Son konular

Hiperhidrozis nedir?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Hiperhidrozis ellerde, koltukaltlarında, yüzde ve ayaklarda aşırı terleme ile karakterli, insan yaşamını olumsuz etkileyen (Günlük aktivitelerini ve psiko-sosyal durumunu) bir hastalıktır.
Hiperhidrozisin tedavisi mümkün müdür?
Tedavisi genellikle zordur ve çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Bu duruma neden olan, sinir sisteminin sempatik sinir adı verilen bölümünün aşırı fonksiyon görmesidir. Böylece söz konusu sinirlerin çeşitli yöntemlerle hasarlanması temeline dayanan tedavi seçenekleri geliştirilmiştir. Bunlar arasında topikal ve sistemik ajanlar, iyontoferezis (galvenoterapi), botoks enjeksiyonları, kimyasal maddeler ve radyofrekans, cerrahi yöntemler ile yapılabilen sempatektomi sayılır. İyontoforezis, haftanın 3 günü el ve ayakların statik elektrikli suyun içerisine yarım saat sokulması ile uygulanır. Son zamanlarda en sık uygulanan yöntem, aşırı terleyen bölgelere 1 cm’lik aralıklarla uygulanan botoks enjeksiyonları olsa da etkisi genellikle 6 hafta civarında sürer ve tekrarlayan uygulamalar gerektirir. Fiyatının pahalı olması, ağrı oluşturması ve etki süresinin kısalığı dezavantajlarıdır. Bunun yanında çeşitli topikal ajanlar (Etil alkol içinde alüminyum klorik, glutaraldehid) kullanılabilir ve yine tekrarlayan uygulamalar gerektirmektedirler. En kesin ve kalıcı tedavi yöntemi cerrahi yolla sinirin bloke edilmesidir.
Cerrahi tedavi yöntemi nasıl uygulanmaktadır?
Sempatik sinir sistemi cerrahisinde, sempatik sinirin kesilmesi, veya yakılması klipsli ETS sempatik rahatsızlıkları kalıcı olarak tedavi etmektedir. Önceleri göğüs duvarında kesi yapılması (torakotomi) ile gerçekleştirilmekteyken video yardımlı cerrahi yöntemlerinin gelişmesi ile günümüzde bu tür cerrahi uygulamalar deneyimli cerrahlar tarafından kapalı ameliyat teknikleri kullanılarak (Endoskopik Torasik Sempatektomi veya klipsli ETS) kolaylıkla ve sorunsuz halledilebilmektedir.
Genel anestezi altında, her iki koltukaltında birer tane olmak üzere 2 adet 1-2 cm’lik minik kesi ile girilerek uygulanır. Hastanın şikayetlerine göre 2. ve 3. omurga seviyelerindeki sempatik sinirler kesilir. Her iki koltukaltından yapılan bu girişimin süresi uygulayan doktorun ve ameliyathane personelinin deneyimine bağlı olarak 20 ile 40 dakika arasında değişmektedir.Ameliyattan hemen sonra hastanın ellerinin kuru olduğunun fark edilmesi, sonucun hızla elde edildiğinin göstergesidir.
Ameliyat sonrası dönemde ne kadar sürede taburculuk mümkündür?
Ameliyattan göğüs dreni takılı çıkan hasta ertesi gün dreni alındıktan sonra, görünür bir iz kalmaksızın taburcu edilmekte ve bundan sonra hemen günlük hayatına dönmektedir.
Sinir kesilmesinin yol açacağı sorunlar nelerdir?
Sempatik sinir bütünlüğünün bozulmasının vücudun başka herhangi bir fonksiyonunu etkilemesi ve vücuda zarar vermesi (geçici veya kalıcı felç, his kaybı vb) söz konusu değildir.
Cerrahi tedavinin olumlu sonuçları nelerdir?
El terlemesi % 95-100 oranında geçer. Ameliyattan hemen sonra eller ılık ve kurudur. Yüz kızarması 100 kişiden 80-85 kişide, yüz terlemesi %95 oranında tamamen geçer. Koltukaltı terlemesi % 85-90 oranında geçmekte ve ayak terlemesi % 64 oranında azalmaktadır. Heyecanlanma sırasındaki kalp çarpıntısı azalır. Kişilerin kendine güveni artar. İş ve sosyal hayattaki başarılarını artırır.
Cerrahi tedaviye bağlı oluşabilecek yan etkiler var mıdır?
Bu ameliyat , tecrübeli bir cerrah tarafından uygulanırsa son derece güvenli bir yöntemdir. Ancak nadir de olsa bazı yan etkiler oluşabilir.
· Refleks (kompansatuvar) terleme: En çok görülen yan etkidir. El, yüz, koltukaltı ve ayak terlemesi geçtikten sonra vücudun diğer bölgelerinde (sırt, göbek çevresi, kalça ve diz arkaları) oluşan aşırı terlemedir. El ve koltukaltı terlemesi operasyonundan sonra % 1, yüz terlemesi operasyonundan sonra % 3-5, yüz kızarıklığı operasyonundan sonra % 17-20 oranında görülür.
· Gustatuvar terleme: % 3 oranında görülebilir. Kişiyi fazla rahatsız etmez. Operasyondan sonra belirli gıdaların alınmasından sonra yüzde veya vücutta oluşan terlemedir (acı veya sıcak besinlerin alımından sonra görülür).
· Horner sendromu: Bizim uyguladığımız seviyedeki sempatektomide görülmez.
· Pnömotoraks: Bazen göğüs boşluğunda akciğerlerin dışında hava kalması görülebilir. Buna pnömotoraks denir. Çoğunlukla kendiliğinden geçer. Çok nadir olarak göğüs boşluğundaki havanın iki kaburga arasından bir tüp takılarak boşaltılması gerekebilir.
· Kanama: Çok nadir vakalarda kaburga arasındaki damarlardan veya sempatik zincirin yanındaki damarlardan kanama oluşabilir. Bu da operasyon sırasında görülüp kontrol altına alınabilir.
· İnterkostal nevralji: Bazen giriş yerlerindeki kaburgalar arasındaki sinirlerin zedelenmesinden dolayı kol, sırt ve koltukaltlarında ağrı oluşabilir. Yaklaşık 1-1.5 ay içerisinde geçer. Hastaya çok rahatsızlık vermez.
Operasyon detayları:
· Tek seansta iki taraflı olarak (her iki el ve koltukaltı için) hastanın ikinci bir kez daha anestezi (narkoz) alması engellenerek
· Her bir taraf için sadece 1 giriş deliğinden ameliyat yapılmaktadır
· Hasta ameliyattan drensiz olarak çıkmaktadır.
· Aynı gün taburcu edilebilmektedir.
 

