Son konular

Hz Muhammed'in uzun hayatı

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
56
Coin
256,936
Hz Muhammed'in uzun hayatı

Hz Muhammed'in (SAV) Hayatı (571632)

Hz Muhammed (sas) Mekke'de doğdu 40 yaşında Peygamber oldu 23 yıllık Peygamberlik hayatının 13 yılı Mekke'de, 10 yılı da Medine'de gecti Medine'de 63 yaşında vefat etti Bu sebeple:
Hz Muhammed (sas) 'in hayatı (571632):
a) Peygamberliğinden Onceki Hayatı (571610),
b) Peygamberlik Devri (610632) olmak uzere iki kısma ayrılır
Peygamberlik devri de:
a) Mekke devri (610622)
b) Medine devri (622632)
olarak iki doneme ayrılır
Bu sebeple Siyer ve İslam Tarihi ile ilgili kitaplarda, RasUlullah (sas)'in hayatı, Peygamberlikten (Bi'setten) oncesive Peygamberlik devridiye iki devreye ayrılarak incelenmiştir
Peygamberlikten onceki hayatını da:
1 Cocukluk devresi (8 yaşına kadar olan sure),
2 Genclik cağı (825 yaşına kadar olan devre),
3 Evlilik donemi (2540 yaşı arasındaki devre) olmak uzere genellikle uc bolume ayırmışlardır
Peygamber olduktan sonra, Mekke Devrinde gecen olayları incelerken, tarihbaşı olarak, Peygamberliğin (Nubuvvetin) l 2 veya 5 inci yılı gibi, Nubuvvetin başlangıcını; Medine devriolaylarında ise,Hicretin, 1, 2 veya 3 uncu yılı şeklinde RasUli Ekrem (sas)'in Hicret olayını esas almışlardır
Bu kitapta da aynı usUle uyulacaktır

Birinci Kısım

Hz Muhammed (sas)'in Peygamberlikten Onceki Hayatı
Biz seni ancak alemlere rahmet olarak gonderdik

1Hz Muhammed (sas)'in Cocukluk Donemi

1 Doğumu:
Hz Muhammed (sas) Miladdan sonra 571 senesi, Fil Yılı'nda, 12 Rebiulevvel (20 Nisan) pazartesi gecesi sabaha karşı, Mekke'nin doğusunda bulunan Haşimoğulları Mahallesinde, babasından kendisine miras kalan evde doğdu Arapların takvim başı olarak kullandıkları Fil Vak'ası, Peygamberimiz (sas)'in doğumundan 52 gun kadar once olmuştu(18) Abdulmuttalib, torununun doğumu şerefine verdiği ziyafette cocuğun adını soranlara:
Muhammed adını verdim Dilerim ki, gokte Hakk, yeryuzunde halk, O'nu hayırla yadetsinlercevabını verdi Annesi de Ahmeddedi (Muhammed, ustunluk ve meziyetleri anılarak cok cok ovulup sena edilen; Ahmed de Cenabı Hakk'ı yuce sıfatları ile oven, hamdeden kimse demektir(19) İslam tarihcileri, Peygamberimiz (sas)'in doğduğu gece bir takım olağanustu olayların meydana geldiğini naklederler O gece İran Kisrası (Hukumdarı)'nın Medayin şehrindeki sarayının 14 sutUnu yıkılmış, mecUsilerin İran'da Istahrabat şehrinde bin yıldan beri yanmakta olan ateşgedeleri sonmuş, Save (Taberiyye) golu yere batmış, bin yıldan beri kurumuş olan Semave deresi'nin suları taşmış, mecUsilerin buyuk bilgini MUdiban korkunc bir ruya
gormuş, Kabe'deki putların yuz ustu devrildikleri gorulmuştu Gercekten O'nun doğması ile butun dunyada hukum surmekte olan cehalet ve kufur ateşi sonmuş, putperestlik yıkılmış, zulmun baskısı son bulmuştur

2Soyu (Nesebi)
Peygamberimiz HzMuhammed (sas)'in babası, Abdulmuttalib'in oğlu Abdullah; annesi ise Vehb'in kızı Amine'dir Babası Abdullah, Kureyş Kabilesinin Haşimoğulları kolundan, annesi Amine ise Zuhreoğulları kolundandır Her ikisinin soyu, bir kac batın yukarıda, Kilabda birleşmektedir Her ikisi de Mekke'lidir Peygamber (sas) Efendimiz, Hzİbrahim'in buyuk oğlu Hz İsmail'in neslindendir Soyu Adnan'a kadar kesintisiz bellidir(20) Adnan ile Hzİsmail arasındaki batınların sayısında neseb bilginleri ihtilaf etmişlerdir(21) Peygamber (sas) Efendimizin soyu, cok temiz ve cok şerefli bir neseb zinciridir Bir hadisi şerifte RasUli Ekrem Efendimiz:
Ben devirden devire, (nesilden nesile, aileden aileye) secilerek intikal eden Ademoğulları soylarının en temizinden naklolundum, sonunda icinde bulunduğum 'Haşimoğulları' ailesinden neş'et ettim, buyurmuştur(22) Diğer bir hadisi şerifte bu secilme işi şoyle anlatılmıştır Allah, Hz İbrahim'in oğullarından Hz İsmail'i, İsmailoğullarından Kinaneoğullarını, Kinaneoğullarından Kureyşi, Kureyşden Haşimoğullarını, Haşimoğullarından da beni secmiştir(23) Bir başka hadisi şerifinde de RasUli Ekrem Efendimiz şoyle buyurmuştur:
Allah beni, daima helal babaların sulbunden, temiz anaların rahmine naklederek, sonunda babamla annemden ızhar etti Adem'den, annebabama gelinceye kadarki nesebim icinde nikahsız birleşen olmamıştır (24) Hz Muhammed (sas)'in doğumundan iki ay kadar once babası Abdullah, Suriye seyahatinden donerken Yesrib (Medine)'de hastalanarak 25 yaşında vefat etmiş ve orada defnedilmişti Peygamberimiz (sas)'e, babasından miras olarak beş deve, bir suru koyun, doğduğu ev ve kunyesi Ummu Eymen olan Habeşli Bereke adlı bir cariye kalmıştır(25)

3Hz Muhammed (sas) Sut Anne Yanında
Başlangıcta cocuğu (3 veya 7 gun) annesi Amine emzirdi(26) Sutu yetmediği icin, daha sonra amcası EbU Leheb'in azatlı cariyesi Suveybe tarafından emzirildi(27) Fakat Hz Muhammed (sas)'in devamlı sut annesi Hevazin Kabilesinin Sa'doğlulları kolundan Halime oldu Mekke'nin havası ağır olduğu icin, Mekkeliler yeni doğan cocuklarını colden gelen sut annelere verirlerdi Col ikliminde cocuklar hem daha gurbuz yetişiyor, hem de bozulmamış (fasih) Arapca oğreniyorlardı Hz Muhammed (sas)'de bu adete gore sut annesi Halime'ye verildi Halime, yetim bir cocuğu emzirmenin karlı bir iş olmayacağı duşuncesiyle, başlangıcta tereddut gostermişse de, daha sonra bu cocuğun evlerine uğur ve bereket getirdiğini gormuş ve O'nu oz cocuklarından daha cok sevmiştir Sut kardeşi Şeyma da bakımında annesine yardımcı olmuştur(28) HzMuhammed (sas) sut annesi ve sut kardeşleri ile sonraki yıllarda daima ilgilenmiştir Halime kendisini ziyarete geldiği zaman onu anacığımdiyerek karşılamış, altına elbisesini yayarak, saygı gostermiştir(29) Hz Muhammed (sas) dort yaşına kadar, sut annesinin yanında colde kaldı Dort yaşında Halime cocuğu Mekke'ye goturerek annesine teslim etti İslam tarihcileri, bu esnada şakkı sadr(goğus acma) olayının meydana geldiğini, cocukta gorulen bu gibi olağanustu hallerin Halime'yi endişelendirdiğini, bu yuzden cocuğu annesine teslime mecbUr kaldığını naklederler(30)

4Medine Ziyareti
Hz Muhammed (sas) dort yaşından altı yaşına kadar, oz annesi Amine ile kaldı, O'nun şefkat ve ihtimamı ile yetişip buyudu Altı yaşında iken, babasının Medine'de bulunan kabrini ziyaret etmek uzere, annesi ve sadık hizmetcileri Ummu Eymen'le beraber Medine'ye gittiler Medine'deki akrabaları Neccaroğullarında bir ay kadar misafir kaldılar Donuşte, Medine'nin 23 mil guneyinde Ebva Koyu'nde Amine hastalandı(31) Henuz doğmadan babasından yetim kalmış olan Hz Muhammed (sas) altı yaşında iken annesinden de oksuz kalıyordu Bu acıyı butun varlığı ile hisseden anne, oğlunu şefkat dolu gozlerle suzdu Bağrına basıp uzun uzun optu MasUm yuzune bakarak
Her yeni eskiyecek, her fani yok olup gidecek, Ben de oleceğim, fakat buna gam yemem, Namımı ebedi kılacak hayırlı bir halef bırakıyorumanlamına bir şiir soyledi Bu sozlerden sonra vefat etti(32) Annesinin olumunden sonra cocuğu Ummu Eymen Mekke'ye goturup dedesi Abdulmuttalib'e teslim etti
Altı yaşından sekiz yaşına kadar, cocuğa dedesi Abdulmuttalib baktı Abdulmuttalib seksen yaşını gecmiş bir ihtiyardı Peygamber (sas) Efendimiz sekiz yaşında iken dedesi de oldu Olurken, on oğlu icinden Hz Muhammed (sas) Efendimizin yetiştirilmesini, oz amcası EbU Talib'e bıraktı(331)
Yıllar sonra, Hicret'in 6'ıncı yılı Hudeybiye Barışı donuşunde RasUlullah (sas) Efendimiz, annesinin kabrini ziyaret edip, teessurle gozyaşı doktu
Annemin bana olan şefkatini hatırlayarak ağladım, buyurdu (332)

Bir Gece
Ondort asır evvel, yine boyle bir geceydi,
Kumdan, ayın ondordu bir Oksuz cıkıverdi!
Lakin, o ne husrandı ki: Hissetmedi gozler;
Kac bin senedir, halbuki bekleşmedelerdi!
Nerden gorecekler? Goremezlerdi tabii
Bir kerre, zuhUr ettiği col, en sapa yerdi
Bir kerre de, mamUrei dunya, o zamanlar,
Buhranlar icindeydi, bugunden de beterdi
Sırtlanları gecmişti beşer yırtıcılıkta;
Dişsiz mi bir insan, onu kardeşleri yerdi!
Fevza butun afakına sarmıştı zeminin
Salgındı, bugun Şark'ı yıkan, tefrika derdi
Derken buyumuş, kırkına gelmişti ki Oksuz,
Başlarda gezen kanlı ayaklar suya erdi!
Bir nefhada insanlığı kurtardı O Masum,
Bir hamlede kayserleri, kisraları serdi!
Aczin ki, ezilmekti butun hakkı, dirildi;
Zulmun ki, zeval aklına gelmezdi, geberdi!
Alemlere rahmetti, evet, şeri mubini,
Şehbalini, adl isteyenin yurduna gerdi
Dunya neye sahipse, O'nun vergisidir hep;
MedyUn O'na cem'iyyeti, medyUn O'na ferdi
MedyUndur O masUm'a butun bir beşeriyyet
Yarab, bizi mahşerde bu ikrar ile haşret

