Son konular

Hemoroid ve beslenme önerileri

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Hemoroid pek çok kişinin sıkıntı yaşadığı bir sağlık sorunudur. Hemoroid’de nasıl beslenilmesi gerektiği hastalar tarafından oldukça merak edilir.

Barsak hareketlerini arttırmak ve dışkıyı yumuşak tutmak için bol posalı diyet ve bol sıvı tüketilmesi önerilir.
1.) Gün içerisinde yeterli miktarlarda su tükettiğinizden emin olunuz.Ortalama 1, 5–2, 5 lt arasındaki su tüketimi normaldir.Genellikle su ihtiyacımız gün içerisinde besinlerden sağladığımız enerjiye göre değişkenlik göstermektedir. Aldığımız kalori miktarı kadar su tüketmeliyiz.
2.) Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, kepekli ekmek, kepeği ayrılmış unlar yerine tam tahıl unlarını tercih ediniz.Tam tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği ve kepekli ekmeğinin içeriğinde bulunan posa sayesinde sindirim sistemi üzerinde olumlu etki göstermektedir. Özellikle hemoroid sorunu yaşayan kişilerin bu ekmek türlerini kesinlikle tercih etmesi gerekir.
3.) Haftada 2 kez kurubaklagil tüketmeye özen gösteriniz.İyi birer bitkisel protein kaynağı olan kuru baklagiller, bol miktarda posa içerirler. Sağlık açısından pek çok olumlu etkileri olan kuru baklagillerin (kuru fasulye, bulgur, mercimek, nohut gibi) haftada 2 kez mutlaka tüketilmesi gereklidir.
4.) Beyaz undan yapılmış her türlü kek, pasta, kurabiye gibi hamur işlerinin yerine kepekli unla yapılmış olanları tercih ediniz.Hamur işi besinler için kullanılacak unun rafine edilmiş beyaz un yerine tam buğday unu ile yapılmış olmasına dikkat ediniz. Tam buğday unu rafine edilmiş una (beyaz un) göre çok daha fazla miktarda posa (lif) içermektedir. Böylece tam buğday unu kullanarak hazırladığınız besinin posa içeriği çok daha yüksek olacaktır.
5.) Pilav, makarna ve çorbalarınızı pişirirken içine kepek-tam tahıl unu ve bol sebze ilave ediniz.Tüketeceğiniz besinlerin posa içeriğini arttırmak sizin elinizde. Örneğin bir makarna! Kremalı bir makarna yerine bol sebzeli bir sos ile hazırlanmış kepekli bir makarna çok daha fazla miktarda posa içerecek, sağlığınız için çok daha olumlu bir uygulama olacaktır.
6.) Günlük diyetinizin yeterli miktarda sebze içerdiğinden emin olunuz. Sebzeler posa /lif içeriği çok yüksek olan besinlerdir. Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması için gerekli olan posanın, aynı zamanda kansere karşı ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi de bulunmaktadır. Her öğününüzde bir miktar sebze bulunmasına özen gösteriniz. Bu bir salata olabilir veya bir sebze yemeği olabilir. Çorbalarınızda, etli yemeklerde, makarna / pilav veya böreklerde de sebzeleri kullanmaya özen gösteriniz. Özellikle posa içeriği çok yüksek olan; lahana, brokoli, ıspanak, pırasa, enginar, kereviz, bezelye, bamya, taze fasulye, kabak gibi sebzelere diyetinizde daha geniş yer veriniz.Gaz sorunu yaşıyorsanız lahana, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası gibi gaz sıkıntısına yol açabilecek besinleri tercih etmeyiniz.
7.) Günde en az 3 porsiyon meyve tüketmeye çalışınız.Meyveler posa, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin olmakla birlikte tatlı ihtiyacımızı da karşılamaktadır. Günlük meyve ihtiyacımız almamız gereken enerji miktarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Ortalama 3–5 porsiyon meyveyi gün içerisinde tüketmenin, hemoroid sorununuz için de olumlu etkileri olacaktır.Zengin posa içeriğine sahip erik, incir, kayısı, armut, elma, üzüm gibi meyveleri tercih ediniz. Bu meyveleri taze, kuru veya komposto olarak tüketebilirsiniz.
8.) Meyve suları yerine meyvenin kendisini tüketiniz.Meyvenin suyu yerine kendisini tüketmek posa alımını arttıracaktır. Meyve sularını daha nadir kullanmaya çalışınız.
9.) Kabuğuyla yenebilen meyveleri soymadan yemeyi tercih ediniz.Meyvelerin kabukları zengin birer posa kaynağıdır. Meyvelerinizi soymadan, kabuğu ile birlikte tüketmeye çalışınız.
10.) Aşağıda yer alan besinlerden uzak durunuz.
Acılı ve ekşi besinler
Turşu ve baharatlar baharatlı besinler
Alkol (özellikle bira, şarap gibi fermente ürünler)
Fast-food tarzındaki yiyecekler
 

Similar threads

  • Soru
Hemoroid (Basur) Hastalarında Beslenme Nasıl Olmalı? Hemoroid hastalarında kabızlıktan kaçınmak ve düzenli dışkılama yapılması hastalığın alevlenmesi ve ilerlemesini önlemek açısından çok önemlidir. Bu sebeple bazı beslenme önerilerine uyulmalıdır. - Bol yeşil sebze ve meyve tüketilmeli -...
Cevaplar
0
Görüntüleme
3
  • Soru
İYİ BİR KAN ŞEKER DENGESİ İÇİN Komplex karbonhidratlar, posa içeren besinler kan şekeri düzeyinde ani oynamalara yol açmazlar. Bu nedenle her öğün bu besinlerden birini beslenmenizde bulundurun. Kompleks karbonhidrat içeren besinler: Kurubaklagiller, sebze, meyve, bulgur, yulaf ve tam buğday...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
imageshemoroidlebasetmekicinbazioneriler5aff3d966915b Hemoroidle Baş Etmek İcin Bazı Oneriler 1 Meyve suyu yerine meyvenin kendisini tuketin Gunde 35 porsiyon meyveyi posa acısından zengin olan kabuğuyla birlikte yiyin 2 Gunde 0,5 2,5 litre arasında sıvı tuketin Sıvı ihtiyacı gun icerisinde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Yüksek kolesterol’ü olan kişilerin çoğunluğu, nasıl beslenecekleri konusunda kafa karışıklığı yaşarlar. Bazıları et tüketimini çok katı şekilde kısıtlarken; zeytinyağını kalp dostu olduğu için bol bol tüketirler. Yüksek kolesterolü olan pek çok kişinin yumurtayı hayatlarından çıkarttıklarına...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Posalı ve lifli beklenmek, sağlığımız için büyük önem taşıyor. Posa oranı yüksek olan beslenme şeklinin özellikle kolon ve rektum kanserlerini önlemede etkili olduğunu pek çok araştırma ortaya koymuştur. Vücudumuzun sindiremediği, kan dolaşımımızda emiliminin yapılmadığı karmaşık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
Üst Alt