Hazırmısınız? Taza özel beslenme formülleri

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Yaz mevsimini sevenlerden misiniz ? Güneş ve sıcakla aranız nasıl ? Bu aylarda vücudun nelere muhtaçlık duyduğuna dair malumatınız var mı? Bu sorular ilginizi çekti ise yaza hususî bilinmesi gereken kurallardan ve değerli besinlerden biraz bahsedelim.

Hepinizin bildiği üzere geçtimiz yıl son yetmiş yılın en sıcak günlerini geçirdik.Acaba vücudumuz yaz mevsiminden,dünyadaki güneşe olan bu açımızdan,yükselen sıcaklıktan nasıl etkilenir ve en çok neleri önemser biliyor muyuz?Mevsim dönümü diye âlemşümul bir gerçek var. Bu ritmik döngü sistemi uzayda olduğu üzere aslında toprakta hayvan ve bitki aleminde ve biz canlıların vücudun de gerçekleşiyor.Bedenimiz döngüsünü yaşarken her mevsimden farklı tesirler ve etkileşimler alıyor.Eğer her mevsimin gerektirdiği gereksinimleri karşilarsak,mevsiminde doğal zerzevat ve meyveler ile beslenirsek yanlışsız adımları atmış oluruz.

Yaz aylarını yaşayan vücudunuz icin bilmeniz gereken DÖRT KURAL

✓ Su kuralı

✓ İyon istikrarı

✓ Güneş ışınları tasarrufu

✓ Mevsim döngüsüne münasip besin seçimi

SU KURALI: İçmemiz gereken su çeşidi ve şahsa hususî ölçüsünü uygun bilmek lazım. Tüketmeniz gereken su hakkını şayet bazal metabolik suratınızı biliyorsanız; metabolik suratınıza ek 1000 ml olarak basitçe belirleyebilirsiniz. Ya da Ülkü yükünüzü 25 ile çarpıp 1000 ile toplayarak da içmeniz gereken su ölçünüzü bulabilirsiniz. Su nizamı kuralına gelince uyanık olduğunuz saat başına bir bardak su kuralıyla ya da öğünden evvel iki bardak öğün sonrası bir bardak ikindi ve gece yatarken birer bardak biçimiyle dağılımlı olarak ta su içebilirsiniz.PH bedeli yüksek olan suları 7,5 ve üzerini tavsiye ederim.

İYON ISTIKRARI: Şiddetli su,aşırı tuz,aşırı potasyum hepsi özelikle yaz aylarında dikkat edilmesi gereken unsurlarımızdır. Yaz ayların da osmalar iyon istikrarımızı ayarlayamaz isek hiper yahut hipotansiyon taşikardi yahut bradikardi bayılma yahut kusma üzere risklerle karşılaşabiliriz. Kimseye kişisel yeteri kadar su içmeliyiz.Tuz tüketmemeliyiz.Eğer hipotansif isek tuz ekli domates suyu ya da ayran içmeliyiz.Yaz aylarında sıhhatimiz için günde iki porsiyon potasyumdan varlıklı kayısı karpuz kavun şeftali üzere meyvelerden tüketmeliyiz.

GÜNEŞ IŞINLARI TASARRUFU: Yapılan birçok ilmî araştırma sonucu bizlere gösterdi ki güneşten ehil yararlanmayan kişilerde D vitamini eksikliği ve bu eksikliğin yarattığı illetler olan başta osteopeni ve osteoporoz,immün sistemde zayıflık, kanser üzere küsurluk risklerinde artış oldu. D vitamini ni hayvansal besinlerden almanın çok ehil olmadığını bilmeli GÜNEŞİN DİK GELDİĞİ SAATLERDE 20-40 DAKİKA KADAR GÜNEŞLENMELİ UVB IŞINI ALIP SONRADA ZARARLI OLAN UVA IŞINLARINDAN KORUNMALIYIZ.

MEVSİM DÖNGÜSÜNE ELVERIŞLI BESİN SEÇİMİ:

Yaz ayları boyunca önemsememiz gereken ögelerin başında; cilt ve deri sıhhatimiz,kansere karşı savunma gücümüz ,kalp ve damarlarımızın sıhhati gelir.Bu sebeple besin seçimimiz de önceliğimiz salatalik domates kayisi kiraz semizotu börülce ve balik olmali. Evet neden derseniz

Salatalik A, C,E ve K vitaminleri açısından zengindir, bunun yanında protein, diyetlifleri, folat, niasin, pridoksin, riboflavin, tiamin, sodyum potasyum içermektedir. Ayrıyeten kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor üzere sıhhat açısından çok kıymetli mineraller içermektedir.

Domates içerdiği güçlü antioksidan olan likopen Birebir vakitte yüksek nispette C vitamini, beta karoten ve E vitamini sayesinde yaz ayları boyunca kalp ve damar sıhhatini korumak, kemikleri desteklemek ve kanseri önlemek için bolca tüketilmelidir.

Kayısı A C E K Vitaminleri fosfor potasyum magnezyum içerir.LİF bakımından zengındir evvel cildiniz ve deri sıhhatiniz sonrada kalp sıhhatiniz ıcın yaz aylarında hergün yemelisiniz.

Kirazın yararları arasında öne çıkan nokta, meyvenin antioksidan bakımından güçlü olması ve bu sayede derimizi ve pek çok organı hücre hasarına karşı müdafaasıdır.Buna ek olarak tam bir vitamin ve mineral deposu olan kiraz C, A, K vitaminleri ile fosfor, demir ve kalsiyum üzere kıymetli mineraller bakımından çok uygun bir kaynak olup yaz aylarında tansiyonunuz kalp sıhhatiniz kansere karsı korunma gucunüz için tüketilmelidir.

Semizotu başta C ve A vitamini olmak üzere niasin, riboflavin, folat, B6 vitamini içeriyor. Birebir devranda kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, manganez mineralleri bakımından hayli güçlü bir zerzevat olan semizotu omega 3 içeriyor.Yaz aylarında bolca yenmesi gereken en pahalı besinlerden birisidir.

Börülce içerdiği protein, vitamin, demir, çinko, potasyum ve manganez minerali sayesinde istenilmeyen kolestrolü azaltır,yüksek tansiyon ile şekere yararlı olup, kanseri önleyici özellik taşır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.Yaz aylarının en pahalı sebzelerindendir.

Balık omega 3 deposu proteınden varlıklı fosfor ıyot ve pekcok vitamıni barındıran sindirimi kolay cilt kalp sıhhati acısından kıymetlı dimağ illetleri ve kansere zıtta onleyıcı cok kıymetli bir besindir ve yaz boyunca en az hafada ıkıgun yemekte yarar vardır.

Bu yaz saglikli olmak yaz aylarinin beraberinde getirdigi her turlu sıhhat riskinden korunmak isterseniz dört kural ve yedi besini ömrünüze yerleştirmelisiniz.

İşte bilinmesi gereken formüller umum hatlarıyla bu türlü ve artık sizde artık yaza hazırsınız.

Sevgiler.
 

Similar threads

  • Soru
Her vakit ışıldayan bir cilt için hakikat beslenin! Cildinizin hoş ve pürüzsüz görünmesi için her gün birçok makyaj materyali kullanıyorsunuz. Pekala sağlıklı ve hoş bir cilde sahip olmanın bir öbür yolunun beslenmeden geçtiğini farkında mısınız? Bu yazımda sizler için cilt sıhhatinizi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
HAVALARIN ISINIP, GÜNLERİN UZADIĞI YAZ MEVSİMİNİ, KİLO ALMADAN VE SAĞLIKLI GEÇİRMEK İSTEYENLERİN BİLMESİ GEREKEN 5 ŞEY YAZA ÖZEL 5 BESLENME ÖNERİSİ VE SOĞUK YEŞİLÇAY TARİFİ Yaz aylarında artan sıcaklıklar , uzayan günler , tatiller derken yeme düzenimizde değişikler meydana gelebiliyor.Yazı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Gençlik İksiri Yaz Meyveleri Günümüzde ortalama ömür vadesi uzamasıyla beklentilerimizde arttı. Yaşlanma üzere kaçınılmaz bir süreci geç yaşamak; daha sağlıklı ve genç kalabilmek için gayret sarf ediyoruz. Beslenme bilimi de; bize bu sürecin besinlerle frenlenebileceğini gösteriyor. Bu hafta...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Beslenme karın doyurmak değil; ana karnında başlayan hayatın sonuna kadar devam eden metabolik faaliyetlerin devamlılığı, sağlıklı ve canlı kalabilmenin yegane koşulu olan bir olgudur. Pek çoğumuz da ömrümüzün neredeyse sıhhat ismi altındaki her faaliyetinin başrol oyuncusu bu olguya gereken...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Neredeyse herkesin severek tükettiği muzun yararlarını hiç merak ettiniz mi? Muz, B6 vitamini açısından güçlü olmasının yanı sıra, uygun bir C vitamini, diyet lifi ve manganez kaynağıdır. Muz ayrıyeten yağsız, kolesterolsüz ve neredeyse sodyumsuzdur! Pekala bunlar sıhhatiniz için ne manaya...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
Üst Alt