Helena Petrovna Balavatsky

Tepkime
10
Yaş
36
Coin
2
Helena Petrovna Balavatsky

Helena Petrovna Blavatsky, 31 Temmuz 1831 tarihinde, Rusya’nın Dinyeper Nehri yakınlarındaki Ekaterinoslav şehrinde doğdu.
Soylu bir aileden gelmektedir.Andrey Mihailovich de Fadeyev ve Prenses Helena Pavlovna Dolgorukova’nın torunudur.Babası Peter Alexeyevich von Hahn albay, annesi Helena Andreyevna ünlü bir yazardı. Annesi 28 yaşında tüberkülozdan hayatını kaybetti.Henüz 4 yaşındayken insanların düşüncelerini okumaya başlar.Aynı yaşlarda Rusça ve Fransızca okuma ve yazmayı öğrenir, müzik dersleri alır. 18 yaşında Nikifor Vassilyevich Blavatsky ile evlendirilir. 3 ay sonra idealleri uğruna kaçmak zorunda kalır ve dünyayı dolaşmaya başlar.
1851 yılında Londra’da , küçüklüğünden beri önsezilerinden tanımış olduğu ilk hocasıyla karşılaşır.
1852 yılında Kanada, New Orlens, Meksika, Güney Amerika, Batı Hint Adaları, Seylan ve Hindistan’a gitti.
1853 yılında Tibet’e girmek istedi fakat izin alamadı ve Java üzerinden İngiltere’ye döndü.
1854 yılında Amerika’ya geçerek batıya göç edenlerle beraber Rocky Dağlarını aştı.
1856-1857 yıllarında Kesmir, Ladakh, Burma ve Tibet’i ziyaret etti.Büyük Okyanus’u aşarak 1858’de Fransa ve Almanya’ya geldi. 1860 yılında Kafkasya’ya geçti.Burada 1865 yılına kadar dağ aşiretleri ile beraber yaşadı.Bu dönemde ruhsal deneyimlerini geliştirdi ve okült güçlerini kontrol etmeyi öğrendi.
1866-1867 yıllarında Rusya’dan ayrılarak Balkanlar, Mısır, Suriye ve İtalya’ya gitti.Kısa bir süre Türkiye’de kaldı.Rusya’ya geri döndüğünde Mentana Savaşı’nın içine düştü, kol, omuz ve bacağından yaralandı.
1868 yılında tekrar Hindistan veTibet’teydi fakat bu kez yanında hocası da vardı.
1872 yılında Odessa’da bulundu.1 yıl sonra Batı Avrupa’ya geçti ve 7 Temmuz’da hocasının emriyle New York’a gitti.
1874 yılında Vermont’ta bir çiftlik evinde Albay Henry Steel Olcott ile tanıştı. 8 Eylül 1875 tarihinde , New York’ta Albay Olcott ile birlikte Teozofi Cemiyeti’ni kurdu.Kısa sürede Teozofi Cemiyeti tüm küreye yayıldı. 1877 yılında “Aşikar Edilmiş İsis”i yazdı. Amacı, öğrencinin Kadim Felsefi sistemlerde yatan ilkeleri keşfetmesine yardımcı olmaktır.Helena Petrovna Blavatsky o dönemde “En Bilge Kadın” olarak isimlendirilmiştir.
1882 yılında Teozofi Cemiyeti’nin merkezini Hindistan’da Adyar’a taşıdı.
1885 yılında Paris’e yerleşerek dev eseri “Gizli Öğreti”yi yazmaya başladı.
1887 yılında Blavatsky Locası’nı açtı. Bu loca Teozofi Cemiyeti’nin bir iç bölümü, gerçek bir ezoterik okuldu.
1889 yılında kaynağı Tibet’teki Dzyan kitapları olan “Sessizliğin Sesi”ni tercüme ederek derlemiştir.Eserinde, Tibet’in geleneksel felsefesini yansıtmakta, bu yolu seçen adaylar için altın öğütler vermekte ve insanın gerçek dünyasını göstermektedir.
1891 yılında “Gizli Öğreti”yi tamamlar.H.P.B.’nin en önemli eseridir.Belli başlı konuları şunlardır: Kozmogenesis (Evrenin kökeni) üzerine Dzyan kitapları ve yorumları, Antropogenesis (İnsanın kökeni) üzerine Dzyan kitapları ve yorumları, Kadim semboloji, Bilimler, Ezoterizm ve Büyük Hocalar tarihi, Ezoterik Okul için bazı notlar…
Son zamanlarda sağlığı iyice kötüleşir.8 Mayıs 1891 tarihinde masası başında çalışırken hayata veda eder.
H.P.B. cesareti ve idealist kişiliğiyle gerçek bir filozofun nasıl olması gerektiğini kendi hayatıyla tüm insanlığa göstermiştir.
Yaşamı boyunca yaptığı yolculuklarda yüzlerce sene gizli kalmış Kadim Bilgeliği yeniden ortaya çıkarmıştır.Eklektik bir Felsefe yoluyla eski dinlerin, bilimlerin, sanatların gizli gerçeklerini ve insanları birleştirmenin yollarını aradı.Batı dünyasına kaybolmuş erdemlerin değerini yeniden hatırlatarak, Batı dünyasında büyük bir etki yaratmıştır.
Tüm hayatını Ezoterik Felsefe’ye ve insanlığa adamıştır.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt