Son konular

İkinci kez “obez” olmayın

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Obezitede “Cerrahi müdahale” kesin tahlil mü? Ameliyat sonrası eski yeme alışkanlıklarının sürmesi obeziteyi yine ve tahlilsiz olarak geri getiriyor.”

Tüm yerkürede çağın vebası haline gelen ve kıymetli bir halk sıhhati sorunu olarak gündemdeki mahallini koruyan obeziteye karşı cerrahi müdahale tanınan bir formül oldu. Lakin, bu formül kesin sonuç veriyor mu?

Obezite, insan vücudunda yağ hücrelerinde depolanan doğal güç rezervlerinin önemli risk oluşturacak seviyede artması ve sonuçta mevt orantılarının kaçınılmaz olarak yükselmesi ile karakterize bir hastalık olduğunu anımsattı. Obezite tek başına bir hastalık olmakla birlikte hipertansiyon, diyabet, kısırlık, kalp yetmezliği, uyku bozukluğu, eklem illetleri, reflü, idrar kaçırma, depresyon ve birtakım kanser tipleri görülme sıklığı üzere birçok illete yer hazırlıyor.

OBEZİTE NASIL GERİ GELİYOR?

Tüm yerkürede ve Türkiye’de durdurulamayan bir artış suratı kelam konusu. Buna karşı geliştirilen birçok tedavi yolu var. Daha evvel mide kelepçesi, balon formülü üzere çeşitli cerrahi müdahaleler artık noktasını “tüp mide” ameliyatlarına bıraktı. Ama, obezitede, tanınan bir tedavi yolu olan cerrahi müdahale kesin tahlil sağlıyor mu? Bu sorunun karşılığı hastada zımnî. Daha akıllıcası hastadan hastaya değişebiliyor diyebiliriz. Zira, ameliyat sonrası eski yeme alışkanlıklarının sürmesi obeziteyi yine ve tahlilsiz olarak geri getiriyor.

ISTIKRARLI VE SAĞLIKLI BESLENMENİN EHEMMIYETI

Obezite cerrahisi sonrası en kıymetli mesele istikrarlı ve sağlıklı beslenmenin öğrenilmemesi ve hastaların tertipli olarak takip edilmemesidir.Ameliyattan sonrada sağlıklı ve istikrarlı beslenmenin öğrenilebilmesi için diyetisyen desteği kesinlikle sağlanmalıdır. Hastalar ülkü kilolarına kavuştuklarında da takipler aksatılmamalı, geçmişe kilo alımı önlenmelidir. Bir diğer neden ise hasta ile gereğince muhabere kuramamak. Hastayı bu tedavi öncesinde ve sonrasında sahih bilgilendirmek operasyonun muvaffakiyetini direkt etkilimektedir.

12. AYDAN SONRA KİLO ALIMI BAŞLIYOR

Bu durumdaki hastalar ameliyat sonrasında kabus üzere bir sonla karşılaşabiliyor. Çünkü, küçülmüş olan mide haddinden fazla ve tatlı yeme tacizlerine dayanamayıp 12. ay sonrasında bu savaşı kaybetmekte ve arkaya kilo alma periyodu başlamaktadır.

HASTALARIN YANILGISI

Ehil malumat sahibi olmayan hastaların beklentisinin çoklukla ameliyat olduktan sonraki 6 ay, 1 yıl üzere periyotlarda sınırlı kurallara uyup zayıflayıp, tekrar eskisi üzere her türlü gıdayı tüketmek fakat zayıf kalmaktır. Oysaki kalıcı hayat şekli ve beslenme alışkanlık değişimi sağlanmaz ise verilen kilolar geri alınacaktır. Obezite Cerrahisi bu noktada transplant cerrahisi üzere değerlendirilmeli, organın mevcut durumunu korumak için en başta hasta, cerrah ve diyetisyen; yeterli bir ekip oluşturup zayıflamayı değil zayıf kalmayı başarmalıdır. Yani sağlıklı beslenmenin öğrenilmesi amaçlanmalıdır.

DINAMIK İLETŞİM SAĞLANMALI

Cerrahi pratiğin akabinde tabip ve hastanın daima muhabere halinde olması gerekmektedir. Bu durumda hasta kendini daha inançta hissetmektedir. Her ne kadar mütemadi ve tertipli diyetisyen desteği alınsa da bariatrik cerrahta sık ve sistemli muhabere kurarak hastaya takip edildiğini hissettirmelidir.Ekip çalışmasında; faal muhaberenin Obezite Cerrahisi sonrasında başarıyı artırdığının unutulmaması gerekir.
 

Similar threads

  • Soru
Ameliyat sonrası eski yeme alışkanlıklarının sürmesi obeziteyi yine ve tahlilsiz olarak geri getiriyor. Tüm yerkürede çağın vebası haline gelen ve kıymetli bir halk sıhhati sorunu olarak gündemdeki noktasını koruyan obeziteye karşı cerrahi müdahale tanınan bir prosedür oldu. Lakin, bu yol kesin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Günümüzde obezite tedavisinde cerrahi tedavi; diyet, spor ve vesair pratiklerle sonuç alamayan hastalara kesin, kalıcı ve tek tahlil yolu üzere empoze ediliyorsa da, uzun devir takiplerde o denli olmadığı ortaya çıkıyor. Obezite cerrahisi pratikleri son 10 yılda giderek yaygınlaştı. Bu mühlet...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Obez hastaların yani vücut kitle indexi 35-40 ‘ın üzerinde olan haddinden fazla kilolu bireylerin azık alımını azaltarak kilo vermelerini sağlamak için sindirim sistemine cerrahi müdahale edilmesine obezite cerrahisi ismi verilmektedir. Şayet şahısta tip 2 diabet, hipertansiyon, uyku apnesi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Obezite cerrahisi, ülkemizde son 10 yılda yaygınlaşan cerrahi uygulamalar arasında yer almaktadır. Günümüzde obezite sorununun sağlıklı ve dengeli beslenme, diyetisyen desteği ile çözülemediği ve hastanın mevcut durumunda kilo vermeyi engelleyici herhangi bir kronik hastalığa sahip olmadığı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Obezite, vücudumuzda aşırı miktarda yağ birikmesidir. Bir başka tanımlama ise vücuda alınan enerjinin harcanandan daha fazla olması durumudur. Dünya Sağlık örgütü verilerine göre, 2017 yılı itibari ile dünyada yaklaşık 2 milyar kişi obezite ile mücadele etmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
Üst Alt