Son konular

Her kapının Anahtarı

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
56
Coin
256,936
Herkapının Anahtarı Tatlıdil Ve Guleryuz

imagesherkapininanahtari5ad2fd352834a

Hikmet ehli zatlar buyuruyor ki:
Musluman guler yuzlu, munafık asık suratlı olur
Tebessum, bedavadır, alanı mutlu eder, vereni uzmez
Huzurun anahtarı tebessumdur
Tebessum ateşinde erimeyen maden bulunmaz
Gulumsemesini bilmek, iki cihan mutluluğuna sebep olur
İslamiyet, sevgi, guler yuz, tatlı soz, durustluk ve iyilik dinidir
Dostlara doğru soylemeli, duşmanları guler yuzle ve tatlı dil ile idare etmelidir
Başarının sırrı, guler yuz, tatlı dil ve guzel siyasettir Guzel siyaset, herkesin memnun olması demektir
Duşmanınıza iyilik edin, hediye verin Kırıldığınız arkadaşınıza iyilik edin, sıkıldığınız insana guler yuz gosterin
Bunları yaparsanız rahat edersiniz
Bir kimsenin veli olduğu; tatlı dili, guzel ahlakı, guler yuzu, comertliği, munakaşa etmemesi,
ozurleri kabul etmesi ve herkese merhamet etmesi ile anlaşılır
Guzel ahlaklı kimse, edeplidir, az konuşur, hatası azdır, gıybet etmez, Allah icin sever, emanete riayet eder, komşu ve arkadaşını korur Guzel ahlaklı bir zata, kotu huylu hanımı ile nasıl iyi gecindiği sorulunca, (İyi huylu ile herkes gecinir Marifet kotu huylu ile gecinebilmektir Onun kotu huyuna sabredemezsem benim iyi huylu olduğum nereden belli olacaktır) dedi
Hadisi şeriflerde buyuruldu ki:
(Mumin kardeşinin yanında suratı asık durana melekler lanet eder) Hatib
(İyiliği, guzel yuzlu kimselerden talep ediniz) Beyheki
(Mumin kardeşinin yuzune tebessum etmek sadakadır) C Sagir
(Din kardeşine guler yuz gostermek, iyi şeyler oğretmek, kotuluk yapmasını onlemek birer sadakadır) Tirmizi
(Mallarınızla herkesi memnun edemezsiniz Guler yuz ve tatlı dil ile, guzel ahlakla memnun etmeye calışınız!) Hakim
(Selam verirken gulumseyen, sadaka sevabına kavuşur) İEdunya
(Hayrı, iyiliği, guzel yuzlulerin yanında arayınız!) Buhari
(Huyu ve yuzu guzel olan dunya, ahiret iyiliğine kavuşur) İbni Şahin

imagesherkapininanahtari5ad2fd367a2a7

Bilmek en buyuk hazinedir!

Buyuk Selcuk Sultanlığı doneminde İran'ın ufak bir şehrinde tek oğlu olan dul bir kadın yaşıyormuş Dunyadaki hayatının sonuna gelmiş olduğunu hissedince oğlunu cağırmış ve ona şoyle demiş: Cok gucluk icinde yaşadık, cunku fakiriz; ama sana buyuk bir zenginlik emanet ediyorum Onu bana guclu bir buyucu hediye etmişti İcinde muazzam bir defineye ulaşmak icin butun gereken işaretler mevcut Benim bunu okuyacak ne takatim ne de zamanım var
Şimdi onu sana emanet ediyorum Talimatları uygula, cok zengin olacaksın!

Annesini kaybetmenin verdiği derin uzuntu gectikten sonra oğul, o eski ve değerli buyuk kitabı okumak uzere almış
Kitabın baş kısmında şoyle
yazıyormuş: Hazineye ulaşmak icin sayfa atlamadan okuyunuz Eğer hemen netice kısmına aktarsanız, kitap bir sihirle kendiliğinden yok olacak ve hazineye erişemeyeceksiniz

Bundan sonra ise uzak bir ulkede birikmiş olan zenginliğin miktarından bahsediliyormuş ve ayrıca, bu hazinenin bir mağarada cok iyi korunmakta olduğu da yazılıyormuş İlk sayfalardaki Farsca metin bir yerde kesilmiş ve bundan sonrası Arapca devam ediyormuş Kendini şimdiden zengin olarak gormekte olan genc, başkaları da bu sırrı oğrenip, ustelik de kendisine yanlış bilgi vererek hazineye sahip olmasınlar diye metni tercume ettirmeye teşebbus etmemiş Onun yerine buyuk bir ihtirasla Arapca oğrenmeye başlamış Sonunda metni mukemmel şekilde okuyacak hale gelmiş

Fakat bir noktadan sonra kitap Cince devam ediyormuş Sonra da başka lisanlar geliyormuş Genc adam azimle ve sabırla bunların hepsini calışmış Bu arada yaşamak icin gereken parayı da bu oğrenmiş olduğu lisanlardan temin etmeyi başarmış ve bir sure sonra da başkentin en iyi tercumanlarından biri olarak tanınmış Boylece, bir zaman sonra hayatı toparlanmaya başlamış

Bircok lisanda yazılmış bir dolu sayfadan sonra kitapta bu hazinenin nasıl idare edilmesi gerektiğine dair talimatlar varmış Buraya geldikten sonra genc adam istekli bir şekilde iktisat ve ticaret oğrenmiş; ayrıca hazineyi bir kere ele gecirdikten sonra aldatılmalara maruz kalmamak icin kıymetli metallerin ve mucevherlerin, menkul eşyaların ve gayrimenkullerin değerlerini belirlemeyi de oğrenmiş

Bu arada daha iyi bir hayat surdurebilmek icin de, oğrendiklerini uyguluyormuş Hatta onun cok lisan bilen ve maliyeden iyi anlayan biri olarak şohreti saraya hatta krala kadar ulaşmış Ona onceleri bazı ufak vazifeler tevdi eden kral, sonunda onu krallığın genel valisi olarak tayin etmiş

Bir cok onsozden sonra kitap sonuna doğru gereken daha teknik konular giriyor ve buyuk kapı nasıl inşa edilir, vinc nasıl kurulur, mağaraya erişmek icin bocurgat nasıl kurulur, buyuk taş kapılar acılırken, buyuk taş kutleler nasıl cıkartılır, yol yapımında yolları duzlemek icin dolambaclı yerler nasıl doldurulur ve buna benzer konuları anlatıyormuş

Bu sırrını asla hic kimseyle paylaşmayı duşunmeyen ve dolayısıyla hic kimseden yardım almayan o dul kadının oğlu, boylece bilgili ve sayılan bir kişi olmuş Daha ssonra muhendislik ve şehir planlamacılığı calışmış

Nihayet, kulturu cok takdir eden kral, onu vekili ve sarayın mimarı atamış ve derken sonunda vezirliğe yukseltmiş Gercekten tum krallıkta onun kadar ilme yatkın, bizim Hazine Kitabı'nı okuyacak kadar kabiliyetli bir kişi yokmuş

Artık son sayfaya gelmiş ve hatta bu son sayfayı okuyacağı aynı gun şahın kızı ile evlenecekmiş

En son yaprağı cevirip şu son cumleyi okumuş: Bilmek en buyuk hazinedir!

Üst Alt