Ihlamur Çayının Faydaları, Ihlamur Nasıl Demlenir?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Ihlamur çayının faydaları saymakla bitmeyeceği gibi de asırlarca insanlara şifa kaynağı olmuştur. Ihlamur faydalı otlar familyasındandır. Ihlamur, Haziran – Ağustos ayları civarlarında yetişen sarı çiçekli ve güzel kokulu bir bitkidir. Yüksek boylu ağaçlarda yetişir ve ıhlamur çayının faydaları hayal edemeyeceğimiz kadar fazladır Yol kenarlarını ve parklarımızı süsleyen ıhlamur ağaçları, yaprakların yeşilliği, aralardan sarkan çiçekleri ile oldukça gösteriş yaratan bir ağaçtır.

Ihlamurgiller familyasının Tilia cinsini oluşturan ıhlamur ağacının 30 kadar türü bulunmaktadır. Bu ağaçların hepsi kuzey yarım kürede yer alan ılıman bölgelere dağılmıştır. Gölge ve süs ağacı olarak yol kenarlarına, parklara ve bahçelere dikilen ıhlamur ağaçları sonbaharda yaprak döken ağaçlardandır. Dalların üzerinde almaşık olarak dizilen ıhlamurun yaprakları uzun saplı ve kenarları dişli biçimdedir.

İlkbaharda açan uçuk sarı görünümlü çiçekler üç ya da beş demetten oluşur ve yaprak koltuklarından sarkar. Çiçekler zamanla toz tutabilir. Çiçeklerin tozlanmasının sebebi böcekler, arılardır. Bal özü toplamak için ıhlamur yapraklarına uğrayan arılar çiçek tozlarını da taşıyarak döllenmeye sebep olurlar. Böylece ağaçta yuvarlak ve küçük meyvecikler oluşur. Türkiye’de özellikle Karadeniz bölgesindeki ormanlarda sık sık görmek mümkündür.



Ihlamur Çayının Faydaları
Solunum ve sinir sistemini yatıştırıcı etkisi vardır.
Öksürüğü keserek göğsü yumuşatır.
Terletir ve hafif uyku vererek sakinleştirir.
Soğuk algınlığına karşı etkilidir.
Kalp sağlığını korur.
Kan basıncını düşürür, yani tansiyona iyi gelir.
Kan dolaşımını hızlandırır.
Vücudun sıcak kalmasını sağlar.
Sindirim sistemini destekler.
Reflu gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
İltihap gidericidir.
Sivilce, Kaşıntı gibi cilt problemlerine de fayda sağlamaktadır.
Stresi hafifletir.
Kronik hastalıkların bazılarına karşı yatıştırıcı özelliği vardır.
Maskesiyapılabilir.
Ihlamur Çayı Nasıl Yapılır?
Ihlamurun şifalarından yararlanmak için ocakta takır takır kaynatmayın. Ihlamurun deminin daha iyi alması ve faydasının en üst düzeyde olması için mutlaka kapaklı bir demlikte demlenmesi gereklidir. Bir tutam hazırlamış olduğunuz ıhlamuru çaydanlık veya benzeri bir materyalin içerisine bırakınız. Diğer tarafta kaynatmış olduğunuz suyun sıcaklığının biraz azalmasını bekleyerek ( ıhlamuru yakmaması için ) ıhlamur ile buluşturulabilir. Ihlamuru su ile buluşturduktan sonra kısık ateşte ocağın altına koyarak sıcaklığını korumasını sağlayabilirsiniz. Kaynar suyu direk ıhlamur ile buluşturursanız ıhlamur sıcaktan dolayı hasar görecek ve ıhlamurun faydaları yitirilecektir.

