Son konular

Hz. Ali'yi kim nerede oldurdu

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
57
Coin
256,936
Hz Ali'yi kim nerede oldurdu

Hicret’in 40 yılı Ramazan ayı gelmişti HzAli, Muaviye’nin uzerine yurumek icin hazırlık yapmakla meşguldu

Taberi ve İbn’ulEsir, HzAli’nin şehadet sebebini şoyle anlatır:

Mulcemoğlu, Haccac ve Temim boyundan Amr;

“Halkın kurtulması icin, HzAli’nin, Muaviye’nin ve Asoğlu Amr’ın ortadan kaldırılması gerekli olduğu kanaatine vardılar Bu işi yapacak kişilerin ucude Haricilerdendi

Mulcemoğlu HzAli’yi, Haccac Muaviye’yi, Amr da Asoğlu Amr’ı, oldurmeye karar verdiler Ramazan ayının 18 gunu sabah namazında işlerini başaracaklardı
İbni Mulcem KUfe’ye geldi, mezhepdaşlarıyla buluştu; fakat yapacağı işi kimseye acmadı Mulcemoğlu bir gun, mezhepdaşlarından birinin evinde pek guzel bir kadın gordu, vuruldu adeta Kadına evlenme teklifinde bulundu

Kuttame adındaki kadın:

“Benim mehrim pek ağır dedi “Ucbin dirhem vermedikce bir kole ve halayık satın alıp bağışlamadıkca ve Ali’yi oldurmedikce sana varmam ben demişti

Mulcemoğlu:

“İlk iki şartı kabul ederim dedi; “Fakat Ali’yi oldurmek elimden gelmez benim

Kadının; babası ve kardeşi, Nehrevan da oldurulen Haricilerdendi “İmkanı yok dedi “Ali oldurulmedikce yureğim soğumaz benim Ben sana yardımcı bulurum dedi Mulcemoğluna, Şebib ve Verdan’ı tanıştırdı; bunlar da Mulcemoğluna yardım edeceklerdi

Mulcemoğlu, daha once HzAli’ye bey’at edilirken, bey’at etmek istemiş, HzAli onu iki kere reddetmişti HzAli, ucuncusunde mubarek elleriyle başlarına ve sakallarına işaret buyurarak; “Buradan akacak kanla şunu boyayacak kişiyle ne işim var benim demiş ve şu iki beyiti okumuşlardı:

“Olum gelip catınca kuşan kemerini sen; seninle buluşunca telaşa duşme, dayan
Olum, mahallene kondu mu, acıklanma, sızlanma dayan

Mescide giren HzAli:

“Namaz, namaz diye uyuyanları uyandırmağa başlamıştı ki; Şebib bir kılıc salladı; fakat kılıc mescidin kapısına geldi Bunun uzerine onceden gelip mescide gizlenen Mulcemoğlu:

“Ya Ali! Hukum ancak Allah’ındır diye bağırarak HzAli’nin mubarek başlarına bir kılıc vurdu Kılıc, Hendek savaşında Amr’ın yaraladığı yere geldi; imame yarılmış, kılıc mubarek başlarına gomulmuştu

Yere duşmuştu HzAli; “Andolsun Ka’be’nin Rabbine buyurmuştu “Kurtuldum dedi

Suikastcılar kacıyorlardı; kacarken de bağırıyorlardı:

“Emir’ulmu’minin şehit edildi!

Şebib’i birisi yakaladı, kılıcını elinden aldı; fakat o, atik davrandı, kurtulup evine sığındı Sesi duyan halk birbirine karışmıştı Şebib’in amcasının oğlu, o gece Şebib’de konuktu “Harici değildi bu zat Şebib’in telaşını gorunce; “Yoksa dedi, “Mu’minler emirini sen mi oldurdun?

Şebib:

“Hayır diyecekken “Evet dedi; o da kılıcını cekip Şebib’i oldurdu

Mulcemoğlu’nu da birisi yakaladı, suruyerek mescide goturdu Hzİmam Hasan ve Hzİmam Huseyin ile yakınları mescide girdikleri zaman, HzAli’yi mihrabın onunde yerden toprak alıp; “Ondan yarattık sizi, yine oraya iade edeceğiz; ordan cıkaracağız bir kere daha sizi mealindeki ayeti okuyup, yarasına basıyor buldular (Taha 55 ayet)

HzAli’yi yaralı halde eve goturduler Sonra Mulcemoğlu’nu, elleri bağlı olarak HzAli’nin yanına getirdiler

HzAli: “Ey Allah’ın duşmanı dedi, “Ben sana iyilik etmedim mi?

