Son konular

Hemoroid (basur) ve anal fissür (makat çatlağı)

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Hemoroid Nedir?

Hemoroidler, anal kanalın üst kısmında genişlemiş damar yumaklarıdır. Halk arasında basur ya da mayasıl olarak bilinir. İç ve dış hemoroidler olarak ikiye ayrılır. Devranla altta yatan sebeplerle birlikte anal kanalda yerleşen genişlemiş toplar damar yumakları makatın dışına akıllıca çıkarlar.

Hemoroide Neler Neden Olur?

Barsak alışkanlığında değişiklikler ( kabızlık, ishal ),

Gebelik ve veladet,

Sedanter ömür,

Kimi spor aktiflikleri ( ata binmek, bisiklet sürmek ),

Çeşitli meslek kümeleri ( şoförler, pilotlar ),

Alkol alışkanlığı,

Pelvik ortamda yerleşen tümörler, karında ascites oluşumu,

Kalın barsak kanseri

Hemoroidin Belirtileri Nelerdir?

Rektal kanama ( makattan taze al renkli kanama ),

Ağrı,

Makatta ele gelen şişlik,

Akıntı, makatta ıslaklık hissi,

Kaşıntı

Bu şikayetlerle başvuran hastalarda anal fissür, perianal fistül, perianal abse ve tromboz görülen gayri hastalıklardır. Ağrı iç hemoroidlerde çok geç bir bulgudur. Başlangıç devrinde ağrı varsa tromboze hemoroid, perianal abse, anal fissür akla gelmelidir.

Tanı Nasıl Konulur?

Bu şikayetlerle tabibe başvuran hastanın şikayetleri dikkatlice dinlendikten sonra yapılan anal muayene çoklukla genç hastalarda tanı için kafidir. Rektal kanama şikayeti ile gelen hastalara rektoskopi önerilir. Kırk yaş ya da üstü kabızlık şikayeti ile gelen ve yapılan anal muayenesinde hemoroid saptanan tüm hastalarda kolonoskopik tetkik önerilmektedir. Her devir altta yatan bir kalın barsak tümörü olmadığı ekarte edilmelidir. Unutulmamalıdır ki hemoroid tek başına kalın barsak kanserinin belirtisi olabilir.

Hemoroidin Kademeleri

1. Kademe hemoroid: Kanama en değerli şikayettir. Hemoroidler rektoskopi sırasında saptanır.

2. Kademe hemoroid: Kanama ve kaşıntı şikayetleri görülür. Ikınma ile anal muayene esnasında saptanır.

3. Nokta hemoroid: Kanama, kaşıntı ve makatta ıslaklık hissi şikayetleri ile başvurulur. Anal muayenede prolabe yani makatın dışında hemoroid pakeleri görülür. Muayene ile içeriye gönderilebilir.

4. Radde hemoroid: Kanama, kaşıntı, akıntı ve ağrı şikayetleri görülür. Muayene ile içeri redükte edilemeyen şişlikler saptanır.

Tedavi Metotları

Barsak fonksiyonlarının düzenlenmesi altta yatan kabızlığın giderilmesi,

Diyette bol lifli besinlere yük verilmesi, günlük su alımının arttırılması ortalama 1.5-2 litre su içilmesi,

Lokal krem ve pomatlar,

Cerrahi tedavi :

Skleroterapi

Bant ligasyon

Klasik cerrahi yolla hemoroid ektomi operasyonu umum anestezi altında yapılır. Hastanede yatma mühleti ortalama bir gündür.

Lazer tedavisi ( Nd-yag lazer tekniği ile umum anestezi altında yapılır ve ameliyat vadesi 5-15 dakikadır. Ameliyat sonrası ağrı en az olan sistemdir. İşe dönme mühleti daha kısadır. Üçüncü noktaya kadar olan hemoroidlere uygulanır.

Anal Fissür ( makat Çatlağı ) Nedir ?

Anüs derisi ağır had ucu içeriği nedeniyle çok hassas bir yerdir. Ayrıyeten iki farklı ve iç içe yerleşik kas tabakası tarafından sarılıp sıkılmaktadır. Mahsusen vücut dışkılamaya hazır değilken yapılan kuvvetli dışkılamalar yahut makatın çok tahriş olduğu ishal durumlarında bu yerde yırtıklar oluşabilir. Son aşama ağrılı olan bu yırtıklar kaslarda spazma yol açarak daha çokça basınca maruz kalırlar ve kan dolaşımları gayrikâfi kaldığı için yırtık düzgünleşme talihi bulamaz.

Hastalar dışkılarken şiddetli ağrı duyarlar. Güya küçük cam modülleri çıkarıyormuş üzere hissederler. Lakin asıl ağrı dışkılamanın bitiminde ortaya çıkar ve saatlerce sürebilir. Kimseyi günlük hayatından alıkoyacak kadar şiddetli olabilir.

Ne yazık ki sıklıkla “hemoroid” ya da “basur” olarak tanımlanan anal fissürler birtakım gereksiz ve yararsız ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılırlar velev daha da berbatı iş hemoroid ameliyatına kadar gidebilir. Zira fissürlerde birkaç hafta içinde dışarıda küçük bir göğüs oluşabilir ve bu göğüs hemorodi göğsü olarak değerlendirilip hemoroid illeti tanısı konulabilir.
Anal fissür tedavisinde birinci adım hastanın eşlik eden bir kalın bağırsak sorunu olup olmadığının ortaya konulmasıdır. Ama akut fissürlü bir hasta kısmen de olsa rahatlatılmadan parmak muayenesi ve kolonoskopi yapılmamalıdır.

Hastanın dışkılama alışkanlığı ayrıntılı olarak sorgulanmalı ve yukarıda anlatılan yanlışsız dışkılama teklifleri kesinlikle yapılmalıdır.

Birinci aşamada hastalara sıcak suya oturma banyosu önerilebilir lakin bu pratik pratik olarak imkansızdır. Onun mahalline hastaya biri dışkılamadan sonra olmak üzere günde en az iki sefer duşa girmesi, suyu dayanabileceği lakin yanmayacağı kadar sıcak ayarlaması ve on onbeş dakika makatına tutması önerilmelidir.

Bunlarla sonuç alınamadığı durumlarda makata nitrogliserin içeren kremler uygulanabilir. Ne yazık ki hala memleketimizde bu preparatlar bulunmamaktadır. Kimi eczanelerin bu cins ilaçları imal ettikleri bilinse de standardize olmayan bu eserlerin klinik pratikte yarar sağlamadıkları görülmektedir.
Anal fissür tedavisinde bir sonraki aşama makata halk arasında “botox” olarak bilinen botulin zehirinin enjekte edilmesidir. Yaklaşık % 70 nispetinde başarılı olan bu prosedür muvakkat olarak makat kaslarının kısmi felci ile tesir etmektedir.

Anal fissürde son deva ameliyattır. Ameliyatta makatı kasan kaslardan içteki kesilerek yaranın kan dolaşımının artması ve resen uygunlaşması sağlanır. Gerçek yapıldığında muvaffakiyet orantısı % 98-99 civarında olmasına karşın % 3-5 hastada gaz tutamama, ishal olunca dışkı kaçırma üzere problemlere yol açabilmesi ve bu problemlerin tedavisinin derhal acilen imkansız olması nedeniyle, münhasıran hatun hastalarda en son seçenek olarak düşünülmelidir.

Sık karşılaştığımız bir sorun ameliyata karşın güzelleşmeyen fissürlerdir. Bu hastaların birçoklarında yaptığımız incelemeler yanlış kasın kesilmiş olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle çok olağan görünse de ameliyatın deneyimli bir cerrah tarafından yapılması çok büyük ehemmiyet taşımaktadır.
 

Similar threads

  • Soru
Hemoroidler, anal kanalın üst kısmında genişlemiş damar yumaklarıdır. Halk arasında basur ya da mayasıl olarak bilinir. İç ve dış hemoroidler olarak ikiye ayrılır. Zamanla altta yatan sebeplerle birlikte anal kanalda yerleşen genişlemiş toplar damar yumakları makatın dışına doğru çıkarlar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Hemoroidler, anal kanalın üst kısmında genişlemiş damar yumaklarıdır. Halk arasında basur ya da mayasıl olarak bilinir. İç ve dış hemoroidler olarak ikiye ayrılır. Devranla altta yatan sebeplerle birlikte anal kanalda yerleşen genişlemiş toplar damar yumakları makatın dışına yanlışsız çıkarlar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Makat bölgesindeki anal kanalların üst kısmında damarların genişlemesine, varisine hemoroid ( basur ) denir. İç ve dış hemoroidler olarak iki grupta değerlendirilirler. Hemoroidin başlıca nedenlerinden biri kabızlık, bir diğer nedeni ise ailede bir yada birden fazla kişide olması yani...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Hemoroid (basur) Makatta en sık görülen hastalıktır. Makat muhitindeki damar yumaklarının genişlemesi ve sarkması sebebiyle oluşur.Dışkılama esnasında kanama ve memeleşme olur. Yeni başlamış hemoroidler ilaçlarla tedavi edilirken ilerlemiş durumlar ameliyatsız birtakım müdahaleler ve çok...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Makat bölgesinde şikayet ve bulguları birbirine benzeyen ve bu yüzden teşhisleri karışan bazı hastalıklar vardır. Hastalar genelde bu şikayetlerin hepsini birden basur hastalığı adı altında zannetse de gerçek farklıdır. Bu hastalıkların çoğu sadece gözle ve elle muayene sonucu teşhis edilirler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
Üst Alt