Son konular

Hemoroid (Basur)

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Hemoroidler, rektum ve anüsün alt kısmını kaplayan mukoza zarının çabucak altında bulunan yastık gibisi kümelerden oluşmaktadır. Hemoroid hastalığı, bu kümelerin anüs etrafında yahut alt rektumunda bulunan damarların şişmesi durumudur. Dahili yahut harici olarak gelişebilen bu hastalık, İç ve dış hemoroid olarak ortaya çıkmaktadır. İç hemoroid, anüs ve rektumda gelişmektedir. Dış hemoroid ise anüsün dış bölgesinde gelişmektedir. Halk ortasında basur olarak da isimlendirilen bu hastalık ağrı, şiddetli kaşıntı ve oturma zorluğu üzere çeşitli semptomlara neden olabilir.

Hemoroid Belirtileri

Halk ortasında basur olarak da bilinen hemoroid hastalığı, birtakım semptomlarla kendini göstermektedir. Hemoroid hastalığının en besbelli özellikleri ortasında:

⦁ Anüs etrafında çok kaşıntı,
⦁ Anüs etrafında tahriş,
⦁ Anüs etrafında ağrı,
⦁ Anüs yakınında yumru yahut şişkinlik,
⦁ Dışkı tutamama,
⦁ Ağrılı bağırsak hareketleri,
⦁ Dışkılama süreci sonrasında anüs etrafında kanama.

Üstte belirtilen semptomlar, hemoroid hastalığına sahip olan bireylerde en sık rastlanan belirtiler ortasında yer almaktadır. Son derece ağrılı ve rahatsız edici olan bu hastalık, tedavi edilmemesi durumunda farklı hastalıkların oluşumuna sebep olabilir.

Hemoroid Nedenleri

Hemoroid üzerinde yapılan araştırmalar, bu hastalığın gelişmesine neden olan şeyin kesin olmamakla beraberinde muhtemel faktörlerini şu halde belirtmektedir.

⦁ Bağırsak hareketlerinde meydana gelen bozukluklar,
⦁ Kronik kabızlıktan kaynaklı komplikasyonlar,
⦁ Tuvalette uzun müddet oturmak,
⦁ Ailede hemoroid hikayesi,
⦁ Kanser vb. üzere tıbbi tedavilerin yan tesiri olarak ortaya çıkabilmektedir.

Hemoroid Teşhisi

Hemoroid hastalığının teşhis edilebilmesi için anüsün muayene edilmesi gerekmektedir. Teşhisin doğrulanması için anüs içindeki anormallikler denetim edilir ve gerekli süreçler uygulanır. Bu denetimleri dijital rektal muayene olarak isimlendirilmektedir. Bu muayene sırasında rektumunuza eldivele ve yağlanmış bir aparatla bakılır. Olağandışı bir durum olması durumunda sigmoidoskopi ismi verilen test yapılabilir. Bu uygulama küçük bir kamera yardımıyla rektuma bakılmasını içermektedir.


Hemoroidler çoklukla genetik olarak ebeveylerden çocuklara geçebilir. Bu nedenle ebeveylerinizde hemoroid olması durumunda sizinde tıpkı hastalığa sahip olma riskiniz artmaktadır. Daima ağır kaldırma, obezite yahut bedeninizdeki zorlanmalar hemoroid riskini arttırmaktadır. Öte yandan çok fazla oturmak, anal cinsel ilgi hemoroid riskini arttırmaktadır. Tıpkı vakitte hamilelik periyodunda rahmin büyümesi, anüs bölgesine uygulanan baskıya bağlı olarak hastalık oluşumuna sebep olabilir.


MDK Tekniği
Basur tedavisinin kesin tahlili olarak bilinen MDK formülü ile basur tedavisi lokal anestezi, sedasyon yahut spinal anestezi kullanılarak basurlu bölgenin radyofrekans ve lazer uygulayarak güzelleştirilmesidir. Operasyon sırasında hasta hiçbir ağrı, sızı ya da kana durumu ile karşılaşmazken süreç bir ameliyattan çok tedavi olarak nitelendirilmektedir. Süreç sırasında hastada hiçbir kesi yapılmamasından ötürü MDK sistemi ile basur tedavisi ameliyatsız basur tedavisi olarak isimlendirilmektedir.

Basurda hangi cinsler görünebilir

Derece I: Sarkmayan görünür basur
Derece II: Sarkan lakin resen düşen basur
Derece III: Sarkan ve manuel redüksiyon gerektiren basur
Derece IV: İndirgenemeyen basur


Öteki cerrahi basur tedavilerinin yanı sıra hastalarda en kalıcı sonucu veren MDK formülü, yaklaşık 15 dakikalık bir süreç mühletinin akabinde sonuca ulaşmaktadır.

Süreç sırasında basurlu bölgeye 90 dereceye kadar ısı aktarabilen yüksek teknolojili lazer ışınları dokundurulur. Böylelikle basurlu bölgede denatürasyon meydana getirilir. Süreç sonrası hasta birebir gün içerisinde taburcu olabilir.

Basur, ömür kalitesini düşüren, bireye günlük hayatında gerçekleştireceği birçok harekette rahatsızlık hissi uyandıran bir sıhhat meselesidir.
 

Similar threads

  • Soru
Hemoroid hastalığı halk ortasında basur olarak da bilinen bir makat hastalığıdır. Kalın bağırsak çıkışında yer alan rektumun son kısmı ve anal kanalda bulunan toplardamar yumaklarının şişerek hastalık oluşturmasıdır. Bu şişme ve tahriş sonucunda hemoroid pakeleri makatın dışına yanlışsız...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Ameliyatsız bir yöntem olan Infrared Fotokoagülasyon, halk arasında bilinen adı le laser ile hemoroid tedavisi olarak da bilinir. Bu uygulamada anal kanalın içerisinde hemoroid başlangıç noktasına infrared ışını uygulanır. Laser tekniği ile sedasyon anestezi altında yapılır ve işlem süresi 5-15...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Kalun barsak ve anüsteki toplardamarların genişlemesidir Daha çok 40 yaşından sonra görülür Şişen damarlar anüsün dışına meme gibi sarkarlar Sebepleri çeşitlidir En başta fazla ayakta durmak, fazla idman yapmak, fazla oturmak, karaciğer rahatsızlıkları ve devamlı kabızlık gelir Hastalık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Basur, hemoroid, hemorrhoid: Basur, hemoroid, hemorrhoid: Hemoroid kelimesi latince kaima, yani kan ve rhein akan kelimelerinden oluşmuştur. Kalın bağırsağın son 20 sm?lik kısmınarektum (intstinum rectum) denir ve gaita burada toplanır. Rektumun (son bağırsak) ucunda ise anüs (anal...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
  • Soru
Hemoroid halk arasında basur olarak bilinir. Anal kanal içinde ve etrafında bulunur. İçinde genişlemiş kılcal kan damarlarının oluşturduğu baloncuk şeklinde şişliklerden ibarettir. Erken dönemde pek belirti vermez. Birçok hasta hemoroidi olduğunun farkına bile varmayabilir. Hastalık ilerleyince...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
Üst Alt