Her doğumda diş kaybetmeyin!

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Her doğumda diş kaybetmeyin! [SIZE=+1]Doğuma hazırlık amacıyla artan östrojen ve progesteron salgıları, diş ve dişeti iltihabına uygun zemin hazırlar. Ancak hamilelik öncesinden doğuma kadar süren kontrol ve tedavilerle dişler sağlıklı kalabilir.[/SIZE]
Bir bebeğe dokuz ay boyunca ev sahipliği yapacak olan kadın vücudu, hormonlar sayesinde hamilelik süreci tamamlanıncaya kadar çeşitli değişimlere uğrar.

Temel işlevleri, bebeğin ve annenin doğuma hazırlanması olan bu hormonlardan östrojen ve progesteron, hamileliğin 2. ayından itibaren, artmaya başlar. Hamileliğin 8. ayına kadar devam eden bu artış, doğumun gerçekleşmesiyle birlikte, yavaş yavaş normal seviyelere döner.

Hormonların dişler üzerine olumsuz etkileri

Hormonal seviyedeki artış, ağız mukozasını dış etkenlere karşı hassas hale getirir. Bu dış etkenlerden bir tanesi de bakteri plağıdır. Hamilelikte ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkileyen bir başka faktör de, hamileliğin başlangıcında görülen mide bulantılarıdır. İlk üç ayda görülen mide bulantıları, hamile bireylerin ağız ve diş sağlığını ihmal etmelerine yol açar. Bu ihmal sonucunda, hormonal değişimler nedeniyle hassaslaşan dişetinde, çeşitli iltihaplanmalar oluşur. Hamile kadınların bu döneminde; fırçalandığında kanama, ödeme bağlı olarak diş estetiğinin bozulması gibi sorunlar ortaya çıkar.

Yaklaşık 3 ay sonra mide bulantıları geçtikten sonra, durum tam bir kısırdöngüye dönüşür. Anne adayı, dişetine fırçanın değer değmez kanaması sonucunda, ağız temizliğini tamamen bırakır ve böylece iltihaplanma daha da şiddetlenir.

Bu arada diş ve dişeti üzerine biriken bakteri plağı da giderek artar. Sonuçta, hamilelik döneminde yaşanan dişeti sorunlarına ek olarak, diş çürükleri ve diş apseleri oluşur.

Hormon salgısına bağlı olarak başlayan hamilelik dönemindeki bu zincirleme gelişen diş ve dişeti sorunları, hamilelerin oldukça sıkıntılı günler geçirmesine neden olur.

Diş kaybına karşı neler yapılmalı?
Her doğumun anneye bir diş kaybettireceği inancı, kesinlikle yanlıştır. Diş ve dişeti sorunları en başından çözülerek, hamilelik süreci çok daha keyifli yaşanabilir.

Diş ve dişeti sorunlarının en büyük nedeni, ağız ortamında oluşan bakteri plağıdır. Bu nedenle, bakteri plağının oluşumunu engellemek için, dişler hamileliğin başlangıcından itibaren günde 2 kez fırçalanmalı, diş araları diş ipiyle iyice temizlenmelidir.

En ideali, hamile kalmadan önce, tüm diş ve dişeti sorunlarının giderilmesi, hamilelik döneminde de diş hekimi kontrolü altında olunmasıdır.

Ancak kimi zaman her türlü önlem alınmasına rağmen, yukarıda sayılan hormonlar ve bulantı gibi nedenler sayesinde çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Anne adayının diş ve dişetinde gelişecek iltihap, bebeği olumsuz yönde etkileyeceği için, tedavinin doğum beklenmeden hemen yapılması zorunludur.

Günümüzde yapılan çalışmalar, ağız ve diş sağlığı iyi olmayan anne adaylarının düşük yapma ve düşük kilolu bebek doğurma riski ile karşı karşıyadır. Enfeksiyon, kontrol altına alınmadığı takdirde, gerçekten de diş kayıpları gerçekleşebilir. Fakat bu diş kaybının hamilelikle hiç ilgisi yoktur. Bu tamamen, ağız ve diş sağlığına gereken önemin verilmemesinden kaynaklanır.

Anne adayının ağız ve diş sağlığına gereken önemi vermesi, sadece kendisinin değil, bebeğinin sağlığı için de zorunludur. Doğumdan sonra bebeğin dış dünyayla ilk teması annesiyle olur. Annedeki diş ve dişeti iltihapları, olduğu gibi bebeklerine geçer. Özellikle infektivite penceresi olarak adlandırılan 0-2.5 yaş dönemi, ağız ve diş sağlığını tehdit eden bakterilerin anneden bebeye geçiş zamanıdır. Bu dönemde annenin ağız ve diş sağlığının en iyi düzeyde olması, bebeğin ilerideki diş sağlığını da büyük ölçüde garantiler.

Bu nedenle hamilelik, gerek annenin gerekse bebeğin ağız ve diş sağlığı için özel ilgi gerektiren hassas bir dönemdir. Bu hassas dönemin rahat ve sorunsuz bir şekilde geçirilebilmesi için anne adayının hamilelik öncesinde ağız ve diş sağlığıyla ilgili tüm sorunlarını çözmesi gerekir. Ardından yapılacak rutin kontrollerle, diş kaybı olmadan sorunsuz bir hamilelik geçirmek hiç de zor değil.
 
Üst Alt