İlk "Akaşanot" 2016'da

Tepkime
10
Yaş
36
Coin
2
Hindistan tarihindeki ilk astronotu uzaya göndermek için kolları sıvadı. Bunun için 2016 yılı ülkenin ilk "akaşanot"u (astronotu) için sefer yılı olarak belirlendi.

Hindistan Uzay Araştırma Kurumu (ISRO) sözcüsü S. Satiş'in Associated Press ajansına verdiği bilgiye göre Dünya yörüngesine ilk astronotu gönderme programı için hükümetten tahsisat istendi.
ISRO bunun fizibilite araştırması için 4 milyar rupi (87 milyon dolar) ve ilk astronot genel projesi için 120 milyar rupi (26 milyar dolar) tahsisat almak üzere devlet planlama teşkilatına başvurdu.
Rusya'nın "kozmonot" ABD'nin "astronot" ve Çin'in "taykonot"larından sonra Sanskrit dilinde belki de ilk "akaşanot" 2016 yılında Dünya yörüngesinden "el sallayacak."
AY KOPTU İSTİKAMET AYNI KALDI

Hindistan 2008'de astronotsuz "Çandrayaan" (Ay Gemisi) aracını ilk kez Ay'a yolladı. Ancak araçla irtibat koptu.
SSCB ve ABD'ye göre çok sonra da olsa 1960'larda araştırmalara başlayan Hindistan 1975'ten beri kendisi ve 22 ülke için 50'den fazla uyduyu yörüngeye gönderdi. Hindistan uzay programında aksamalara rağmen yönünü değiştirmedi.
22 Ekim 2008'de güney Hindistan'da Sriharikota üssünden fırlatılan "Çandrayaan-1" Dünya'nın yakınlarında bir süre dolaştıktan sonra Ay'ın yörüngesine girerek yüzeyden 100 kilometre yükseklikte seyretmeye başladı.
Hint uzay aracında Hintlilerin yanı sıra Avrupalılar ve Amerikalıların geliştirdiği bilimsel araçlar bulunuyordu.
"Çandrayaan-1"in Ay çevresinde ve Ay yüzeyinde araştırmalarının 2 yıl sürmesi planlanmıştı.
80 milyon dolar tutarındaki Hint uzay aracı geleceğin pratik ucuz ve güvenli yakıtı olarak görülen ve fosil yakıtların yerini alabilecek sınırsız füzyon enerjisinin elde edildiği nadir bulunan "Helyum-3" izotopunu Ay'ın yakın yörüngesinde arayacaktı.
Bilim adamları Ay yüzeyi kabuğunda Dünya'dakinden çok daha fazla ve kolay ulaşılabilir "Helyum-3" rezervleri olduğunu düşündüğü için "Çandrayaan"ın görevi büyüktü.
Bengal Körfezi'nin kuzeyinde Andra-Pradeş eyaletinde Çennay'a 90 kilometre uzaklıkta Sriharikota'da kurulu "Satiş Dhavan Uzay Üssü" "Çandrayaan"ı Ay'a yollamıştı. 1 ton 380 kg ağırlığındaki "Çandrayaan" Ay'dan harita çıkaracak mineral bulguların analizini yapacaktı. "Çandrayaan"ın Ay'a çok yakınlaşması yani 100 kilometre yükseltide yörüngeye girdiğinden topoğrafya ve mineral incelemesi kolay yapılabilecekti.
"Çandrayaan" toplam 320 ton ağırlığında "Kutup Uydu Kalkış Aygıtı" (PSLV-C11) roketinin 12'şer tonluk 6 dilimli yan destek roketleriyle Ay'a yola çıkarılmıştı. Ay Dünya'dan 356-407 bin kilometre uzaklıkta.
Hindistan'ın ilk Ay aracının fırlatıldığı üs Satiş Dhavan adını büyük Hint fizikçisi olan akışkanlar ve yer katmanları uzmanından Satiş Dhavan'dan (1920-2002) alıyor.
"Çandrayaan-1" roketi Ay modülünde ABD ve Bulgaristan dahil Avrupa Uzay Kurumunun geliştirdiği aygıtları taşıyordu. Uzaya çıkan ilk ülke SSCB ABD karşısında Soğuk Savaşın silahlanma masrafları yüzünden derinden planladığı halde Ay'a hiç gitmedi. ABD 20 Temmuz 1969'da ilk kez Ay'a insan indirdi.
SSCB-ABD-ÇİN

SSCB 4 Ekim 1957'de dünyanın ilk yapay uydusu Sputnik'i (Yol Arkadaşı) yörüngeye gönderdi. Ardından kozmonot Yuri Gagarin 12 Nisan 1961'de uzaya çıkan ilk insan oldu. 23 gün sonra 5 Mayıs 1961'de Amerikalı astronot Alan Shepard Gagarin'i takiben tarihte uzaya (yörüngeye) çıkan ikinci insan oldu.
Çin Ekim 2003'de Dünya'nın yakın yörüngesine insanlı modül göndererek SSCB ve ABD'den sonra tamamen kendi imkanlarıyla uzaya insanlı sefer düzenleyen üçüncü ülke oldu.
Çin "taykonot" sözcüğünü Eski Yunancadan astronot (yıldız gemicisi) ve kozmonot (kainat gemicisi) gibi Taikung (Uzay) ve Nautes (gemici) sözcüklerinden türetti. Hindistan ilk astronotu "Akaşanot" için hızlı çalışmaya başladı. Böylece kendi imkanıyla fezaya SSCB (Rusya) ABD Çin'den sonra astronot gönderen dördüncü ülke olacak.
Rusya Sputnik ve Vostok (Doğu) kapsülü ile Gagarin'i gönderen SSCB zamanında Kazak bozkırında 1955'te kurulan Baykonur üssüyle halen ABD'den sonra Uluslararası Uzay İstasyonuna en önemli desteği sağlayan ülke konumunda bulunuyor.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt