Son konular

Hayvansal Protein ile Bitkisel Protein Arasındaki Fark Nedir?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
İnsan vücudunun yaklaşık %20’si proteinden oluşur Vücut, proteinleri depolamadığı için her gün besinlerle yeterli miktarda protein almak önemlidir Bitkiler ve hayvanlar dahil, çok sayıda besin kaynağından protein alınabilir Bazı kişiler proteinin kaynağının önemli olmadığını iddia ederken, diğerleri bitkisel proteinin hayvansal proteinden daha üstün olduğunu söyler

Bitkisel ve hayvansal proteinlerin arasındaki amino asit (proteinlerin yapı birimi) profili değişkenlik gösterir Vücutta neredeyse her metabolik süreç için proteinler ve amino asitler kullanılır Fakat farklı proteinler, içerdikleri amino asit türleri açısından büyük ölçüde değişkenlik gösterir


Hayvansal proteinler, ihtiyacımız olan tüm amino asitler açısından iyi bir dengeye sahipken, bazı bitkisel proteinler belli amino asitleri az miktarda içerir Örneğin bazı yaygın bitki proteinlerinde; metiyonin, triptofan, lösin ve izolösin adlı amino asitlerin miktarı düşüktür

İnsan vücudunun protein sentezlemesi için toplam 20 çeşit amino aside ihtiyacı vardır Bu amino asitler; esansiyel ve esansiyel olmayan amino asitler olarak sınıflandırılır Vücut, esansiyel olmayan amino asitleri üretebilir Fakat esansiyel amino asitler vücutta üretilemediği için, yiyeceklerle alınmalıdır Sağlığın korunması için vücudun tüm esansiyel amino asitleri doğru oranda içermesi gerekir Kırmızı et, balık, kümes hayvanları, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal protein kaynakları, vücutta bulunan proteinlerle benzerdir Bu kaynaklar, tam protein kaynağı olarak değerlendirilir Çünkü vücudun ihtiyaç duyduğu tüm esansiyel amino asitleri içerirler Bunun aksine; fasulye, fındık, mercimek gibi bitkisel protein kaynakları, tam olmayan proteinler olarak nitelendirilir Çünkü vücudun ihtiyacı olan bir ya da daha fazla esansiyel amino asidi içermezler Bazı kaynaklar, soya proteininin, tam protein olduğunu belirtirler Ancak, esansiyel amino asitlerden iki tanesi, soyada sadece çok düşük miktarlarda bulunur Bu açıdan soya, hayvansal proteinlerden farklıdır

Hayvansal besinler proteinlerin yanı sıra, bitkisel yiyeceklerde az miktarda bulunan birkaç nutrienti de bol miktarda içerir

Bu nutrientler:
1) B12 vitamini: Balık, kümes hayvanları, kırmızı et ve süt ürünlerinde bulunur Hayvansal yiyecekleri tüketmekten kaçınan çoğu kişide B12 vitamini eksikliği görülür
2) D vitamini: Yağlı balıklarda, yumurta ve sütte bulunur Bazı bitkiler D vitamini içerir ama hayvansal besinlerde bulunan türevi, vücudun kullanması açısından daha iyidir
3) DHA: Yağlı balıklarda bulunan bir omega3 yağ asididir Beyin sağlığı için önemlidir
4) Hemeiron: Hayvansal besin kaynaklarında, özellikle kırmızı ette bulunan bir demir türüdür Demirin başka bir türü olan ve bitkilerde bulunan nonheme iron adlı demir türünden çok daha kolay emilir
5) Çinko: Kuzu eti ve sığır eti gibi hayvansal protein kaynaklarında bulunur Hayvansal protein kaynaklarından kullanımı ve emilimi daha kolaydır

Bitkilerde de, hayvansal gıdalarda bulunmayan çok sayıda nutrient vardır Bu nedenle gerekli tüm nutrientleri almak için, hem hayvansal hem bitkisel besinleri dengeli şekilde tüketmek gerekir

5Kırmızı Etin Hastalığa Neden Olabilen Türleri
Kırmızı et, yüksek kalitede protein kaynağıdır Gözleme dayalı olarak yapılan birkaç çalışma; kırmızı et tüketiminin artan kalp hastalığı, felç ve erken ölüm riskiyle bağlantılı olduğunu gösterdi Fakat daha ileri araştırmalar, sorunun sadece kırmızı etten ziyade, işlenmiş kırmızı etle ilgili olduğunu gösterdi 448,568 bireyin dahil olduğu geniş çaplı bir çalışmada işlenmiş kırmızı et, artan ölüm riskiyle ilişkiliyken, işlenmemiş kırmızı etin yol açtığı herhangi bir etki yoktu 34,000’den fazla kadınla yapılan çalışmalarda da benzer etkiler gözlemlendi Bu durumda işlenmiş kırmızı et, kalp yetmezliğiyle ilişkili olabilir Ayrıca yapılan 20 adet çalışmanın sonuçları incelendiğinde işlenmiş kırmızı et, kalp hastalıkları ve diyabet için artan risk ile bağlantılıydı Aynı ilişki işlenmemiş et için geçerli değildi


Vejetaryen diyet gibi bitkisel proteinler açısından zengin olan besin planının da, sağlığa çok sayıda faydası vardır Yapılan çalışmalar vejetaryenlerin daha düşük vücut ağırlığına, kolestrol seviyesine ve kan basıncına sahip olmaya eğilimli olduğunu gösterdi Ayrıca felç, kanser ve kalp hastalıkları riskleri daha düşüktü

Tip 2 diyabet hastalarının dahil olduğu bir çalışmada, haftada iki öğün kırmızı etin yerine 3 gün baklagil konmasının kolestrolü ve kan şekeri seviyesini düzelttiği görüldü Fakat diyabet hastalarıyla 6 hafta boyunca yapılan başka bir çalışmada, bitkisel protein açısından zengin diyetle hayvansal protein diyeti karşılaştırıldı Kan şekeri, kolestrol ve kan basıncında farklılık gözlemlenmedi

Hatırlanması gereken önemli nokta; gözlemsel çalışmalar sadece istatiksel verileri belirtir Bu nedenle elde edilen yararların nedeninin, et miktarını ya da diğer hayvansal protein kaynaklarını azaltmak olduğu söylenemez Çıkarılabilecek sonuç; vejetarjen diyetlerin, yaşam stili ile ilgili bazı alışkanlıklarla (az yağlı ve az pişmiş yiyecek tüketimi, egzersiz gibi) birlikte daha sağlıklı olabileceğidir Bu nedenle vejetarjen diyetlerin sağlığa faydaları, hayvansal ve bitkisel proteinler arasındaki farktan ziyade, sağlıklı yaşam stilinden kaynaklı olabilir

Hayvansal proteinlerin de çeşitli yararları vardır Kümes hayvanları, balık ve az yağlı süt ürünleri tüketimi kalp hastalıkları riskini düşürür Düzenli olarak balık tüketen kişilerde; kalp krizi, felç ve kalp hastalıklardan ölüm riski düşüktür 40,000’den fazla erkekle yapılan bir çalışmada; haftada bir veya daha fazla öğün balık yiyen kişilerin kalp hastalığı riski %15 daha azdır Buna ek olarak yumurta tüketimi; kolestrol seviyesinin düzenlenmesi ve kilo kaybıyla bağlantılıdır Hayvansal protein tüketimi; kas kütlesinin artması ve yaşla birlikte ortaya çıkan kas dokusu kaybının azaltılmasıyla bağlantılıdır

Bilimsel çalışmalardan elde edilen kanıtlar gösteriyor ki; işlenmiş et miktarının az olduğu, bitkisel proteinlerin yanında hayvansal ürünlerin tüketildiği bir diyet, genel sağlık için faydalıdır Bitkisel protein kaynakları düşük kalitede protein içerdiği için, vejetarjenler gerekli tüm amino asitleri aldıklarından emin olabilmeleri için, çok çeşitli bitkisel besinler tüketmelidir Et tüketenler için ise; hayvansal ve bitkisel besinleri dengeli oranda tüketmek önemlidir
 

Similar threads

  • Soru
İnsan bedeninin yaklaşık% 20’si proteinden oluşur. Lakin bedenimiz protein depolamadığından, her gün beslenmenizden gereğince almanız kıymetlidir. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı pek çok besin kaynağından protein alabilirsiniz. Bu yazımda hayvan ve bitki proteinlerini karşılaştırmasını...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Protein İçeren Besinler - Protein İçeren Yiyecekler Protein Bakımından Zengin Besinler : Proteinler hayvansal ya da bitkisel kökenli olup, organizmanın hücre yapısı örgüsünü oluşturan organik maddelerdir. Temel elementleri oluşturan sayısız amino-asitler den meydana gelmişlerdir. Bu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
24
  • Soru
Proteinler, vucudun tum hucre ve reaksiyonlarının bir parcası olan amino asitlerden oluşmaktadır Vucut, esansiyel veya vazgecilmez denilen amino asitleri sentezleyemez, bu nedenle onları takviye şeklinde almak gerekir Lysine de bu esansiyel amino asitlerden birisidir ve bu amino asitin en iyi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Gebelik ve vejeteryanizm Vejetaryen diyet denildiğinde hayvansal gıdaların dahil olmadığı bir beslenme şekli anlaşılır. Son zamanlarda bazı çevrelerde giderek popülarite kazanan bu beslenme tarzını benimseyen kadınlar hamilelikleri süresince de buna devam etmeyi isterler. Ancak vejetaryen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Sevdiklerinle paylaşmayı unutma ! Hayvansal proteinler, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması için önemli olan temel besin öğeleridir. Hayvansal protein nelerdir? sorusuna cevap olarak et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri gibi besinlerde bulunurlar. Bu proteinler, kas gelişimini destekler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
Üst Alt