Son konular

Hz. Ömer Dönemi Hakkında Bilgi

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
51
Coin
256,936
Hz. Ömer Dönemi Hakkında - Hz. Ömer Dönemi Neler Yaşandı - Hz. Ömer Dönemi 634 - Hz. Ömer Döneminin Önemi - Hz. Ömer Döneminin Sonuçları

(634 - 644)

-Hz. Ebubekir'in vefatı üzerine 634 yılında Hz. Ömer halife seçildi.

-635 yılında yapılan Ecnadin Savaşı sonunda İslam orduları galip geldi ve Suriye Müslümanlar'ın denetimine girdi.

UYARI : Bu savaşla İran yolu Müslümanlara açıldı.

-Suriye'nin yanı sıra Filistin ve Kudüs de denetim altına alındı.

UYARI : Suriye'nin denetim altına alınması ile birlikte İslam dünyası Anadolu ile komşu olmuştur.

-632 yılında Amr İbn-ül As komutasındaki islam ordusu, Bizans'ın elinde bulunan Mısır'ı fethetti.

UYARI : Mısır'ın alınması ile İslamiyet ilk defa Kuzey Afrika'da yayılmaya başladı. Böylece, Bizans İmparatorluğu'nun Kuzey Afrika'daki egemenliği sarsıldı.

-634 yılında Ebu Ubeyde komutasındaki İslam ordusu Köprü Savaşı'nda Sasanilere yenildi.

-Sa'd Bin Ebi Vakkas komutasında yeni bir ordu , 636 yılında Kadisiye Savaşı'nda Sasani ordusunu yendi ve bütün Irak'ı ele geçirdi.

UYARI : Bu dönemde, Suriye, Filistin ve Kudüs'ün Müslümanlar tarafından alınması ile Bizans'ın Orta Doğu'daki varlığı sona erdi.

-Sasani ordusu, 642 yılında yapılan Nihavend Savaşı ile tekrar yenildi. Bu savaş ile Sasani Devleti sona erdi.

Hz. Ömer Dönemindeki Teşkilatlanma Çalışmaları

-Hz. Ömer zamanında bir çok fetihler yapıldığı için devlette teşkilatlanmaya olan ihtiyaç arttı.

-Teşkilatlanmada Sasani ve Bizans etkisi görülür.

-Mali ve askeri özellik taşıyan ilk "divan örgütü" kuruldu.

-Fethedilen yerler, ilk defa yönetim birimlerine ayrıldı.

-Adli teşkilatlanmaya önem verildi.

-İslam Devleti'nde ilk kadı bu dönemde atandı.

-Hicri takvim düzenlendi.

(634 - 644)

Siyasal Gelişmeler

-Suriye, Filistin, İran, Irak, Mısır, Azerbaycan fethedilmiştir.

-İslâm kültürü ilk kez bu dönemde farklı kültürlerle karşılaşmıştır.

-Bizans ve Sasani kültürleri İslâm kültürünü olumlu yönde etkilemiştir.

Teşkilatlanma Alanındaki Gelişmeler

-Hz. Ömer zamanında toprakların genişlemesiyle yeni düzenlemelere gidilmiştir:

-Hicretin 20. yılında daha çok mali problemleri çözümlemek için ilk divan örgütü kurulmuştur.

-Vilayetlere gönderilen valilerin yanına adalet işlerinden sorumlu kadılar gönderilmiştir.

-Fetih edilen yerler ilk defa yönetim birimlerine ayrıldı. Böylece ülke büyük illere bölünmüştür.

-İlk defa Hz. Ömer döneminde stratejik önemi olan yerlere daimi ordugahlar (cündler) kurulmuştur. Bu ordugahlar yapılan fetihlerde önemli rol oynamıştır.

-İkta sistemi, ilk defa bu dönemde uygulanmıştır.

Üst Alt