HTTP Error 405 Hatası Nedir ve Nasıl Düzeltilir?

SoruCevap

Üye
Çözümler
1
Tepkime
62
Yaş
36
Coin
256,936
Http Error 405 Hatası Nedir? Nasıl Düzeltilir?

Http error 405 hatası, Windows tabanlı sunucularda ve ASP benzeri bir programlama dili kullanan sayfalarda meydana gelen bir programlama hatasından kaynaklanır. İzin verilmeyen bir dosyaya ulaşılmaya çalışıldığı takdirde sunucu bu işlemi engeller. Ekrana da http error 405 hatası gelir. Örnek verecek olursak, GET'i kullanarak POST ya da PUT içerisinde bulunan sadece okunabilir kaynaklara ulaşmaya çalışmanız durumunda bu hatayla karşılaşabilirsiniz.


Http 405 error hatası, 'Yönteminde izin verilmeyen' hatadır. Bu hatayla karşılaştığınızda yapmanız gereken ilk şey sorunun kaynağını bulmaktır. Aksi takdirde çözüme ulaşmanız neredeyse imkansızdır.


Sunucu Tarafı Sorunu
Hata veren en yaygın Http kodları, '4xx sitemci hataları ile '5xx sunucu hataları'dır. Http error 405 hatası, 'Yöntemi İzin Verilmeyen' hatadır. Bu hata, istemci tarafından bir sorunla karşılaşılsa dahi, sadece bir sunucu sorunundan kaynaklanır.


Yanlış yapılandırılmış sunucular ve hatalı işeyen istekler genellikle Http error 405 hatasıyla, hatta diğer trafik yönlendirme problemleriyle sonuçlanır. Fakat internet sunucusu, hatayı istemciye bir Http yanıt kodu olarak gönderen ağ nesnesi olsa dahi, istemci isteğinin bir şekilde probleme sebebiyet verdiği göz ardı edilemez.


Diğer hata kodlarına nazaran Http error 405 hatasına düzeltmek daha zordur. İstemci, bir internet sunucusu, bir internet uygulaması ve ek internet hizmetleri arasındaki karmaşık ilişki göz önünde bulundurulduğunda, bu hatanın neden kaynaklandığını bulmak, en iyi internet mühendislerine bile zorluk çıkarabilir.







Http Error 405 Hatası Neden Olur?
Http Error 405 hatasını çözmek için yapmanız gereken ilk şey bu hatanın neden kaynaklandığını bulmaktır. Http için birincil yöneten belge, Http 405 kodunu yönteme izin verilmeyen olarak tanımlayan RFC 2616'dır. Bu kod, istek satırında yer verilen metodun ''... için izin verilmediği' olarak belirtir. Aşağıda, RFC 2616, RFC 4918 ve RFC 5789'da en çok kullanılan Http metotlarından birkaç yer alıyor.


AI:Bu metot, bir URI'den veri almak adına kullanılır ve en çok kullanılan Http metodudur.


BAŞLI:Bu metot, GET metoduna oldukça benzer fakat gerçekte, istek URI'sinden veri almaz. Sadece Http durumunu alır.


Yayınla:Bu metot daha çok URI'ye yeni veri göndermek adına kullanılır. GONDERI daha çok form verilerini yollamak için kullanılır.


KONUR:Bu metot daha çok, URI'ye ham veri yollamak için kullanılır. PUT, JSON ya da XML verilerini Web API uygulamalarına yollamak için kullanılır.


SILMELI: Bu metot, bir URI'den verileri temizlemek için kullanılır.


Seçenekler: Bu metot, daha çok bir URI için desteklenen Http metotlarını listesini almak adına kullanılır.


TAŞIMA / KOPYALA: Bu iki metot da WebDAV aracılığıyla kullanılır. Kendi amacı, kendi kendine açıklayıcıdır.


MKCOL: Bu metot, WebDAV ile kullanılır. Kullanım amacı ise URI'de belirli bir koleksiyon oluşturmaktır.


