Son konular

Hz Muhammed in Ummetine Duşkunluğu

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
56
Coin
256,936
Hz Muhammed in Ummetine Duşkunluğu
Peygamber Efendimizin Ummet Sevgisi

Alemlere rahmet olarak gonderilen Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) butun varlığı şefkatle kucaklamış, başta insanlar olmak uzere kainat Onun temsil ettiği rahmetten istifade etmiştir Her guzel haslet ve ahlakta olduğu gibi Allah ResUlu şefkatte de zirvedir Onun hayatının her karesi bu aşkın şefkatinin bir tecellisidir Hayatı bir dantela gibi şefkat atkıları uzerine orgulenmiştir

Ey insanlar size kendi icinizden oyle bir peygamber geldi ki sizin sikintiya ugramaniz ona pek agir gelir O size cok duskun mu'minlere cok sefkatli cok merhametlidir' Bu ayet Peygamber Efendimiz (sav)in bizlere olan duskunlugunu bizler icin nasil endiselendigini sikintilarimiza dayanamadigini bunlarin kendisine pek agir geldigini mu'minlere olan sefkatini ve merhametini carpici bir sekilde ifade etmektedir

Bu derece sefkat ve merhamete insanlik tarihinde rastlamak mumkun degildir Engin rahmeti oyle boyutlara ulasmistir ki inkar edenlerin bile hidayete ermeleri icin cabalamistir ALLAHu Zulcelal Kur'an'da soyle buyurmustur: Bu soze (Kur'an'a) inanmiyorlar diye neredeyse kendini telef edip bitireceksin

Ummetini cehennem azabina goturen bir yola dusmemesi icin bir baba sefkatinin otesinde ikaz eden ALLAH ResUlu bizlerin hep hayirlara guzelliklere kavusmasi hususunda hep israrli olmustur Nitekim Sefkat Peygamberi ummetine olan bu duskunlugunu soyle ifade etmisti: Hic suphesiz ben size bir babanin evlatlarina olan durumu gibiyim
Onun duskunlugu sadece donemindeki insanlari degil kiyamete kadar gelip gececek butun ummetini de kapsamaktaydi Bu duskunlugu onu her gece sabahlara kadar ummeti icin dualarla Rabbine yakarmasina neden olurdu Bir gun Peygamberimiz ellerini kaldirmis ALLAH'im ummetimi koru ummetime aci!diye aglayarak dua ederken Yuce ALLAH Cebrail'e buyurdu ki: Ey Cebrail! Gerci Rabbin her seyi bilir; ama sen git Muhammed'e nicin agladigini sorCebrail geldiginde Peygamberimiz ona ummeti icin agladigini soyledi Cebrail ALLAH huzuruna donup durumu anlatti
Yuce ALLAH buyurdu ki: Ey Cebrail Muhammed'e git ve sunu soyle: Biz seni ummetin hakkinda hosnut edecegiz ve asla uzmeyecegiz

ALLAH ResUlu muminlere kendi nefislerinden daha yakin ve onceliklidir Inananlara dunya ve ahirette hayirlarina olani gostermistir Bir hadisi serifte; Ben mu'minlere kendi oz canlarindan daha yakinimIsterseniz su ayeti okuyun: ALLAH ResUlu muminlere kendi canlarindan daha azizdir(Ahzab 336) buyurmus ve sonra da sozune soyle devam etmistir: Kim bir mal birakirsa o akrabalarinadir Fakat kim de bir borc veya bakima muhtac kimse birakarak giderse borcunun odenmesi ve geride kalanlarin bakimi bana aittir

Yine harp meydaninda disi kirilip yuzune migferinin bir parcasi saplandigi ve yuzunden dokulen kan yere dusecegi esnada hemen ellerini kaldirarak ALLAH'im kavmime hidayet et cunku onlar (beni) bilmiyorlarniyaziyla kafirlerin basina gelmesi muhtemel bir belayi onlemisti Mirac'ta bile ummetini dusunen ve donup gelen Efendimiz (sav) ummetine cennette ve Cenabi Hakk'in cemalini musahede etmede de rehberlik yapacaktir