Similar threads

  • Soru
Sırt Terlemesi, Sırt Terlemesinin Nedenleri, Sırt Terlemeleri hakkında Bilgi Sırtta Terleme Kişinin gunluk aktivitelerini olumsuz etkileyip psikolojik sorunlara yol acarak toplumdan uzaklaştırabilen bir hastalık olan hiperhidrozis, yani aşırı terleme bozukluğundan cerrahi mudahaleyle kalıcı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
Terleme fizyolojik bir olaydır.Her insanda yaklaşık 2-4 milyon ter bezi vardır.Yoğun olarak el ve ayak tabanlarında,koltuk altlarında bulunur.Temel görevleri vücut ısı dengesini sağlamaktır. Hiperhidrozis ise aşırı mikirtarda ter salgılanmasıdır. Yaşa,cinsiyete,beslenme ve iklim koşullarına...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Terleme Sorunu! Sıcak havalarda fazla olmakla beraber, herkes terler ancak siz normalden fazla terliyorsanız, ortada bir sorun var demektir. Bunun için bir uzmandan yardım almanız gerekebilir. Terleme Sorunu! Mevsim ve sıcaklık ne olursa olsun, vücudun ısı mekanizmasını terleme fonksiyonu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Aşırı terleme tıp alanındahiperhidrozis olarak adlandırılır. Vücudumuzda iki tip ter bezi bulunmaktadır. Bunlardan ekrin ter bezleri vücudun hemen her yerinde bulunur. Hiperhidrozis ekrin ter bezlerinin normalden fazla çalışması sonucu görülür. Bu ter bezleri en yoğun şekilde avuç içlerinde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
22
  • Soru
Terleme nedir? Terleme, derimizde bulunana ter bezlerinin sıcak veya duygusal stres gibi çeşitli nedenlerle yaptığı salgıdır. Derimizde ekrin ve apokrin olmak üzere iki tip ter bezi vardır. Ekrin ter bezleri en çok el, ayak ve alın bölgesinde yoğunlaşmakla beraber tüm vucudumuzda bulunurken...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
Üst Alt