PROPFIND / PROPATCH: Bu iki metot da WebDAV ile kullanılır. Kullanım amacı ise bir URI'nin özelliklerini sorgulamak ya da ayarlamaktır.


DÜZELTMESI:Bu metot mevcut bir Http kaynağını değiştirmede kullanılır.


Yukarıda yer alan Http metotlarından bir tanesi, sunucuda kullanılmak için yapılandırıldığında sunucu, istek için uygun durumdaki Http ve diğer verilerle yanıtlar. Örnek verecek olursak, bir GET metodu, bir Http 200 'ok' yanıtı alabilir veya bir PUT metodu, bir Http 201 'oluşturma' yanıtı alabilir.


Http metodu sunucuda kullanılmak için yapılandırılmamışsa sunucudan, bir Http 501 'uygulanmamış' hatası alınır. Fakat, bir Http metodu sunucuda kullanılmak için yapılandırılmışsa, yalnızca belirli bir URI için devre dışı bırakıldığı durumda sunucudan, bir Http 405 'yöntemi izin verilmeyen' hatası alınır.






Http Error 405 Hatasını Tanılamak
Yukarıda yer alan Http error 405 hatası, kullanıcının sunucudan geçersiz bir Http metoduyla geçerli bir kaynak istediğini gösteriyor. İstemcinin istemci yanında olmasının teknik açıdan yegane sebebi de budur. Sunucu tarafından bakılırsa, istemciden yanlış bir talepte bulunulmuştur. Http error 405 hatasını tetikleyen en popüler sebepler şunlardır;


- Hata, internet sunucusunun ya da ilgili URL kaynağında bulunan eylemi yerine getirmesiyle görevlendirilmiş yazılım bileşenlerinin yanlış yapılandırılmasından kaynaklı ortaya çıkar.


- İnternet sitesi yöneticisi, kullanıcının aracı olarak kullandığı Http metoduna bir yasak getirmiştir. Bu durum daha çok güvenlik sebebiyle olur.


- Hata, URL kaynağından kaynaklanır. İnternet sunucusunun izin vermediği bir metot gerektirir.


- İnternet sitesi yöneticisi, kullanılan barındırma sağlayıcı yoluyla Http metodunu engeller. Bu durum, POST metoduyla sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Metot, güvenlik sebebiyle HTML belgelerine ulaşırken bazı barındırma sağlayıcılar tarafından erişime engellenir.


Http Error 405 Hatası Nasıl Giderilir?
Belirli bir internet sitesine ulaşmaya çalışırken Http error 405 hatası alırsanız, bu konu hakkında yapabileceğiniz kayda değer hiçbir şey yoktur. Fakat, hatanın nedeni genellikle yanlış bir URL olduğu için, girdiğiniz URL'yi iki kez kontrol edebilir ya da internet projesinin kök dizinine giderek söz konusu kaynağa manuel yolla ulaşabilirsiniz.


Günümüzde çoğu internet sunucusu, uygunsuz URL üzerinden erişimi engellemek ya da kısıtlamak için sıkı bir güvenlik çemberine alınmıştır. Yalnızca yetkilendirilmiş kullanıcılara izin verilen, özel bir sayfaya ulaşmaya denediğiniz için bu hatanın ortaya çıkma potansiyeli vardır. 4xx hataları için belirli ortak düzeltmeler vardır. Bunlar; sayfa yenileme, kişisel ağı yeniden başlatma, proxy'i devre dışı bırakma gibi işlemlerdir. Http error 405 hatası ile çalışmayan bu işlemleri denemekten çekinmeyin.


Bu hatanın üzerine yaptığınız birkaç denemeden sonuçsuz ayrılırsanız, kısacası URL'nizin doğru olduğunu düşünüyorsanız ve emin olduysanız, yapabileceğiniz tek şey hatanın site yöneticileri tarafından giderilmesini beklemektir. Söz konusu internet sayfasına çok acil ulaşmak durumundaysanız da internet yöneticisine başvurabilir, sorunun bir anda çözüme kavuşturulmasını talep edebilirsiniz.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt