Son konular

Huzursuz Bacak Sendromu

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Huzursuz Bacak Sendromu (HBS), uyku ile bağlantılı hareket bozukluklarından biridir. Tipik klinik özelliği uykuya dalmayı engelleyen, bacaklarda tanımı mümkün olmayan olağandışı bir his ve karşı konulamaz hareket ettirme gereksinimine neden olan huzursuzluk durumudur.

Kesin tanısı klinik özellikleri ile çarçabuk konabilmekle birlikte, kimi vakit hastalar, bu yakınmalarla yıllarca değişik branşlarda tabiplere gitmek zorunda kalmakta ve birçok ağrı kesici tedaviyi denemekle birlikte şifa bulamamaktadır.

HBS görülme sıklığı yapılan bir çok çalışmada % 10-15 olarak bulunmuştur.

HBS kesin teşhis kriterleri

Bilhassa bacaklarda, karşı konulması mümkün olmayan hareket ettirme isteği, aralıklı, ağrılı olmayan rahatsız edici duyumlar

Hareket etme ile rahatlayan yahut büsbütün ortadan kalkan çok huzursuzluk durumu

Bulguların istirahat halinde ortaya çıkması ve/veya artması

Bulguların akşam saatleri yahut geceleri daha bariz olması
Huzursuz bacak sendromu tanısı için bu 4 kriterin de birlikte bulunması gereklidir.

HBS bulguları olan hastalar, uykuya dalmakta ve uykuyu sürdürmekte zahmet çeker. Bunu yaşayan kişi rahatsızlığını sıklıkla tanım etmekte zorlanır.

Tanımı sıkıntı olan bu hissi hastalar şu halde lisana getirmektedir;


-Kramp girecekmiş üzere

-Bacaklarım kıpraşıyor

-Bacaklarım geriliyor

-Bacaklarımda karıncalar geziyor
-Diş ağrısı üzere
-Bacakları hıçkırık tutması
-Elektriklenme
-Zonklama
-Kemiğim kaşınıyor
-Huzursuzluk
-Bacaklarım deliriyor
-İğnelenme
-İliklerim çekiliyor
-Yanma var

Bulgular hastalığın başlangıcında tek taraflı olabilmekle birlikte vakit içinde her iki bacağı da etkilemektedir. Hastaların yarısına yakınında kollarda da etkilenme olabilmektedir.

Haftalar yahut aylar süren düzelme devirleri ve bulguların ortaya çıktığı alevlenme periyotları ile seyreden, hayat uzunluğu devam eden bir hastalıktır.

HBS idiyopatik (sebebi bilinmeyen) ve semptomatik (başka bir hastalığın belirtisi olan) olmak üzere iki halde ortaya çıkabilir.

İdiyopatik formda hastaların birinci derecede akrabalarında yakınmaların % 50 oranında ortaya çıkması genetik geçişi desteklemektedir.

Semptomatik form ise altta yatan diğer bir hastalıkla birlikte olur. Bu hastalıklar ortasında demir eksikliğine bağlı kansızlık başta olmak üzere, üremi, romatoid artrit, Diabetes Mellitus değerlidir. Bazen gebelikte de görülebilir. Periferik hudut sistemini ve omuriliği tutan kimi nörolojik hastalıklarda da nadiren görülebilmektedir.

Tedavide birinci gaye altta yatabilecek hastalıkların tedavi edilmesidir.

Dopamin agonisti ilaçlar hem idiyopatik, hem semptomatik HBS tedavisinde kullanılmaktadır.

Uyku tertibini bozarak, hayat kalitesini besbelli olarak düşüren, sık görülmesine karşın teşhis konması gecikebilen bu hastalığın toplumda tanınması, hastaların nöroloji uzmanına yönlendirilmesini ve uygun tedavi ile şifa bulmasını sağlayacağından epey kıymetlidir.
 

Similar threads

  • Soru
Huzursuz Bacaklar Sendromu (HBS)yattıktan kısa bir süre sonra alt ekstremitelerde ortaya çıkan ve genellikle gerginlik, uyuşma, batma, yanma, iğnelenme veya tam tarif edilemeyen garip bir rahatsızlık hissi biçiminde ifade edilen bir yakınmadır. Hasta bu yakınmalarını gidermek için bacaklarını...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
HUZURSUZ BACAK SENDROMU NEDİR? Huzursuz Bacak Sendromu otururken yahut yatınca bacaklarda bir rahatsızlık hissi ile ortaya çıkan, çoklukla hastalar tarafından tam olarak tabir edilemeyen lakin uyluk, baldır, bacak ve ayaklarda, velev birtakım hastalarda kollarda ürperme, kaşınma, ağrı, sızı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
WillisEkbom hastalığı olarak da adlandırılan ‘huzursuz bacak sendromu’ (HBS) bacaklarda karıncalanma, gıdıklanma benzeri olağan dışı hislere neden olan nörolojik bir hastalıktır Yani bu sendromda huzursuz edici hisler bacaklardan değil beyinden kaynaklanır Hastalar bu hisler sonucu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Erişkin bir insan ortalama olarak günde 7-8 saat uyuduğuna göre, ömrümüzün üçte biri uykuda geçmektedir. Bundan da anlaşılabileceği gibi uyku, organizma için yemek, su, nefes alma gibi vazgeçilmez bir ihtiyaçtır ve çok önemli işlevleri vardır. Yeterli miktarda ve kaliteli bir uykumuzun olması...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Bacak Hissizliği Bacak Hissizliği Nedir Bacak Hissizliği Nasıl Olur * Bacaklardaki rahatsız edici his nedeniyle bacakların hareket ettirilmesi isteği * Oturma ya da uzanma gibi inaktif durumlarda ortaya cıkar veya daha da kotuleşir * Yurume, germe gibi hareketlerle kısmen ya da tamamen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
Üst Alt