Mulcemoğlu: “Evet dedi, “İyilik ettin

HzAli: “Peki dedi, “Bu yaptığın ne?

Mulcemoğlu: “Kılıcımı kırk sabah biledim, Allah’tan, onunla halkın en kotusunu oldurmesini diledim dedi

HzAli: “Sende onunla olduruleceksin; halkın en kotusu, goruyorsun ki sensin buyurdu ve yanındakilere dedi ki:

“Bunu goturun, hapsedin, eziyet etmeyin, ac bırakmayın; siz ne yiyor, iciyorsanız buna da onu verin Ben sağ kalırsam ne yapacağımı bilirim; olursem, o bana bir kılıc vurdu; siz de onu bir vuruşta oldurun; ama Allah’ın sizi bağışlamasını da istemez misiniz?

Hak’ka kavuştuğu gece HzAli’ye bir bardak sut sunmuşlardı Yarısını ictikten sonra bardağı verdi; “Bunu dedi; “O esirinize goturun, onu sakın ac bırakmayın

Sutu Mulcemoğlu’na goturduler; “Zehirlidir diye icmedi Bu olayda, adaletlezulum, imanlaimansızlık, yuceliklealcaklık, faziletlehıyanet; bir bardak sutle tarihe, insanlık tarihine gecti

HzAli Emir’ulmu’minin, Ramazan ayının 21 gecesine kadar yaşadılar HzAli bu fani dunyadan gocmeden once, oğlu Hzİmam Hasan ve Hzİmam Huseyin’i yanına cağırdı; onlara vasiyyetini yazdırdı ve imamlık emanetlerini HzHasan’a teslim etti

Hzİmam Ali, Hicret’in 40 yılı (Miladi 661) Ramazan ayının 21 gecesi, Hak’ka vuslat etmiştir HzAli Hak’ka kavuştuğunda 63 yaşında idi Turbesi Necef şehriIRAK’tadır

HzAli'nin Şehit edilmesi Kısaca
Haricilerden (Abdurrahman b Mulcem), Temim kabilesinden Berk b Abdullah ve Amr b Bekr bir araya gelerek, Nehrevan'da olenler icin dua edip ardından Eğer biz canlarımızı hak yolunda vererek de olsa, hak yolundan ayrılan liderleri oldurursek, memleket onlardan kurtulur, biz de boylece kardeşlerimizin intikamını almış oluruzdiyerek Hz Ali (ra), Hz Muaviye (ra) ve Amr b As (ra)'ın oldurulmesine karar verirler Hz Ali'yi İbn Mulcem, Hz Muaviye'yi Berk, Amr b As'ı da Amr b Bekr oldurecektir

Bunun uzerine her biri zehirli kılıclarını alıp, ilgili şehirlere hareket eder KUfe'ye gelen İbn Mulcem niyetini hic kimseye acıklamaz Hz Ali (ra)'i takip etmeye koyulur Nihayet Hicri 40 yılın Ramazan ayının 17 gununde perşembeyi cumaya bağlayan gece, Hz Ali (ra) sabah namazı icin evinden cıktığında, zehirli kılıcı ile Hz Ali (ra)'in başının on tarafına vurur Onun mubarek sakalı dediği gibi başından akan kanlarla boyanır, İbn Mulcem saldırı esnasında Emir ve hukum sadece Allah'a aittir Ey Ali! Sana ve arkadaşlarına değil!diyerek haykırır Sonra katil İbn Mulcem yakalanır Hz Ali, Bunu hapiste tutun ve orada iyi davranın Eğer yaşarsam ne yapacağımı duşuneceğim Bağışlarım veya kısas yaparım Eğer olursem, bir can karşılığında sadece bir tek can alınsın ve ona musle burun, kulak, kesme yapılmasın!der

Bu arada Siz dunyadan gocup giderseniz, Hasan'a biat edelim mi?sorularına Hz Ali (ra) Ben size bunu ne emrediyorum ne de mencevabını verir Ve Hz Ali (ra) oğullarına Allah'tan korkmalarını, guzel amellerde bulunmalarını tavsiye ettikten sonra Kim zerre kadar hayır (iyilik) yaparsa, onun karşılığını gorecektir Kim de zerre kadar şer (kotuluk) yaparsa onun karşılığını gorecektirayetini okuyarak altmış uc yaşında iken vefat eder Onun hilafet muddeti dort yıl dokuz aydır

Üst Alt