Ihlamuru demlemenin bir diğer yolu ya henüz su soğukken ıhlamurla karıştırıp kaynatma işlemine geçmektir. Bu şekilde bir yol izlenirse ıhlamurun faydaları diğer yöntem kadar sağlanmış olmayacaktır. Ancak bu şekilde ıhlamuru demlenirse de altını çok açmadan orta veya kısık ateşte kaynatmanız daha doğru olacaktır. Ihlamur kaynadıktan sonra isterseniz bardağınıza bal veya limon ekleyebilirsiniz. Ballı ıhlamur sizin için tam bir şifa kaynağı olacaktır.



Ihlamur Nasıl Toplanır?
Ihlamur toplanırken çiçekleri ile birlikte alınmalıdır. Çünkü saplarında yer alan ince uzun yaprakları da bitkilerin faydaları sağlaması açısından çok önemlidir. Bahçe makası ile kesilmeli, ezilmeden ve tahriş edilmeden toplanmalıdır. Ihlamur ağaçlarında arılar varsa o ağaçtan toplama yapılmamalıdır.

Ihlamur ağaçlarını sokaklarda görmek pek de mümkün değildir. Artık çoğumuz şehirleşmiş toplumlarda yaşıyoruz. Yol kenarında veya uygun olmayan bölgelerde ıhlamur ağaçları nadir de olsa görürüz. Böyle ortamdaki ağaçlardan toplanan ıhlamurlar pek bir sağlıklı olmayabiliyor. Bunun nedeni yol kenarlarındaki ıhlamur ağaçlarının egzoz dumanı vs. çeşitli etkenlerden etkilenerek deforme olmalarıdır. Kaynayınca temizleneceğini düşüneceksiniz normal olarak. Ancak aşırı kaynattığınız zaman da faydasından mahrum kalacaksınız.

Bitkisel tedavi olmak isteyenler için ıhlamur muhteşem bir bitkidir. Doğal bitkiler insanlık tarihinde her zaman için oldukça faydalı olmuştur. Mucizevi bitkiler kategorisinde yer alan ıhlamur çayı 7 den 77 ye her yaştaki insanların kullanması gereken aynı Türk Kahvesi gibi doğal bitkilerdir.
 

Similar threads

  • Soru
Ihlamur güneşte mi kurutulur gölgede mi? Haziran ayı sonlarında açan ıhlamur çiçekleri, çiçek ve yaprağı, dala tutunduğu yerden koparılır. Gölge bir yere temiz bir bez serilip, topladığınız ıhlamurlar gölgede kurumaya bırakılır. Ihlamur toplandıktan sonra nasıl kurutulur? Ağaçtan topladığınız...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Ihlamur, ortalama 25-50 metre uzunluğa ulaşabilen ağaçlarda yetişir. Zengin bir kalsiyum kaynağıdır. Aynı zamanda önemli bir A vitamini deposudur. Bazı hastalıkların yararları vardır. Bal ve limonla karıştırılmış ıhlamur çayın sağlık için çok faydalı olduğuna inanılıyor. Ihlamur çayı ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Avrupa’da, halk arasında yüzyıllardır çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ıhlamur, Tilia olarak bilinen ıhlamur ağacından (lime tree) elde edilir. En sık rastlanan ıhlamur ağacı türleri, Tilia cordata ve Tilia platyphyllos’dur. İki ağacın birbirinden farkı, yapraklarının...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Ihlamur, yaklaşık 80 türü bulunan 25-50 metre uzunluğundaki ağaçlarda yetişir. Ihlamur ağaçları, ılıman bölgelerde yetişir. Genellikle Avrupa'ya özgü ağaçlar olan ıhlamur ağaçları güzel kokusuyla ön plana çıkar. Ihlamur ağacının kalp şeklinde yaprakları ve sarı çiçekleri vardır. Yaprakları ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Ihlamur çayı herkes tarafından yapılan, içimi kolay bir bitkidir. Kışın soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve öksürük gibi hastalıklara iyi gelmesi ıhlamurun faydaları arasındadır. Özellikle bu hastalıklara iyi geldiği için kış aylarında sık sık çayı yapılarak tüketilen bir bitkidir. IHLAMURUN...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
Üst Alt