İğne biopsisi

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
KESİN TANIDA BIR NUMARA BAASMAK BİYOPSİ



Göğsünüzde ele gelen kitle, mamografide kuşkulu bir alan olması halinde bunun kesin tanısı gelgelelim o kesimden alınan örnek dokunun tetkiki ile olur. Doıku örneği almaya biyopsi, modülün mikroskop altında tetkik ve tanısına da patolojik inceleme denir. Biyopsi ameliyathane koşullarında cerrahi sistemler ile yapılabileceği üzere, yere olağan bir iğne saplanarak da örnek alınabilir.



İğne biyopsisi en kolay süreçtir. Kuşkulu bölgeden yalın enjektör iğnesi ile örnek almaktan ibarettir. Enjektörün yerleştirildiği şahsi bir tabancanın enjektör içinde oluşturduğu negatif basınç sayesinde dokudan örnek almak mümkündür. Alınan örnek derhal boyanıp incelenebilir.



Bu usulün avantajları, olağan, ucuz, süratli ve sağlam olmasıdır. Uzun vakit alan ve karmaşık boyama teknikleri gerekmediğinden tanıya derhal ulaşma talihi vardır. Bu avantajlarının yanısıra birtakım zayıflıkları da vardır: Heterojen olan kitlelerde, örnek kitlenin içinden alınmasına karşın tüm kitleyi temsil etmeyebilir. Bu durumda yalancı negatif sonuçlar çıkar. Yani hastanın şayet bed huylu bir tümörü varsa, bu fark edilmeyebilir. İğne biyopsinin dezavantajı tanı güvenilirliğinin mahsusen homojen olmayan kitlelerde nispeten düşük olmasıdır. Bir eksikliği de, kitle yanında kaldığı için, biyopsinin yalnızca örneklemeden ibaret olup, tedavi edici bir özellik taşımamasıdır.



İğne biyopsisi süreci ayaktan yapılır bunun için hastenede kalmaya gerek yoktur. Yalnızca iğne biyopisisi yapılacaksa, sair bir sıhhat incelemesi yapılmayacaksa, hastanın aç gelmesi de gerekmez. Süreç sonrası pansuman gerektirmediği üzere, günlük hayat pratiğinde her hangi bir değişiklik yapmayı gerektirmez.
 
Üst Alt