Son konular

Hüseyin Hüsnü Tekışık Kimdir - Hüseyin Hüsnü Tekışık Hayatı

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
56
Coin
256,936
Hüseyin Hüsnü Tekışık Kimdir - Hüseyin Hüsnü Tekışık Resimleri - Hüseyin Hüsnü Tekışık Biyografisi - Hüseyin Hüsnü Tekışık Hakkında

Hüseyin Hüsnü Tekışık 1928 yılında Şebinkarahisar'da doğdu. İlkokulu ve ortaokulu Şebinkarahisar’da bitirdi. 1948’de Sivas Öğretmen Okulundan mezun oldu. Bingöl'ün Karlıova ilçesinde altı yıl öğretmenlik ve idarecilik yaptı. Bu görevde Millî Eğitim Bakanlığınca üstün başarılı sayıldı. 1959 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümünü bitirdi. Millî Eğitim Bakanlığında çalıştı. Sivas ve Ankara’da ilköğretim müfettişliği yaptı. 1975 yılında emekli oldu. Emekli olduktan sonra ÇAĞDAŞ EĞİTİM dergisini çıkarmaya başladı. Tekışık, Çağdaş Eğitim dergisinde eğitim, öğretmenlik mesleği, millî eğitimin sorunları ve çözüm önerileri konusunda 350'den çok makale yazdı. Meslek ve emeklilik hayatında 86 öğretmen meslek kitabı ve okul kitabı yazdı, yayımladı. Kitaplardan elde ettiği maddî imkânlarla: Hakkâri’den Edirne’ye kadar 13 ilde 17 okul, 1 kültür merkezi, 1 halk eğitim merkezi, 1 rehberlik araştırma merkezi ve 1 öğretmen evi yaptırıp Millî Eğitim Bakanlığına bağışladı. Kendi özel koleksiyonunda bulunan 191 cildi yazma, 384 cildi Osmanlıca ve Arapça, toplam 575 cilt kıymetli eseri de Millî Kütüphaneye bağışladı. Ankara'da Tekışık Eğitim Araştırma Geliştirme Vakfını kurdu. Vakfın 50 eğitimci profesör ve emekli bürokrattan oluşan Bilim Kurulu, ulusal eğitim sempozyumları düzenlemektedir.

Ödülleri

Millî Eğitim Bakanlığı Müdürler Komisyonu kararı ile Öğretmenlik ve Yöneticilikte Üstün Başarı Ödülü, 1955
Türk Eğitim Derneği Bilim Kurulunun Eğitim Hizmet Ödülü 1990
Millî Eğitim Bakanlığının Çok Yönlü Hizmet Ödülü 1993
Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Senatosunca Fahrî Bilim Doktoru unvanı 1995
Cumhurbaşkanlığının Şükran Plaketi 1996
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Senatosunca Fahrî Bilim Doktoru unvanı 2003
Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi Toplumsal Fair Play Ödülü 2003
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Mustafa Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı Hizmet Ödülü 2004
Türkiye Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Vakfı Atatürk Haftası Hizmet Ödülü 2007
Kültür Bakanlığının Şükran Plaketleri 1984, 2008
Giresun Üniversitesi Senatosunca Fahrî Bilim Doktoru unvanı 2008
Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü 2008
Yüzlerce şükran plaketi ve onur belgesi

Üst Alt