Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

T

Hücre Çekirdeği Kısımları

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan theking
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
T

theking

Hücre Çekirdeği kısımları nedir
Hücre Çekirdeğinin Kısımları nelerdir
Hücre Çekirdeğinin Kısımları hakkında bilgi
Hücre Çekirdeğinin Kısımları




Çekirdek dört kısımda incelinir;

Çekirdek Zarı (Karyolemma)
Çekirdek Plazması (Karyoplazma)
Çekirdekçik (Nükleolus)
Kromatin İplikler ve Kromozomlar


1. Çekirdek Zarı
Mitokondrilerde olduğu gibi çift katlı zarla çevrilmiştir. İçteki zar düz, dıştaki zar ise endoplâzmik retikulumun devamı gibidir. Kalınlığı 35 nm kadardır. Çekirdek zarında, çekirdek plâzması ile sitoplâzma ara*sında madde geçişini sağlayan porlar (delik) vardır. Porların çapı 40- 100 nm arasındadır. Porlar çekirdek ve sitoplâzma arasında madde alışverişini sağlar. Özellikle çekirdekte sentezlenen RNA sitoplâzm Aya porlardan geçer. Çekirdek dış zarının üzerinde ribozom bulunmaktadır. Çekirdek zarı mitoz bölünme sırasında çözü*nür, mitoz sonunda yeniden yapılır.

2. Çekirdek Plâzması
Çekirdek plâzmasına çekirdek sıvısı da denir. Homojen görünümlü, sitoplâzmanın Sıvı kısmına ben*zer bir sıvıdır. İçinde çözünmüş çeşitli maddelerin molekülleri dağınık hâlde bulunmaktadır. Çekirdek plâz*ması kromatin ağı arasındaki boşlukları tamamen doldurur.

3. Çekirdekçik
Canlı hücrelerin çekirdeğinde yuvarlak bir ya da birden fazla tanecikler şeklindedir. Asidik boyalar*la koyu renge boyanır. Büyüklüğü Canlı türüne ve hücresine göre değişir. Çekirdek plâzmasından herhangi bir zarla ayrılmaz. Yapısında RNA ve Protein bulunmaktadır. Ribozomal RNA (rRNA)’ların yapıldığı kromati*nin bulunduğu kısımdır. Protein sentezi çok olan hücrede çekirdekçik büyüktür. Çekirdekçik hücre bölünmesi sırasında kaybolur. Bölünme bittikten sonra tekrar oluşur.


4. Kromatin İplikler ve Kromozomlar
Bölünme öncesinde hücrenin çekirdek plazmasında uzun, ağ ve yumak şeklinde iplikler gibi görünen yapılara kromatin iplik (DNA molekülü) denir. Hücre bölünmesi sırasında kromatin iplikler spiral yaparak toplanır, kısalır, kalınlaşır ve kromozom denilen yapıları oluşturur.
Kromozomların en önemli görevi kalıtım birimi olan genleri (DNA) taşımasıdır. Kromozomların şekli, sayısı ve büyüklüğü her bir türe ait bütün bireylerde sabittir.
Örneğin; İnsanlarda 46, domateste 24, buğdayda 42, moli balığında 46, yuvarlak solucanda 2 tane kromozom vardır.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri