Hava Kirliliğine Sebep Olan Gazlar Nelerdir?

theking

Yeni Üye
Tepkime
16
Yaş
35
Coin
175,520
Sevdiklerinle paylaşmayı unutma !
Hava kirliliğine sebep olan gazlar nelerdir? Karbon monoksit, kükürt dioksit, azot oksitleri ve partikül madde gibi gazlar hava kirliliğinin ana kaynaklarıdır. Karbon monoksit, fosil yakıtların yanmasıyla ortaya çıkar ve zehirleyici etkilere sahiptir. Kükürt dioksit, kömür ve petrolün yanmasıyla açığa çıkar ve asit yağmurlarına neden olur. Azot oksitleri, araç egzozlarından ve sanayi faaliyetlerinden kaynaklanır ve ozon tabakasını incelterek iklim değişikliğine yol açar. Partikül madde ise fabrika dumanları ve motor egzozlarından salınır ve solunum problemlerine neden olur. Hava kirliliğini azaltmak için fosil yakıtların yerine yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmalıdır.
İçindekiler


Hava Kirliliğine Sebep Olan Gazlar Nelerdir?

Hava kirliliği, atmosferdeki zararlı gazların ve partiküllerin birikmesi sonucu oluşan bir sorundur. Hava kirliliğine sebep olan gazlar, çeşitli kaynaklardan kaynaklanabilir ve insan sağlığına ve çevreye zarar verebilir. İşte hava kirliliğine sebep olan bazı gazlar:


Kükürt Dioksit (SO2)

Kömür ve petrol gibi fosil yakıtların yanması sonucu ortaya çıkan bir gazdır. Hava kirliliğinin ana kaynaklarından biridir ve solunum yoluyla insan sağlığına zarar verebilir.


Azot Dioksit (NO2)

Otomobil egzozları, sanayi tesisleri ve enerji üretiminde kullanılan yakıtların yanmasıyla ortaya çıkan bir gazdır. Solunum yoluyla insan sağlığına zarar verebilir ve asit yağmurlarının oluşumuna katkıda bulunabilir.


Karbon Monoksit (CO)

Fosil yakıtların yanması sırasında oluşan bir zehirli gazdır. Kapalı alanlarda ve kömür sobalarında yanma sonucu ortaya çıkar. Solunum yoluyla insan sağlığına ciddi zararlar verebilir.


Ozon (O3)

Troposferdeki (alt atmosfer) kirleticilerin kimyasal reaksiyonu sonucu oluşan bir gazdır. Kirli havada güneş ışığıyla birleşerek zararlı bir gaz haline gelir ve solunum yoluyla insan sağlığını etkileyebilir.


Partiküler Madde (PM)

Hava kirliliğinin en önemli bileşenlerinden biridir. Fosil yakıtların yanması, sanayi faaliyetleri ve yol tozları gibi kaynaklardan kaynaklanır. Solunum yoluyla insan sağlığına zarar verebilir ve çevreye zararlı etkileri vardır.


Amonyak (NH3)

Hayvan atıkları, gübreler ve endüstriyel süreçlerden kaynaklanan bir gazdır. Tarım ve hayvancılık sektörlerinde yaygın olarak kullanılan gübrelerin uçması sonucu havaya karışır. Solunum yoluyla insan sağlığına zarar verebilir ve su kaynaklarını kirletebilir.


Kurşun (Pb)

Kurşunlu benzinin kullanılması, endüstriyel faaliyetler ve kurşunlu boya kullanımı gibi kaynaklardan atmosfere salınan bir gazdır. Solunum yoluyla insan sağlığına ciddi zararlar verebilir ve özellikle çocuklar için zeka geriliği gibi kalıcı etkilere neden olabilir.


Kloroflorokarbonlar (CFC’ler)

Soğutma sistemleri, aerosol spreyler ve köpük üretiminde kullanılan kimyasal bileşiklerdir. Ozon tabakasının incelmesine ve zarar görmesine neden olurlar.


Metan (CH4)

Hayvancılık, kömür madenciliği, doğalgaz kaçakları ve çöp depolama alanları gibi kaynaklardan atmosfere salınan bir gazdır. Sera etkisine katkıda bulunur ve iklim değişikliğine yol açabilir.


Arsenik (As)

Sanayi faaliyetleri, tarım ilaçları ve kömür yakma gibi kaynaklardan atmosfere salınan bir gazdır. Solunum yoluyla insan sağlığına zarar verebilir ve kanser gibi ciddi hastalıklara neden olabilir.


Hidrojen Sülfür (H2S)

Petrol rafinerileri, kuyu gazları ve volkanik faaliyetler gibi kaynaklardan atmosfere salınan bir gazdır. Solunum yoluyla insan sağlığına zarar verebilir ve kötü kokusuyla bilinir.


Formaldehit (HCHO)

Yapı malzemeleri, mobilyalar, temizlik ürünleri ve sigara dumanı gibi kaynaklardan atmosfere salınan bir gazdır. Solunum yoluyla insan sağlığına zarar verebilir ve kanserojen etkileri vardır.


Benzen (C6H6)

Petrol rafinerileri, kimyasal fabrikalar ve araç egzozları gibi kaynaklardan atmosfere salınan bir gazdır. Solunum yoluyla insan sağlığına zarar verebilir ve kanserojen etkileri vardır.


Volatil Organik Bileşikler (VOC’ler)

Boya, vernik, temizlik ürünleri, parfüm ve benzin gibi ürünlerden buharlaşan kimyasal bileşiklerdir. Solunum yoluyla insan sağlığına zarar verebilir ve ozon oluşumuna katkıda bulunabilir.


Karbon Dioksit (CO2)

Fosil yakıtların yanması ve ormanların yok edilmesi gibi insan faaliyetlerinden kaynaklanan bir gazdır. Sera etkisine katkıda bulunur ve iklim değişikliğine yol açabilir.


Perfluorokarbonlar (PFC’ler)

Elektronik ekipmanlar, soğutma sistemleri ve endüstriyel süreçlerde kullanılan kimyasal bileşiklerdir. Sera gazı etkileri vardır ve ozon tabakasını inceltebilirler.


İndirgenmiş Kükürt Bileşikleri (TRS)

Kömür ve petrol yanması sırasında ortaya çıkan bir grup gazdır. Hava kirliliğine ve asit yağmurlarının oluşumuna katkıda bulunurlar.


Amonyum Bileşikleri (NH4)

Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden kaynaklanan gübrelerin ayrışması sonucu ortaya çıkan bir grup gazdır. Su kaynaklarını kirletebilir ve eutrofikasyona yol açabilirler.


Klorokarbonlar (CCl4)

Kimyasal üretim, temizlik ürünleri ve solventler gibi kaynaklardan atmosfere salınan bir gazdır. Ozon tabakasını inceltebilir ve kanserojen etkileri vardır.


Azot Oksitler (NOx)

Otomobil egzozları, sanayi tesisleri ve enerji üretiminde kullanılan yakıtların yanmasıyla ortaya çıkan bir grup gazdır. Solunum yoluyla insan sağlığına zarar verebilir ve asit yağmurlarının oluşumuna katkıda bulunabilirler.


Hava Kirliliğine Sebep Olan Gazlar Nelerdir?

Hava kirliliği sebebiyle ortaya çıkan gazlar insan sağlığını olumsuz etkiler.
Karbon monoksit zehirlenmelerine neden olan bir hava kirliliği gazıdır.
Azot dioksit solunum yolu hastalıklarına yol açabilen bir hava kirliliği gazıdır.
Ozon katmanının zarar görmesine neden olan bir hava kirliliği gazıdır.
Kükürt dioksit solunum yolu rahatsızlıklarına ve asit yağmurlarına yol açan bir gazdır.


Partiküler madde hava kirliliğine neden olan küçük parçacıklardır.
VOC’ler (uçucu organik bileşikler) hava kirliliği kaynaklarından yayılan zararlı gazlardır.
Amonyak tarım ve endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan bir hava kirliliği gazıdır.
Kurşun benzinli araçların egzoz gazlarından kaynaklanan bir hava kirliliği maddesidir.
Kloroflorokarbonlar (CFC’ler) ozon tabakasını delen bir hava kirliliği gazıdır.
 
Üst Alt