Mehmed Akif ERSOY

(18) Siyer ve İslam Tarihi muellifleri, RasUlullah (sas)'in doğumunun Rebiulevvel ayında bir pazartesi gunu sabaha karşı olduğunda genellikle ittifak etmişlerse de, ayın kacıncı gunu olduğu konusunda birleşememişlerdir RasUlullah (sas) 1 Rebiulevvel 11 H27 Mayıs 632 M tarihine rastlayan Pazartesi gunu oğleden sonra vefat etmiştir (Bkz Tecrid Tercemesi,9298 ve 1156) Sahih hadislerde, Peygamber (sas) Efendimizin 63 yaşında vefat ettiği belirtilmiştir (Bkz Tecrid Tercemesi, 9298, Hadis No 1442 ve 1133, Hadis No1671) RasUlullah (sas)'in, Hz Mariye'den olan oğlu İbrahim'in vefat ettiği gun, guneş tutulmuştu (Bkz Buhari, 22930; Tecrid Tercemesi, 3428, Hadis No 547) Mısır'lı Muhammed Feleki Paşa, yaptığı hesaplama ve araştırma sonucu, bu tutulma olayının, Miladi 632 yılının 7 Ocak gunu saat 830'a rastladığını tesbit etmiştir RasUlullah (sas)'in vefatı, 1 Rebiulevvel 11 H27 Mayıs 632 M Pazartesi gunu olduğuna gore, Muhammed Feleki Paşa bu tarihten 63 kameri yıl geri giderek, RasUlullah (sas)'in doğumunun 9 Rebiulevvel20 Nisan 571 veya 2 Rebiulevvel13 Nisan 571 pazartesi olması gerektiği sonucuna varmıştır (Bkz Asrı Saadet 1191) (19) Peygamberimizin en meşhUr ve Kur'anı Kerim'de gecen isimleri; Muhammedve Ahmeddir Muhammed (sas) ismi Kur'anı Kerim'de 4 yerde (Ali İmran SUresi 144, Ahzab SUresi 40, Muhammed SUresi 2 ve Fetih SUresi 19); Ahmed ismi ise 1 yerde (Saf SUresi, 6) gecmektedir
Fetih SUresinde bu ismi şerif, ayrıca RasUlullaholarak vasıflanmıştır Saf SUresinin 6 ayetinde ise: Meryem oğlu İsa: Ey İsrailoğulları! Doğrusu ben, benden once indirilen Tevrat'ı tasdik edici, benden sonra gelecek ve adı Ahmed olacak bir peygemberi de mujdeleyici olarak, Allah'ın size gonderilmiş bir peygemberiyim demiştibuyrulmuştur Bu ayeti celilede Hz İsa'nın, kendinden sonra Ahmedadında bir peygamberin geleceğini mujdelediği bildirilmektedir Bugun elimizde, Hz İsa'ya indirilen İncil'in orjinal nushası bulunmayıp, ondan cok sonraki tarihlerde kaleme alınmış muharref nushalar bulunduğundan Hz İsa tarafından verilen bu mujdenin aslını bugunku İncillerde aynen bulmak mumkun olmamaktadır Ancak Yunanca'dan Turkce'ye cevrilen Yuhanna İncili'nin 14 babı'nın 26 ayeti şoyledir: Baba'dan size gondereceğim Tesellici, Babadan cıkan hakikat Ruhu geldiği zaman benim icin o şehadet edecektirBurada gecen Tesellicikelimesi, İncilin Yunancasında Faraklitdir İncil'in eski Arapca tercemelerinde bu kelime Hammadveya Hamidolarak terceme edilmiştir Nitekim bir kısım Hıristiyan bilginleri de bu kelimeyi Hammad, yani cok hamd eden kimse olarak acıklamışlardır ki aşağı yukarı Ahmedanlamındadır İncil'deki Faraklitkelimesini Tesellicidiye terceme etmiş de olsalar, Hz İsa ile Hz Muhammed (sas) arasında
bilinen bir peygamber bulunmadığına ve gunumuze kadar da zuhUr etmediğine gore, Hz İsa'nın gonderileceğini bildirdiği Teselliciveya FaraklitRasUlullah (sas) den başka kim olabilir? (Bkz Tecrid Tercemesi, 9291293, Hadis No: 1439 ve izahı)
Buhari'nin Cubeyr b Mut'ım'den rivayetine gore, Hz Peygamber (sas)'in eski kutsal kitaplarda, eski ummetlerce bilinen uc adı daha vardır: Mahi, Haşir, Akıb Bu konuda şoyle buyurmuştur:
Bana ait beş yuce isim vardır Ben Muhammed ve Ahmed'im Ben Mahi'yim, ki Allah benim (nubuvvetim)le kufru izale edecektir Ben Haşir'im ki (kıyamet gununde) insanlar benim ardımdan haşrolunacaklardır Ben Akib'im, Cunku peygamberlerin sonuyum (Buhari 411;Tecrid Tercemesi, 9291, Hadis No: 1439; Muslim, 41827, Hadis No: 2354 RasUlullah (sas)'in diğer isimleri icin bkz Tecrid Tercemesi, 9291294 ve 1043)
(20) Hz Muhammed (sas)'in Adnan'a kadar kesintisiz bilinen nesebi sırasıyla şoyledir: Abdullah, Abdulmuttalib, Haşim, Abdumenaf, Kusayy, Kilab, Murre, Kaab, Luey, Galib, Fihr (Kureyş), Malik, enNadr, Kinane, Huzeyme, Mudrike, İlyas, Mudar, Nizar, Meadd, Adnan, (elBuhari, 4238; İbn Hişam, 112) Annesinin nesebi de şoyledir: Vehb, Abdumenaf, Zuhre, Kilab, Murre Gorulduğu uzere her iki tarafın nesebi Kilab'da
birleşmektedir

Üst Alt