Editör
(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Hukukun üstünlüğünün gereği nedir?
Hukukun üstünlüğü, hukuk kurallarının ve toplumsal çıkarların kişisel çıkarların ve diğer her şeyin üstünde tutulması anlamı taşır. Hukukun üstünlüğü, yöneticilerin ülkeyi keyfi bir şekilde değil hukuk kurallarına göre yönetmesi için gereklidir. Hukukun üstünlüğünde her birey hukuk önünde eşit sayılır.Hukukun üstünlüğünün idare hukuku kapsamındaki önemi nedir?
Hukukun üstünlüğü dediğimizde devlet, meşruiyetini ve yetkilerini tüm kurumlarıyla topluma hizmet ettiği sürece kazanır ve elinde tutar, diğer bir ifade ile medeni ve müreffeh bir topluluk tek amaç olup devlet bu amaca ulaştıran bir araçtır.Hukukun üstünlüğünün geçerli olduğu düzeni ifade eden kavrama ne ad verilir?
Hukukun üstünlüğünün geçerli olduğu düzeni ifade eden kavrama ne ad verilir?Bir devletin, hukukun üstünlüğünü benimsemesi halinde, yönetimine nomocracy ismi verilebilir. Antik Yunan’da kullanılan ‘nomos’ kelimesi hukuk ve ‘kratos’ kelimesi ise güç anlamına gelmektedir. Yani kelime, hukukun gücü veya güncel haliyle hukukun üstünlüğü anlamındadır.
Amaçsal yorum ne demek?
Teleolojik (amaçsal, gaî) yorum, kuralın ihdas edildiği dönemin şartlarını da göz önünde bulundurarak kanun koyucunun amacını tespit edebilmek amacıyla yapılan yorumdur.Hukukun üstünlüğü nedir ödev?
Hukukun üstünlüğü, temel olarak hukukun bir topluluktaki veya ülkedeki yayılmışlığını ve yetkisinin yüksekliğini ifade eder. Özellikle de devlet ve hükûmet yetkisini elinde tutanlara karşı üstünlüğünün altı çizilir.Hukukun üstünlüğü hangi anayasa?
Hukukun üstünlüğü hangi anayasa?“Hukukun üstünlügü” kavrarıı Türk hukukuna 1982 Anayasası ile ginniştir.
Bir hukuksal kavramın veya bir hukuksal kurumun hangi anlama geldigini açıklayan kurallara, tanımlayıcı hukuk kuralları denir. Örneğin; TMK. M.19’a göre Yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir.
HUKUK KURALLARININ TEMEL NİTELİKLERİ Hukuk kuralları, tek tek somut durum, olay ve belirli kişiler için değil, benzer durum ve olayları ve de bu durumu olaylar içinde kapsayan, herkesi bağlayan kurallardır. Hukuk kurallarının temel nitelikleri şu şekilde sıralanabilir; Düzenleyici, yasaklayıcı ve izin verici kurallar.
Objektif amaçsal yorum nedir?
Objektif amaçsal yorum nedir?objektif zamana uygun yorum ismi de verilebilecek amaçsal yorum metodu, kanunun koyduğu zamanki anlam ve amacını değil, uygulanacağı andaki gereklere verebileceği cevabı araştıran,kanunun objektif yorumundan bir sonuç elde edilemezse,bunun düzeltilmesini kanun koyucuya bırakan yorum metodudur.