HİBİSKUS’UN HİPOTANSİF ETKİSİ
Mekke Gülü, Jamaica Gülü ve Nar Çiçeği olarak adlandırılan Hibiskus Sabdariffaun bitkisi sıcak iklimlerde yetişmektedir. Ülkemizde de bu bitkinin yöreden yöreye isimleri amber çiçeği veya gülhatmi olarak da bilinmektedir. Hibiskus’un birçok faydası olduğu söylenmekte olup, bu yazımızda en çok bilinen bir konu olan tansiyon hastalığı ve kalp üzerine etkisinden bahsetmek istiyorum. Ama ilk önce faydalarının neler olduğuna şöyle bir bakalım derim.
Hibiskus bitkisinin içerisinde bulunan magnezyum, kalp üzerine olumlu etkileri olduğu söylenmiştir. Ayrıca yüksek C vitamini etkisi ve iyi bir Demir deposu olması bu bitkinin güçlü bir antioksidan özelliğini göstermektedir. Fakat demir konusunda ne kadar zengin olsa da demir eksiliğine bağlı anemisi olanlarda bu bitkiyi tüketmenin iyi olmayacağı ve bu bitkiyle ilgili kürlerin, karışımların iyi gelmeyeceği bilinir. Hibiskus’un laktasif etkili olduğu bilinir ve karında şişlik, bağırsak düzensizliğini giderdiği söylenir.
Hibiskus üzerine yapılan araştırmalardan “Journal of Alternative and Complementary Medicine” yayının 2009 yılında yayımlanan araştırmasında günde 2 bardak hibiskus bitkisinin çayı olarak tüketenlerde kötü kolesterol diye adlandırılan LDL’yi azalttığı, iyi kolesterol olarak bilinen HDL’yi arttırdığı söylenmiştir.
Tansiyon Düşürücü Etkisi
Hibiskus bitkisinin dilden dile dolaşan tansiyon düşürücü etkisi araştırmacıların dikkatini çekmiş ve ”Journal of Ethnopharmacology” de yayınlanan araştırmada hibiskus çayının hipertansiyon üzerine etkisi incelenmiş. Araştırmaya 80 hasta dahil edilip, bir gruba 150gr hibiskus çayı ve diğer gruba ise normal bir çay verildi. Her gün belirtilen miktarda tüketen hastalar sonunda ise hibiskus çayını tüketenlerde küçük ve büyük tansiyonlarında azalma olduğu ve halk inancının doğruluğu böylelikle kanıtlanmış olmaktadır.
Güvenli olarak kullanım dozunun iki bardak olduğu, bunu düzenli kullanan hipertansiyon hastası olan kişilerde tansiyonu düşürdüğü “Journal of Human Hypertension” dergisinde yazılmıştır.
Hibiskus Çayının Yan Etkileri
Her besinin aşırısı zararlı olabileceği gibi hibiskus bitkisinin de fazla kullanımı kan basıncını fazlaca düşürdüğü için hipotansif olan bireylerde baygınlığa neden olabilir.
Bazı kişilerde fazla tüketimi halüsinasyonlar görmesine neden olmaktadır
Hamile olan kadınların tüketmemesi önerilir. Tüketilmesi sonucu birçok bitki çayının etkisi gibi düşük yapma durumuna neden olmaktadır.
Tansiyon ve kolesterol ilacı kullanan kişilerin bu bitkiyi tüketmeden önce doktorundan bilgi alması gerekmekte olup, bu tür bitkilerin ilaç ile etkileşimi oluşabilmektedir.
Hibiskus Bitkisinin Çayı Nasıl Yapılır?
Hibiskus çayı hazırlamak için ilk önce bir bardak suyu kaynatın ve 2 yemek kaşığı kadar kurutulmuş hibiskus bitkisinden içine atın. 10-15 dakika demlendikten sonra tüketebilirsiniz. Unutmayın bu tür bitki çaylarını genellikle demleme usulü yapılır, kaynatma işlemi yapılmaz. İçerisinde bulunan yararlı maddelerin öleceği söylenmektedir.
Ve son olarak size söyleyeceğim şey her besinin sizin vücudunuza bir etkisi vardır. Önemli olan bunu doğru şekilde ve uygun dozlarda kullanmaktadır. Hiçbir zaman doktora danışmadan kulaktan dolma bilgilerle bu tür çayları, bitkileri yani tüm besinleri tüketmeyin. Sağlıklı günler dilerim.
