Her yönüyle gebelik döneminde beslenme

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
GEBELİK PERIYODUNDA BESLENME

Gebelik validenin sıradan metabolizması üzerine hamileliğinde eklenmesi sonucu ana de büyük değişiklikler oluşturur.Enerji ve besin ögeleri gereksinimleri büsbütün değişir.Yeterli vedengeli beslenme gebenin yaşı fizikî aktivitesi hamilelik ayı üzere faktörlerine münasebetli güçte ananın ve bebeğin sıhhati için farz karbonhidrat protein yağ vitamin ve minerallerden varlıklı beslenme programıdır..Gebelikte zayıf ve istikrarsız beslenme hem ananın hemde bebeğin sıhhatini tehlikeye düşürmektedir.

GEBELİKTE VALIDEDE GÖRÜLEBİLECEK ILLETLER VE TEDAVİSİ

Bulantılar ve önlenmesi : Hormonal değişiklikler ve mahsusen östrojenin artışıyle bir arada ortaya çıkar.Ağırlık likit ve elektrolit kaybına neden olabileceği için dikkat edilmelidir.Bulantıyı azaltmak için baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak,yoğun kokulu ortamlarda bulunmamaya ihtimam göstermek,az az sık sık beslenmek ve kahvaltılık tahıllar sade krakerler ekmek üzere karbonhidrat kaynağı besinleri tüketmek önerilir.

Kabızlık ve önlenmesi : Barsakların hamileliğe bağlı olarak gevşemesi sonucunda oluşur.Kabızlığı önleyebilmek için tam buğday ekmeği yanına beyaz ekmek tüketmek,muz şeftali elma üzere pektin içeriği yüksek meyveleri tüketmemek onların noktasına erik ve kayısı tüketmek,kurubaklagiller ,ciğ zerzevat ve meyveler üzere posa içeriği yüksek besinlerin tüketimini sonlandırmak ve yoğurt ve kefir üzere probiyotik kaynaklarının tüketimini arttırmak önerilir.

Anemi ve önlenmesi : Vücutta demir tasarrufunun azalması demir muhtaçlığının artması kan hacminin artması ve pika sebebiyle gebelik devrinde kansızlık ziyadesiyle görülür.Önlenmesi için günlük 30 gr demir alınmalıdır.Bunun sağlanabilmesi için demirin kaynakları olan pekmez fındık fıstık kurumeyve yeşil yapraklı zerzevat al et kurubaklagil üzere besinlerin tüketimi arttırılmak,kuşburnu turunçgil kivi yeşil biber asma yaprağı üzere c vitamininden güçlü azıklar demir emilimini arttırıran besinlerin tüketimini arttırmak vesüt ve süt eserleri üzere kalsiyum kaynakları demirin emilimini azaltan besinlerin demir kaynaklarıyla birlikte alımını azaltmak gerekmektedir.

Gestasyonel diyabet ve önlenmesi:
Gebelik periyodunda östrojen progesteron üzere hormonların artmasıyla bu hormonlar insüline direnç geliştirirler insülininde faaliyetlerini yanına getirememesi sonucu kan glukoz seviyesi artar ve diyabet oluşur.Tedavi edilmezse erken tevellüt, düşük ,iri yüklü tevellüt ,kalp ve şiskelet anormallikleri ve hipoglisemi üzere rahatsızlıklar görülecektir.Gestasyonel diyabetin önlenmesi için 4 altın teklif söyledir
1)Şeker ,bal, reçel,çikolata ,kola gazoz hazır meyve suları üzere kolay karbonhidrat kaynaklarının tüketimi azaltılmalı.Tatlı kaynağı olarak meyve,içecek olarak süt eserleri ve taze sıkılmış meyve suyu
2)Kan şekerininin daha istikrarlı seyretmesi için her 2-2.5 saat aralıklarda ara öğün yapılmalı.Gün içinde 3 ana 3 araöğün yapmaya dikkat edilmeli
3)Beyaz ekmek patates pirinç makarna üzere kan şekeribi süratli yükselten besinlerin tüketimi sonlandırılmalı.Bunların mekanına tam tahıllı besinler tüketilmeli
4)Gün içinde mutalak 5 porsiyon zerzevat ve meyve tüketilmelidir.

Gebelikte yerinde ve istikrarlı beslenilmezse bebekte görülebilecek rahatsızlıklar düşük,prematüre,düşük veladet yükü,bedensel ve zihinsel büyüme geriliği,sağırlık,cücelik,hipotriodi,noral tüp defekti,mikrosefali ve görme kayıplarıdır.

Görüldüğü üzere hamilelik periyodunda zayıf ve istikrarsız beslenme durumunda validede ve bebekte oluşabilecek marazlar çok çokça olup beslenme durumu çok kıymetlidir.

GEBELİKTE EHIL VE ISTIKRARLI BESLENMENİN 5 UNSURU

1)Enerji,protein ve kalsiyum gereksinimi artar : Sağlıklı bir gebelik için validenin gebeliğin her ayında ortalama 1-1.5 kg alması gerekmektedir.annenin gereksiniminin karşılanması ve bebeğin büyüme ve gelişmesi için günlük ek 300 kal alması gerekmektedir.Bebeğin büyümesi için gebelik vadesi boyunca bebeğin 950 gram protin depolaması gerekmektedir bu sebeple ananın günlük ek 60 gr protein alması gerekmektedirGebelik vadesince değişen hormonal değişimlerin kalsiyum metabolizmasını etkilemesi ve gebelik boyunca gereksinimlerin artması sebebiyle validenin ek 500 ml kalsiyum kaynağı alması gerekmektedir.Artan kuvvet protein ve kalsiyum muhtaçlıklarının karşılanması için protein ve kalsiyumun en düzgün kaynaklarından olan süt ve süt eserleri tüketimi arttırılmalıdır.Çay kahve üzere kafein içeriği yüksek içecekler bölgesine süt ve ayran tüketiminin arttırılması sağlıklı tercihler olacaktır.
2)A vitamini : Eksikliğinde erken
tevellüt mikrosefali ve görme kayıpları görülebilir.Haftanın 2 günü balık eti tüketimi a vitamini omega3 ve fosfor gereksiniminizi karşılayacak tıpkı devirde bebeğin dimağ gelişimine ekte
bulunacaktır.

3)C vitamini :Hormon sentezi
kolesterol istikrarı ve toksik ögelerinin tesirlerinin azaltılmasında vazifelidir en âlâ kaynakları olan yeşil yapraklı
sebzeler turunçgiller kivi çilek sivri
biber kuşburnunun tüketilen
ölçüsünün arttırılması gereksinimi
karşılayacaktır

4)İyot : Eksikliğinde bebekte hipotrioidi mental gerilik cücelik sağırlık mektep muvaffakiyetinde azalma büyüme ve gelişme geriliği görülür.önlenmesi için iyotlu tuz tasarrufu önerilir.

5)Folik asit : İnteuterin ömrün 4. haftasının sonuna kadar kapanması gereken nöral tüp defektinin açık kalması sonucu anensefali onfosel meningosel meningomyelosel üzere ağır rahatsızlıklar görülür önlenmesi için ise doğurganlık çağından itibaren 400 mikrogram günlük folik asit alınmalıdır.İhtiyacın karşılanması için folik asitten güçlü yiyeceklerin maydanoz nane tohumlu besinler kuruyemişler ıspanak mercimek diyetle alımı arttırılmalıdır

Başkaca gebelikte ilaçların teratojen tesir gösterebileceği mütalaası ve bitkisel eserlerin daha çabuk ulaşılabilir olması ,bulantı kusma depresyon idrar yolları enfeksiyonları veladeti kolaylaştırma sağlayacakları mütalaasıyla çoğunlukla zencefil frambuaz yaprağı papatya mavi cocosh ekinezya sarı kantaron üzere bitkiler kullanılır.Bu bitkilerin bir birçoklarının kanama hipotansiyon hipoglisemi alerji gastrointestinal bozukluklar düşük üzere çok önemli rahatsızlıklara sebep olablieceği ilmî çalışmalar sonucu kanıtlanmış olup yararlı olduklarına dair malumatlar hayli kısıtlıdır.Aktarlardan alınan bitkilerin meskende hazırlanması alanına kuşburnu nane ıhlamur turunçgillerin hazır paket formlarının günde 2 kupadan çokça olmayacak halde tüketilmesi önerilir.Unutmayın bitkisel destek eserini uzun müddet önerilen ölçünün üstünde tüketmek organlarınıza ve bebeğinize günde güne daha çok zarar verecektir.
 

Similar threads

  • Soru
Evlat sahibi olmak isteyen çiftler bu bahtiyar haberi aldıklarında heyecanla bebek için hazırlıklara başlar. Ebeveyn adaylarının birinci kaygı ettikleri husus ana ve bebeğin dokuz aylık bu yolculuğu sağlıklı ve huzurlu bir biçimde tamamlamasıdır. Gebelik boyunca hem ana hem de bebeğin sıhhatine...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Hayatın Başlangıcı – Sağlıklı Tevellüt – Yeterli Bir Beslenme Idaresi Tebrik ederiz! Berhudar günler sizi bekliyor. Bundan sonra bebeğinizin sağlıklı gelişimi için kendi sıhhatinize, beslenmenize daha da ehemmiyet vermelisiniz. Sağlıklı bir bebek ve ana için Sağlıklı bir bebeğin veladetini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
30
  • Soru
Memleketimizde beslenme dertlerinin yaşandığı öbeklerin başında gebelik devri mekan almaktadır. Validenin ve dölün muhtaçlıklarının karşılanmaması her ikisi içinde risk oluşturmaktadır. Gebelik boyunca ortalama kilo artışı 10-14 kilo olmalıdır. Günlük güç gereksinimindeki artış ise yalnızca...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Emziklilikte beslenme, üzerinde kıymetle durulması gereken bir bahistir. Validenin günlük tükettiği besinlerin çeşit ve ölçüsü, vücut depo seviyesi, ruhsal durumu üzere etmenler süt ölçüsünü ve kalitesini etkilemektedir. Emziklilik devrinde; günlük kalori, alınması gereken likit, protein...
Cevaplar
0
Görüntüleme
22
  • Soru
Ana sütü, bebeğin sağlıklı bir biçimde tüm besin gereksinmesini karşılayan, kolaylıkla sindirilebilir ve enfeksiyonlara karşı koruyan alanı doldurulamaz bir besindir. Ayrıyeten, ana ve bebeğin duygusal bağ kurmasına da olumlu tarafta ek sağlar. Loğusa ananın salgıladığı süt, aldığı besinlerin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
Üst Alt