Peygamber Efendimiz (sav) ashabina hitap ederek imkani yerinde olanlarin hac yapmalarinin farz oldugunu bildirmis ve hac gorevini yerine getirmelerini istemisti Orada bulunanlardan biri Her sene mi hac yapacagiz? diye sormus ALLAH ResUlu sessiz kalmisti Bunun uzerine soru soran kimse uc kere sorusunu tekrar eder Sonunda Peygamber Efendimiz: Eger evet deseydim her sene hac yapmaniz farz olacakti ve siz de buna guc yetiremeyecektinizBuyurarak ummetinin altindan kalkamayacagi bir hukmun farz kilinmasini istememistir Eger ummetime zorluk verecegimden cekinmeseydim her namazin basinda onlara misvak kullanmalarini emrederdimbuyurmuslardi

Bu ve benzeri pek cok ornek Peygamber Efendimizin (sav) ummetine zorluk gelmemesi icin kolay olani ummeti adina tercih etmesinden gelmekteydi

Bir diger hadisi serifte; Rabbimin nezdinden bir melek geldi ve ummetimin yarisini Cenabi ALLAH cennete koymak ile sefaat arasinda bir tercih yapmami istedi Ben sefaati tercih ettim Zira sefaat daha umumi ve kifayetlidir Siz bu sefaatin ummetimin muttakilerine mi oldugunu saniyorsunuz Hayir! O ummetimin hata ve gunah islemis gunahlarla kirlenmis olanlari icindir(9) Her peygamber ALLAH Teala'nin reddetmeyecegi duasini dunyada iken yapmis ve bu hakkini kullanmistir Sevgili Peygamberimiz ise reddedilmeyecek duasini kiyamet gununde ummetine sefaat etmek uzere ahirete saklamis ve boylece ummetini ne kadar cok sevdigini gostermistir

ALLAH ResUlu (sav) ummetinden bir kisminin cehenneme girecegini duydugu an mahser meydaninda secdeye kapanip Ummetim! Ummetim!diye yakarisa gececek O'na Artik basini kaldir! Sefaat et sefaatin kabul edilecek!deninceye kadar basini yerden kaldirmayacaktir (10) Boylelikle iman edenler ALLAH'in izniyle Peygamberimizin sefaatine nail olabileceklerdir

Bu hususta Peygamber Efendimiz'e kimlere sefaat edecegi soruldugunda Benim sefaatim dili kalbini tasdik ederek yurekten kelimei tevhidi getirenleredirbuyurarak samimi olarak La ilahe illALLAH Muhammedun ResUlullahdiyenlerin sefaatten mahrum birakilmayacaklarini bildirmistir (11) Bu ne buyuk bir seref ve ustunluktur iman edenler icin degil mi?
Peki Peygamber Efendimizin (sav) bizlere olan duskunlugu bu boyutlarda iken bizler nasil bir davranis icerisinde olmaliyiz? Bizleri Peygamber Efendimizin sevgisinden alikoyan nedir? Neden geregi gibi ona uyamiyoruz?

Bir hadiste Peygamber Efendimiz (sav) soyle buyuruyor: Beni nefsinizden (oz benliginizden) anne babanizdan esinizden daha cok sevmedikce kamil iman sahibi olamazsiniz Demek ki nefsimiz bizi birakmiyor Sahabeler Efendimizi cok fazla seviyor ve her hal ve davranislarinda kendisine mutabaat yapiyorlardi Bu noktada oturup nasil daha iyi bir mumin olabilirim diye dusunmemiz gerekiyor Bir mumin olarak bu kadar ilgi ozen ve duskunluge karsilik Peygamberimize yarasir bir ummetin bireyi olarak uzerimize dusen vazifelerimizi yerine getirmemiz sarttir

Kuran ve hadisler isigi altinda yasamimizi Peygamber Efendimizin (sav) acikladigi Islam dogrultusunda planlamali eksiklerimizi arastirip ogrenmeli ve gidermeye calismaliyiz Bilmedigimiz hususlari da alimlerden ve ALLAH dostlarindan ogrenmeliyiz Peygamberimizin (sav) bizlere olan bu duskunlugunu unutmadan salavatlarla onu anmali ve Rabbimize boyle bir Peygambere ummet olmayi nasip ettigi icin sukretmeliyiz ALLAHu Zulcelal hepimize rahmet ve merhametiyle muamelede bulunarak Peygamber Efendimizin sefaatine nail kilsin (Amin)

alıntı

Üst Alt