İcme suyunun ozellikleri nelerdir

SoruCevap

Üye
Çözümler
1
Tepkime
62
Yaş
36
Coin
256,936
İcilebilir Suyun Ozellikleri Nelerdir?
Sağlıklı Su Nasıl Olmalıdır?

İcilebilir suyun ozelliklerini uc grup altında toplamak mumkundur:

1Fiziksel ozellikler: Renk, koku, sıcaklık vb
2Kimyasal ozellikler: Sertlik derecesi, organik ve inorganik icerikler, pH ve zehirli bileşikler vb
3Biyolojik ozellikler: Bakteriler, virusler, parazitler vb

imagesicmesuyununozelliklerinelerdir5afb494090958

İcme ve kullanma suyunun kalitesindeki bozulmalar ceşitli hastalıklara yol acabilmektedir Bu yuzden icme suyunun belirli ozelliklere sahip olması gerekiyor; bunları kısaca şoyle ozetleyebiliriz:

Hastalık yapıcı mikroorganizmalar icermemelidir
Kokusuz, renksiz, berrak ve icimi hoş olmalıdır
Sularda fenoller, yağlar gibi suya kotu koku ve tat veren maddeler bulunmamalıdır
Yeterli derecede yumuşak olmalıdır
Ne aşındırıcı olmalı, ne de taş yapmalıdır
Hidrojen sulfur, demir ve mangan gibi elementleri ihtiva etmemelidir
Suda sağlığa zararlı kimyasal maddeler bulunmamalıdır Bazı kimyasal maddeler zehirli etki yapabilir; arsenik, kadmiyum, krom, kurşun, cıva gibi Bunun yanında baryum, nitrat, florur, radyoaktif maddeler, amonyum, klorur gibi maddeler sınır değerlerinin uzerinde sağlığa olumsuz etkileri olan maddelerdir Bazı kimyasalların varlığı aynı zamanda, suya kirli suların karıştığının gostergesidir
Sular kullanma maksatlarına uygun olmalıdır

Bazı sular, yuksek duzeylerde bulunması halinde sağlık icin tehlikeli olabilecek pek cok kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik kirleticiler icerebilmektedir Kurşun, arsenik, benzen gibi maddeler kimyasal kirleticilerdendir Mikrobiyolojik kirlenmeyi ise bakteriler, virusler ve parazitler oluşturmaktadır Cam kırıkları, metal ve kağıt parcaları, toz, toprak gibi katı atıklar fiziksel kirlenmeyi oluştururlar Gundelik hayatta kullandığımız aerosoller*, yapay tatlandırıcılar, kozmetik urunleri, her turlu boya, bocek ilacları, ilaclar, plastikler gibi maddeler tatlısu kaynaklarımıza karışarak sağlığımızı tehlikeye sokan sayısız insan yapımı kimyasallardan sadece bir kacıdır

Pek cok bulaşıcı hastalık, kirli su vasıtasıyla insanlara gecebilmektedir Fakat suyun onemi ve sebep olabildiği hastalıklar ancak son 150 yılda algılanmaya başlanmıştır Dunya Sağlık Teşkilatı (WHO) gelişen ulkelerdeki hastalıkların % 80'inin su ile ilişkili olduğunu tahmin etmektedir Gunumuzde geri kalmış ulkelerde bebek olumlerinin onemli bir nedeni bulaşıcı enfeksiyon hastalıklarıdır Bu yuzden su hijyeni, halk sağlığı acısından cok buyuk onem arz etmektedir İcme suyu kaynaklarının hastalık yapıcı mikroorganizmalarla kirlenmesi halk sağlığını doğrudan tehdit etmektedir Kolera mikrobu, Hepatit A virusu ve mikroskobik parazitlerden tifo, dizanteri mikrobu gibi bakterilerin yanı sıra, ceşitli virusler ve parazitler su kaynaklanna bulaşabilir ve pek cok salgın hastalığa neden olabilirler

Ceşitli nedenlerden dolayı bağışıklık sistemleri zayıflamış olan kişilerin, icme sularındaki kirleticiler konusunda daha duyarlı olmaları gerekiyor Orneğin, bir mikroskobik parazit olan Cryptosporidium, enfekte olmuş hayvan ve insanların bağırsaklarında yaşar Ozellikle, gol ve akarsu gibi yuzey sularında bulunan bu parazit, sağlıklı yetişkinlerde de hastalığa yol acabilmektedir Ancak bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde cok daha ciddi hastalıklara, hatta olumlere neden olabilmektedir

Kucuk cocuklar yuksek duzeylerde nitrat ve kurşun gibi bazı kirleticilere karşı cok hassastırlar İcme suyundaki kurşun, bebek ve cocuklarda, fiziksel ve zihinsel gelişme bozukluklarına; yetişkinlerde ise kan basıncının artışına neden olabilmektedir Uzun yıllar kurşun miktarı fazla su icen yetişkinlerde bobrek sorunları ve yuksek tansiyon gelişebilmekte, icme suyundaki yuksek miktarda nitrat da ciddi hastalıklara neden olabilmektedir

Hayatın kaynağı olan su ne yazık ki, su kaynaklarının kirletilmesi ve arıtılmadan kullanılması yuzunden halk sağlığını tehdit edebiliyor Yaşam icin gerekli olan su, temiz ve sağlıklı olduğu durumda yararlı olabilir Sudan kaynaklanan hastalıkların kontrol aıtında tutulması, kaynaktan başlayarak musluklarımıza ulaşıncaya kadar pek cok aşamada gerekli tedbirlerin alınması ile mumkun olabilir
iski
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt