Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Histiositik nedir?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

Histiositik nedir?​

Histiyositler normalde vücudun birçok organında bulunan doku hücreleridir. Kemik iliklerinde üretilirler ve kan akışıyla çeşitli doku hücrelerine taşınırlar. Özellikle deride, karaciğerde, akciğerde, lenf bezlerinde ve kemik iliklerinde bulunurlar.

Histiyositoz sendromu nedir?​

Fagosit ve dendritik hücrelerin sayıca artması ile karakterize bir sendromdur. Histiositler bağışıklık sisteminin hücreleridirler. Makrofajlar vücuda giren yabancı hücreleri karşılayıp işler ve daha sonra da onları antijen sunucu özelliğe sahip dendritik hücrelere teslim ederler.

Langerhans hücreli Histiositoz kanser mı?​

Langerhans hücreli Histiositoz kanser mı?
Langerhans hücreli histiositozda, olgunlaşmamış fazla Langerhans hücreleri genelde granülom adı verilen tümörler oluşturur. Ama Langerhans hücre histositozu genelde bir kanser türü sayılmaz. Etkilenen bireylerin yaklaşık ’inde kemiklerde bir veya daha fazla granülom gelişerek ağrı ve şişmeye neden olur.

Dendritik hücre ne demek?​

Dendritik hücre ne demek?
Dendritik hücreler memelilerin bağışıklık sistemini oluşturan immün hücrelerden biridir. Bu hücrelerin ana işlevi antijenleri işlemek ve immün sistemin diğer hücrelerine yüzeyinden sunmaktır. Diğer bir deyişle dendritik hücreler antijen sunan hücre görevi görürler.

Histiyosit ne yapar?​

Bağ dokusunda yer alan, aktive olmuş, dayanıklı makrofaj. Kan yapan dokuların bağ dokusunun fagositik hücreleri.

Histiosit görevi nedir?​

kök hücrelerin çoğalması ile kemik iliğinden türeyen, fagositik özellikler gösteren ve m-pire sisteme dahil olan hücre. genelde “aktifleşmiş, biraz irice makrofajlar” olarak bilinirler. ayrıca langerhans hücreli histiositoz, malign fibröz histiositoz vb histiositik tümörlerin oluşumunda da rol alırlar. …

Langerhans hücre Histiyositozu nedir?​

Langerhans hücre Histiyositozu nedir?
Langerhans hücreli histiyositozlar (LHH), kemik iliği kökenli dendritik hücre yapısındaki histiyositlerin anormal proliferasyonu sonucu oluşan nedeni bilinmeyen bir hastalık grubudur. Görülme sıklığı milyonda 0,5-4,5 arasındadır. Çocukluk çağında daha sık olmasına karşın erişkin yaşta çok nadir görülmektedir.

Langerhans hücreli Histiositoz hastalığı nedir?​

Langerhans hücreli Histiositoz hastalığı nedir?
Langerhans hücreli histiyositoz (LHH), nedeni bilinmeyen, atipik histiyositlerin lokal veya yaygın olarak deri, kemik, akciğer, karaciğer, lenf nodları, mukokutanöz dokular ve endokrin organlar gibi çeşitli dokularda birikmesi sonucunda hasara neden olan bir hastalık grubudur (1,2).

Langerhans hücreli Histiositoz neden olur?​

Langerhans hücreli Histiositoz ne demek?​

Langerhans hücreli histiositozis (LHH), sıklıkla bir veya daha fazla odakta osteolitik kemik lezyonuyla karakterize, patogenezi tam bilinmeyen nadir bir histiositik hastalıktır. En sık infantlarda ve çocuklarda tanı almakla beraber, her yaşta görülebilir. Klinik bulgular, tutulan organ sistemine göre değişir.

Dendritik hücre nereden köken alır?​

Dendritik hücre nereden köken alır?
DH’ler, lokalizasyonlarına göre farklı isimlerle (Örn. derideki DH = LH) adlandırılır (2,5). Diğer hemopoetik hücreler gibi kemik iliği progenia tör hücrelerinden köken alırlar. Hücreler daha sonra dalak ve deride özelleşir.

Dendritik uzantı nedir?​

Dendritik uzantı nedir?
Sinir hücresinin kısa olan uzantısı. Uyartıları (impuls) hücre gövdesine taşıyan, sinir hücrelerinin dallanmış sitoplâzmik uzantıları.
 
Histiyositler, vücudun çeşitli organlarında bulunan doku hücreleridir. Genellikle kemik iliğinde üretilirler ve kan yoluyla diğer dokulara taşınırlar. Özellikle deri, karaciğer, akciğer, lenf bezleri ve kemik iliğinde bulunurlar.

Histiyositoz sendromu, fagosit ve dendritik hücrelerin sayısının artmasıyla karakterize edilen bir sendromdur. Histiyositler bağışıklık sisteminin hücreleridir ve makrofajlar yabancı hücreleri temizlerken dendritik hücrelere teslim ederler.

Langerhans hücreli histiositoz, olgunlaşmamış Langerhans hücrelerinin granülom adı verilen tümörler oluşturduğu bir durumdur. Bu durum genellikle kanser olarak sınıflandırılmaz. Langerhans hücreli histiositoz, genellikle kemiklerde granülom oluşumuyla belirti verir.

Dendritik hücreler, immün sistemdeki antijenleri işleyip diğer hücrelere sunan hücrelerdir. Genel olarak antijen sunan hücre görevi görürler.

Histiyositler, bağ dokusunda bulunan makrofajlar olarak tanımlanır. Fagositik özellikleri olan bu hücreler, vücudun bağışıklık sistemi içinde önemli bir rol oynarlar ve çeşitli histiositik tümörlerin oluşumunda da etkili olabilirler.

Langerhans hücreli histiyositoz, dendritik hücre yapısındaki histiyositlerin anormal çoğalması sonucu oluşan nadir bir hastalık grubudur. Çocukluk döneminde daha sık görülmesine rağmen yetişkinlerde nadir görülür.

Langerhans hücreli histiyositoz hastalığı, atipik histiyositlerin belirli dokularda birikmesi sonucunda hasara neden olan bir hastalık grubudur. Deri, kemik, akciğer, karaciğer gibi çeşitli dokuları etkileyebilir.

Dendritik hücreler, kemik iliği kökenli progenitör hücrelerden türeyen, immün sistemin önemli hücreleri arasındadır. Bu hücreler, farklı organlarda özelleşerek antijen sunumu yaparlar.

Dendritik uzantılar, sinir hücrelerinin kısa ve dallanmış olan uzantılarıdır. Bu uzantılar, uyartıları sinir hücresinin gövdesine taşıyarak iletimi sağlarlar.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri