Son konular

Hz. Yusuf İle İlgili Ayetler

zeberus1234

Yeni Üye
Tepkime
10
Coin
2
Hz Yusuf İle İlgili Ayeti Kerimeler
Hz Yusuf İle İlgili Ayetler ve Hadisler
Hz Yusuf İle İlgili Hadisi Şerif

Hz Yusuf İle İlgili Ayetler
503 Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: Hz İbrahim (aleyhisselâm)'in şu sözleriyle açıklama ettiği şüpheyi yaşamaya biz ondan daha lâyıkız: Ey Rabbim ölüleri nasıl dirilteceğini bana gösterdemiş, (Allah: Buna) inanmadın mı yahutdemiş, o da: İnandım, ama kalbimin, (gözümle görerek) yatışması için (istedim, diye) söylemişti(Bakara, 260)
Allah, Lût (aleyhisselam)'a rahmetini bol kılsın, aslında o fazla muhkem bir kaleye sığınmıştı
Eğer, Hz Yusuf (aleyhisselam)'un kaldığı müddetçe hapiste ben kalsaydım, dâvete icâbet ederdim
Buhârî, Enbiyâ 11, 15, 19, Tefsir, Yusuf 5, Ta'bir 9; Müslim, İman 238, (151), Fedâil 152, (151); Tirmizî, Tefsir, Yusuf 12, (3115)

532 Hz Enes radıyallahu anh Mâlik İbnu Sa'sa'a radıyallahu anh'tan naklen anlatıyor: Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm, onlara, Mirac'a götürüldüğü geceden anlatarak demiştir fakat:
Ben Ka'be'nin avlusunda Hatîm kısmında şayet de Hıcr'da demişti yatıyordum Bir rivayette şu ziyade var: Uyku ile kurnazlık aralarında idim Derken bana biri geldi, şuradan şuraya dek (göğsümü) yardı Bu sözüyle boğaz çukurundan kıl biten yere dek olan kısmı kasdetti Kalbimi çıkardı Daha Sonra bana, içerisi imanla (ve hikmetle) doymuş, altından bir kab getirildi Kalbim (çıkarılıp su ve zemzem ile) yıkandı Sonradan içerisi (imanla) doldurulup her tarafta yerine kondu Sonradan merkepten büyük katırdan küçük beyaz bir hayvan getirildi Bu Burak'tı Ön ayağını gözünün gittiği en son noktaya koyarak yol alıyordu Ben onun üstüne bindirilmiştim Böylece Cibril aleyhisselâm beni götürdü Dünya semasına kadar geldik Kapının açılmasını istedi
Gelen kim?denildi
Cibril!dedi
Beraberindeki kim?denildi
Muhammed aleyhissalâtu vesselâm!dedi
Ona Mirac daveti gönderildi mi?denildi
Evet!dedi
Hoş gelmişler! Bu geliş ne iyi geliştir!denildi
Derken kapı açıldı Kapıdan geçince, orada Hz Adem aleyhisselam'ı gördüm
Bu babanız Adem'dir! Selamlama ver O'na!dendi Ben de selamlama verdim Selamıma karşılıklı olma etti Daha Sonra bana:
Salih evlad güzel gelmiş, salih peygamber güzel gelmiş!dedi Sonradan Hz Cebrail beni yükseltti ve ikinci semaya geldik Kapıyı çaldı
Bu gelen kim?denildi
Ben Cibril'im!dedi
Muhammed!dedi
Ona Mirac daveti gönderildi mi?denildi
Evet!dedi
Güzel gelmişler! Bu geliş ne iyi geliş!dediler Derken bize kapı açıldı İçeri girince, Hz Yahya ve Hz İsa aleyhimâsselam ile karşılaştım Onlar teyze oğullarıydı Hz Cebrail:
Bunlar Hz Yahya ve Hz İsa'dırlar, onlara selamlama ver!dedi Ben de selam verdim Onlar da selamıma mukabelede bulundular Sonra:
Hoş geldin salih kardeş, güzel geldin salih peygamberdediler Daha Sonra Cebrail beni üçüncü semaya çıkardı Kapıyı çaldı
Bu gelen kim?denildi
Cibril'im!dedi
Yan kim?denildi
Muhammed'dir!dedi
Ona Mirac daveti gitti mi?denildi
Evet!dedi
Hoş gelmişler! Bu geliş ne iyi geliş!denildi Kapı bize açıldı İçeri girince Hz Yusuf aleyhisselam'la karşılaştık Cebrail:
Bu Yusuf'tur! Ona selamlama ver!dedi Ben de selam verdim Selamıma mukabele etti Sonra:
Salih kardeş hoş gelmiş, salih peygamber hoş gelmiş!dedi Sonra Cebrâil beni dördüncü semaya çıkardı Kapıyı çaldı
Bu gelen kim?denildi
Cibril'im!dedi
Muhammed!dedi
Ona Mirac davetiyesi indi mi?denildi
Evet!dedi
Güzel gelmişler! Bu geliş ne iyi geliş!dediler Kapı açıldı İçeri girdiğimizde, Hz İdris aleyhisselam ile karşılaştık Hz Cebrâil:
Bu İdris'tir, ona selamlama ver!dedi Ben selam verdim O da selamıma karşılıklı olma etti Daha Sonra bana:
Salih kardeş güzel geldin, salih peygamber hoş geldin!dedi Sonra Hz Cebrail beni yükseltti Beşinci semaya geldik Kapıyı çaldı
Kim bu gelen?denildi
Ben Cibril'im!dedi
Muhammed!dedi
Ona Mirac daveti indirildi mi?denildi
Evet!dedi
Hoş gelmişler! Bu geliş ne iyi geliş!denildi Kapı açıldı İçeri girince, Hârun aleyhisselam ile karşılaştık Cebrail aleyhisselam:
Bu Hârun aleyhisselâm'dır Ona selam ver!dedi Ben selam verdim, o da selamıma mukabelede bulundu ve:
Salih kardeş güzel geldin, salih peygamber güzel geldin!dedi Daha Sonra Cebrail beni yükseltti ve altıncı semaya geldik Kapıyı çaldı
Bu gelen kim?denildi
Ben Cibril!dedi
Muhammed!dedi
Evet!dedi
Güzel gelmişler! Bu geliş ne iyi geliş!dendi Kapı açıldı İçeri girince, Hz Musa aleyhisselam ile karşılaştık Hz Cebrail:
Bu Hz Musa'dır! Ona selam ver!dedi Ben selamlama verdim, o da selamıma mukabelede bulundu Sonradan:
Salih kardeş hoş geldin, salih peygamber güzel geldin!dedi Ben onu geçince ağladı Kendine: Niye ağlıyorsun?denildi
Çünkü dedi, benden sonra bir delikanlı peygamber oldu Onun ümmetinden cennete gidecekler benim ümmetimden cennete gideceklerden daha çok!dedi Sonradan beni yedinci semaya çıkardı ve kapıyı çaldı
Bu gelen kim?denildi
Cibril'im!dedi
Muhammed!dedi
Evet!dedi
Güzel gelmişler! Bu geliş ne iyi geliş!denildi İçeri girince, Hz İbrahim aleyhisselam ile karşılaştık Cebrail:
Bu baban İbrahim'dir, ona selamlama ver!dedi ben selamlama verdim O da selamıma mukabele etti Sonradan:
Salih oğlum hoş geldin, salih peygamber hoş geldin!dedi
Daha Sonra Sidretü'lMüntehâ'ya çıkarıldım Bunun meyveleri (Yemen'in) Hecer testileri gibi iri idi, yaprakları da fil kulakları gibiydi Cebrail aleyhisselâm bana:
İşte bu Sidretü'lMüntehâ'dır!dedi
Burada dört nehir vardı: İkisi bâtınî çay, ikisi zâhirî dere
Bunlar nedir, ey Cibrîl?diye sordum Hz Cebrâil:
Şu iki batıni akarsu cennetin iki nehridir Zahiri olanların biri Nil, diğeri Fırat'tır!dedi Daha Sonra bana elBeytü'lMa'mur yükseltildi Sonradan bana bir kabta şarap, bir kapta süt, bir kapta da bal getirildi Ben sütü aldım Cebrail aleyhisselâm:
Bu (aldığın), fıtrat(a uygun olan)dır, sen ve ümmetin bu fıtrat (yaratılış) üzerindesiniz!dedi
Resûlullah devamla dedi oysa: Sonradan bana, her günde elli zaman elde etmek üzere namaz farz kılındı Oradan geri döndüm Hz Musa aleyhisselâm'a uğradım Bana:
Ne ile emrolundun?dedi
Gece ve gündüzde elli zaman namazla!dedim
Ümmetin, her gün elli zaman namaza muktedir olamaz Vallahi ben, senden önce insanları tecrübe ettim Benî İsrail'e muamelelerin en şiddetlisini uyguladım (muvaffak olamadım) Sen ivedi Rabbine dön, bunda ümmetine hafifletme talep et!dedi Ben de anında döndüm (hafifletme istedim, Rabbim) benden on süre namaz indirdi Musa aleyhisselâm'a bitmiş uğradım Yeniden:
Ne ile emrolundun?dedi
Benden on vakit namazı kaldırdı!dedim
Rabbine dön! Ümmetin için daha da azaltmasını iste!dedi Ben döndüm Rabbim benden on vakit daha kaldırdı Dönüşte yeniden Musa aleyhisselam'a uğradım Aynı şeyi söyledi Ben, beş vakitle emrolunmama dek bu şekilde Hz Musa ile Rabbim arasında gidip gelmeye devam ettim Bu sonuncu kere da Hz Musa'ya uğradım Yine:
Ne ile emredildin?dedi
Her gün beş vakit namazla!dedim
senin ümmetin her gün beş vakit namaza da tâkat getiremez Rabbine dön, hafifletme talep et!dedi
Rabbimden çok istedim Artık utanıyorum, daha da hafifletmesini isteyemem! Ben beş vakte razıyım Allah'ın emrine teslim oluyorum!dedim Musa aleyhisselâm'ı geçer geçmez bir münadi (Allah adına) nida etti:
Farzımı kesinleştirdim, kullarımdan hafiflettim de!
Bir rivayette şu ziyade geldi: Namazlar (günde) beştir Ve onlar ellidir de İndimde hüküm değişmez bundan böyle!
Buhari, bed'ü'lHalk 6, Enbiya 22, 43, Menâkıbu'lEnsâr 42; Müslim, İman 264 (164); Tirmizi, Tefsir, İnşirah, (3343); Nesâî, Salât 1, (1, 217218)
*

Üst Alt