Horlama ve kalp sağlığı

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
52
Yaş
36
Coin
256,936
Toplumda erişkinlerin %30-40'ında horlama görülür. Oysa horlama her zaman masum değildir, bazen yaşamı bile tehdit eden Uyku Apnesinin belirtisi olabilir.

Kalp damar sistemi hastalığına bağlı ölümlerin pek çoğundan uyku apnesi sorumludur. Uyku apne sendromunun belirtileri arasında:

· gürültülü horlama

· gündüzleri uyku hali

· uyku sırasında nefes nefese kalma veya boğuluyormuş gibi hissetme

· unutkanlık

· konsantrasyon güçlüğü

· baş ağrıları

· cinsel isteksizlik

· yüksek tansiyon

· sabah ağız kuruluğu

Uyku apne sendromu pek çok kalp hastalığı ile sıkı bir ilişki içindedir. Uyku apnesi ölümcül olabilir. Başta kalp ve beyin damar hastalıkları (myokard enfarktüsü ve inme gibi), hipertansiyon, kalp yetmezliği, kalp ritm bozuklukları, depresyon gibi rahatsızlıklar açısından atmış risk taşırlar.

Hipertansiyon: Uyku apne sendromlu hastaların yarısından çoğunda hipertansiyon vardır. Uyku apnesinin ağırlığı arttıkça hipertansiyon sıklığı da artar. Uyku apne sendromu tanı ve tedavisi ile hastaların kullandığı tansiyon ilaçları genellikle fazla gelmeye başlar, hastaların tansiyon ilaçlarının dozu bazen azaltılır bazen de tamamen kesilir.

Kalp krizi ve koroner arter hastalığı. Kalp krizi geçiren hastaların %35-65inde uyku apne sendromu saptanmıştır. Uyku apnesi olan hastaların ,olmayanlara oranla 5 yıllık yaşam süreleri incelendiğinde ölüm oranları arasında 6,5 kat fark olduğu saptanmıştır.

Aritmi (Kalp ritm bozukluğu): Uyku apne sendromlu hastalarda sıklıkla kalp ritm bozukluğu görülmektedir.

Kalp yetmezliği: Uyku apne sendromu tedavi edilmediği taktirde kalp yetmezliğine yol açabilmektedir. Uyku apneleri kalp yetersizliğinin tedavi edilmesini de güçleştirmektedir. Kalp yetmezliği nedeniyle Cheyne Stokes solunumu adı verilen ayrı bir uykuda solunum bozukluğu da görülmektedir.

Pulmoner hipertansiyon (Akciğer damarı hipertansiyonu): Pulmoner hipertansiyon genellikle kronik bronşite bağlı gelişmektedir. Ancak uyku apne sendromu da pulmoner hipertansiyona yol açmaktadır. Gece boyunca tekrarlayan kan oksijen düzeyi düşüşünün bu hastalıktan sorumlu olduğu düşünülmektedir.

Tanı nasıl konur?Sürekli ve şiddetli horlaması olanlar, uykuda nefes durmaları olduğu farkedilenler, yeterli süre uyuduğu halde sabahları yorgun ve uykusunu alamamış halde uyananlar hekime başvurmalıdır. Klinik olarak uzman hekim yakınmalar hakkında kişi ve yakınları ile konuşup muayenesini yaptıktan sonra, obstrüktif uyku apnesinin tanısında kesin teşhis ve hastalığın şiddetinin belirlenmesi amacıyla uyku bozuklukları merkezi ya da laboratuvarında "polisomnografik tetkik" yapılması gerekmektedir.
 

Similar threads

  • Soru
Uyku ve Kalp Sağlığı Uyku apne sendromu pek cok kalp hastalığı ile sıkı bir ilişki icindedir Uyku apnesi olumcul olabilir Kalp damar sistemi hastalığına bağlı olumlerin pek coğundan uyku apnesi sorumludur Uyku apne sendromunun belirtileri arasında: Gurultulu horlama Uyurken yatak eşlerinin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Uyku apne sendromu pek çok kalp hastalığı ile sıkı bir ilişki içindedir. Uyku apnesi ölümcül olabilir. Kalp damar sistemi hastalığına bağlı ölümlerin pek çoğundan uyku apnesi sorumludur. Uyku apne sendromunun belirtileri arasında: Gürültülü horlama Uyurken yatak eşlerinin soluma sıkıntısı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Horlama Nedir? Horlama, üst solunum yolunda meydana gelen engellenme ya da daralmaya bağlı olarak ortaya çıkan sesli uyuma şeklidir. Uyku sırasında, solunum yolu boşluğunun orofaringeal bölgesinde, anatomik yumuşak dokularda gevşeme meydana gelmesiyle oluşan hava yolu daralması, gerçekleşen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
  • Soru
Beyin aktivitesinin uyku ve uyanıklılık hali olmak üzere birbirinden ayrı iki fazı bulunmaktadır. Uyku hastalıkları sınıflandırmasında 4 ana hastalık grubu tanımlanmıştır: Dissomniler: Hastanın uykuyu başlatma ve devam ettirme sorunu vardır. İnsomnia (uykusuzluk) veya hipersomnia (gereğinden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
22
  • Soru
Horlama ne zaman önemsenmeye başlanmalıHorlamaya 10 saniyenin üzerinde solunum durmasına yol açan uyku apnesinin eşlik etmesi, ciddi bir sorunun işareti olabilir. Uyku apnesi her 100 kişiden 4'ünde görülüyor. Türkiye'de kesin istatistiki veri bulunmamakla birlikte sürekli horlamanın veya uyku...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
Üst Alt