Ramazanda Ne Yemeli
Sahurda ve İftarda Yiyeceğimiz Besinler
Ramazanda beslenme, sahur ve iftarda sıvı dengesinin korunması onemlidir Oruc tutan kişilerin yaşadığı sıvı kaybı, komposto, meyve suyu ve hoşaf gibi icecekler aracılığıyla giderilebilir Ramazanda, dengeli bir beslenme diyeti oluşturulmalı ve bu diyet icerisinde yer alan yiyeceklerin, 2 saatlik bir dilim icerisinde tuketilmesi gerekmektedir
İftarda ve sahurda ağır ve cok yağlı yiyecekler yerine kolay sindirilebilir az yağlı et, sebze veya etli sebze yemekleri tuketilmesi gerekir İftar ve sahur menusunde mutlaka az yağlı yoğurtlar, cacık, salata tercih edilmeli İftarda 17 saat boş kalan midemize direk ağır yiyeceklerle yukleme yaparsak pek cok hastalığa da davetiye cıkarmış oluruz İftarda 2 bardak ılık su ictikten sonra corbamızı da icip 10 dakika kadar beklemeliyiz Sahurda ozellikle vucudu dengeleyici gıdalar alınmalıdır Tatlılar duzenli alınmalı Aşırı tuzlu gıdalar vucudun su ihtiyacını arttırır Bu nedenle tuzlu ve şekerli gıdalar yerine sut, peynir, yumurta, mercimek, sebze corbası gibi yiyecekler tuketilmelidir İftardan sonra ağır tatlılar yerine meyve alınması daha uygun olacaktır
Sahuru kahvaltı gibi duşunerek protein icin sut, yoğurt, peynir, yumurta gibi protein kaynağı olan besinler yenilebilir Bunun yanında karbonhidrat icin tam buğday ekmeği, cavdar ekmeği, makarna, patates (haşlanmış), bulgur pilavı gibi karbonhidrat iceren besinler alınmalıdır Domates, salatalık, biber gibi sebzelerde mutlaka yenilmelidir Bir miktar mevsim meyvelerinden de tuketmek gerekir Bu donemde daha cok kavun, karpuz, uzum, şeftali gibi suyu vucuda yavaş veren, emilimi yavaş olan, vucudun depolayacağı su ihtiyacını sağlayacak meyveler tuketilmelidir
Sahurda ve İftarda Yiyeceğimiz Besinler
Ramazanda beslenme, sahur ve iftarda sıvı dengesinin korunması onemlidir Oruc tutan kişilerin yaşadığı sıvı kaybı, komposto, meyve suyu ve hoşaf gibi icecekler aracılığıyla giderilebilir Ramazanda, dengeli bir beslenme diyeti oluşturulmalı ve bu diyet icerisinde yer alan yiyeceklerin, 2 saatlik bir dilim icerisinde tuketilmesi gerekmektedir
İftarda ve sahurda ağır ve cok yağlı yiyecekler yerine kolay sindirilebilir az yağlı et, sebze veya etli sebze yemekleri tuketilmesi gerekir İftar ve sahur menusunde mutlaka az yağlı yoğurtlar, cacık, salata tercih edilmeli İftarda 17 saat boş kalan midemize direk ağır yiyeceklerle yukleme yaparsak pek cok hastalığa da davetiye cıkarmış oluruz İftarda 2 bardak ılık su ictikten sonra corbamızı da icip 10 dakika kadar beklemeliyiz Sahurda ozellikle vucudu dengeleyici gıdalar alınmalıdır Tatlılar duzenli alınmalı Aşırı tuzlu gıdalar vucudun su ihtiyacını arttırır Bu nedenle tuzlu ve şekerli gıdalar yerine sut, peynir, yumurta, mercimek, sebze corbası gibi yiyecekler tuketilmelidir İftardan sonra ağır tatlılar yerine meyve alınması daha uygun olacaktır
Sahuru kahvaltı gibi duşunerek protein icin sut, yoğurt, peynir, yumurta gibi protein kaynağı olan besinler yenilebilir Bunun yanında karbonhidrat icin tam buğday ekmeği, cavdar ekmeği, makarna, patates (haşlanmış), bulgur pilavı gibi karbonhidrat iceren besinler alınmalıdır Domates, salatalık, biber gibi sebzelerde mutlaka yenilmelidir Bir miktar mevsim meyvelerinden de tuketmek gerekir Bu donemde daha cok kavun, karpuz, uzum, şeftali gibi suyu vucuda yavaş veren, emilimi yavaş olan, vucudun depolayacağı su ihtiyacını sağlayacak meyveler tuketilmelidir