Mekke Gülü, Jamaica Gülü ve Nar Çiçeği olarak adlandırılan Hibiskus Sabdariffaun bitkisi sıcak iklimlerde yetişmektedir. Ülkemizde de bu bitkinin yöreden yöreye isimleri amber çiçeği veya gülhatmi olarak da bilinmektedir. Hibiskus’un birçok faydası olduğu söylenmekte olup, bu yazımızda en çok bilinen bir konu olan tansiyon hastalığı ve kalp üzerine etkisinden bahsetmek istiyorum. Ama ilk önce faydalarının neler olduğuna şöyle bir bakalım derim.
Hibiskus bitkisinin içerisinde bulunan magnezyum, kalp üzerine olumlu etkileri olduğu söylenmiştir. Ayrıca yüksek C vitamini etkisi ve iyi bir Demir deposu olması bu bitkinin güçlü bir antioksidan özelliğini göstermektedir. Fakat demir konusunda ne kadar zengin olsa da demir eksiliğine bağlı anemisi olanlarda bu bitkiyi tüketmenin iyi olmayacağı ve bu bitkiyle ilgili kürlerin, karışımların iyi gelmeyeceği bilinir. Hibiskus’un laktasif etkili olduğu bilinir ve karında şişlik, bağırsak düzensizliğini giderdiği söylenir.
Hibiskus üzerine yapılan araştırmalardan “Journal of Alternative and Complementary Medicine” yayının 2009 yılında yayımlanan araştırmasında günde 2 bardak hibiskus bitkisinin çayı olarak tüketenlerde kötü kolesterol diye adlandırılan LDL’yi azalttığı, iyi kolesterol olarak bilinen HDL’yi arttırdığı söylenmiştir.
Tansiyon Düşürücü Etkisi
Hibiskus bitkisinin dilden dile dolaşan tansiyon düşürücü etkisi araştırmacıların dikkatini çekmiş ve ”Journal of Ethnopharmacology” de yayınlanan araştırmada hibiskus çayının hipertansiyon üzerine etkisi incelenmiş. Araştırmaya 80 hasta dahil edilip, bir gruba 150gr hibiskus çayı ve diğer gruba ise normal bir çay verildi. Her gün belirtilen miktarda tüketen hastalar sonunda ise hibiskus çayını tüketenlerde küçük ve büyük tansiyonlarında azalma olduğu ve halk inancının doğruluğu böylelikle kanıtlanmış olmaktadır.
Güvenli olarak kullanım dozunun iki bardak olduğu, bunu düzenli kullanan hipertansiyon hastası olan kişilerde tansiyonu düşürdüğü “Journal of Human Hypertension” dergisinde yazılmıştır.
Hibiskus Çayının Yan Etkileri
Her besinin aşırısı zararlı olabileceği gibi hibiskus bitkisinin de fazla kullanımı kan basıncını fazlaca düşürdüğü için hipotansif olan bireylerde baygınlığa neden olabilir.
Bazı kişilerde fazla tüketimi halüsinasyonlar görmesine neden olmaktadır
Hamile olan kadınların tüketmemesi önerilir. Tüketilmesi sonucu birçok bitki çayının etkisi gibi düşük yapma durumuna neden olmaktadır.
Tansiyon ve kolesterol ilacı kullanan kişilerin bu bitkiyi tüketmeden önce doktorundan bilgi alması gerekmekte olup, bu tür bitkilerin ilaç ile etkileşimi oluşabilmektedir.
Hibiskus Bitkisinin Çayı Nasıl Yapılır?
Hibiskus çayı hazırlamak için ilk önce bir bardak suyu kaynatın ve 2 yemek kaşığı kadar kurutulmuş hibiskus bitkisinden içine atın. 10-15 dakika demlendikten sonra tüketebilirsiniz. Unutmayın bu tür bitki çaylarını genellikle demleme usulü yapılır, kaynatma işlemi yapılmaz. İçerisinde bulunan yararlı maddelerin öleceği söylenmektedir.
Ve son olarak size söyleyeceğim şey her besinin sizin vücudunuza bir etkisi vardır. Önemli olan bunu doğru şekilde ve uygun dozlarda kullanmaktadır. Hiçbir zaman doktora danışmadan kulaktan dolma bilgilerle bu tür çayları, bitkileri yani tüm besinleri tüketmeyin. Sağlıklı günler dilerim.