUKLUDE PİŞİRİN
Sebze yemeklerini pişirirken C vitamini kaybını azaltmak icin sebzeleri once yıkayıp sonra buyuk parcalar halinde doğramak, haşlama sularını dokmemek, duduklu tencerede pişirmek ve taze olarak tuketmek gerekir
LİFLİ GIDA ALIN
Gunlerin kısalması ve havaların soğuması ile birlikte, fiziksel aktiviteler azalır Lifli besinlerin tuketiminin de azalması sonucu kabızlık kendini gosterir Bu nedenle kış mevsiminin vazgecilmez yiyeceklerinden kurubaklagillerin, kepekli tahılların, esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna, pirinc, erişte, un ve ozellikle C vitamininden zengin sebze ve meyvelerin tuketimine ağırlık verilmelidir Gunde 1014 bardak su icilmesi de kabızlığı onlemeye yardımcı olacaktır
YAĞI SONRA EKLEYİN
Yemeklerde kullanacağınız sıvı yağın yararlılığı acısından, yağı yemeğe piştikten sonra ilave etmeyi tercih etmelisiniz Yemekler zaten yağ ile pişirilmektedir Et, sut, yoğurt, peynir, yumurta ve yağlı tohumların icerisinde de yağ bulunmaktadır Burada dikkat edilmesi gereken nokta; kızartma ve kavurma işlemlerinden kacınmak, ekmeğe yağ surmemek ve zeytinyağını bile aşırı miktarlarda kullanmamaktır Sonucta; sadece bir gram yağın 9 kilokalori enerji icerdiği kesinlikle unutulmamalıdır
Esra TUZUN(Gunaydın)