İleti Yönetim Sistemi (İYS), Türkiye'de elektronik iletişim kanalları aracılığıyla yapılan ticari iletilerin yönetimini düzenleyen bir sistemdir. Ticari ileti, belirli bir markanın, ürünün veya hizmetin tanıtımı, reklamı, pazarlaması veya satışını yapmak amacıyla elektronik yolla gönderilen iletileri ifade eder.
İYS, ileti gönderenlerin, alıcıların onayını alarak ileti göndermelerini sağlayan bir onay sistemi olarak işlev görür. Sistem, ilgili mevzuatlara uyum sağlamak amacıyla oluşturulmuştur ve Türkiye'deki tüm ticari ileti gönderenlerin bu sisteme kaydolması zorunludur.
İleti Yönetim Sistemi'nin amacı, kullanıcıların istenmeyen ve rahatsız edici ticari iletilerden korunmasını sağlamaktır. Kullanıcılar, İYS üzerinden ileti gönderenlere onay vererek hangi ticari iletileri almak istediklerini belirleyebilirler. Bu sayede spam mesaj ve istenmeyen reklamların engellenmesi amaçlanmaktadır.
İYS, Reklamcılar Derneği (RVD), Türkiye İnternet Reklamcılığı Mevzuatını Geliştirme ve Uygulama Kurulu (RİAK) ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) iş birliği ile oluşturulmuştur. Sistem, tüm ticari ileti gönderenlerin kayıt olması ve ticari ileti gönderirken alıcılardan onay almalarını sağlamasıyla etkin bir şekilde çalışır.
İleti Yönetim Sistemi, kullanıcıların kontrolü elinde tutması ve istenmeyen ticari iletilerin azalmasını sağlaması açısından önemli bir sistemdir. Kullanıcılar, kendi ileti tercihlerini belirleyebilir ve istedikleri iletileri alabilirken istemedikleri iletilerden de korunabilirler.
Sonuç olarak, İleti Yönetim Sistemi (İYS), ticari iletilerin yönetimini düzenleyen bir sistemdir. Kullanıcıların spam mesajlardan korunmasını sağlar ve ticari ileti gönderenlerin alıcıların onayını alarak ileti göndermesini zorunlu hale getirir. Böylece, kullanıcıların ileti trafiğini kontrol altına alır ve istenmeyen iletilerin azalmasını sağlar.