Son konular

ilk vahiyden sonra Hz.Muhammed ne yapmıştır

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
57
Coin
256,936
ilk vahiyden sonra HzMuhammed ne yapmıştır

Hz Muhammed (as) Kırk yaşlarına doğru Hira Nur Dağı'nda bir mağaraya cekilip gunlerce orada kaldıYuce Allah'ın sonsuz kudret ve azametini duşunerek O'na ibadet ediyordu Giderken azığını da beraberinde goturuyor, bitince evine donuyor, sonra tekrar gidiyordu Hz Muhammed'e (as)ilahiyi vahyin başlangıcı, sadık ruyalar şeklinde oldu Gorduğu her ruya, olduğu gibi cıkıyordu Bu durumun altı ay kadar devam etti Hz Muhammed (as)kırk yaşında iken yine bir Ramazan ayında Hira Nur dağındaki mağaraya cekilmiş ve tefekkure dalmıştı Gece yarısından sonra kendisine adıyla Cağıran bir ses işitti Başını kaldırıp etrafa baktığı sırada ikinci defa sesi işitti ve her tarafı birden bire bir nur kapladı

Sonra Cebrail (as) karşısına geldi ve,

oku ! dediği peygamberimiz (SAV):

Ben okuma bilmem, diye cevap verdi zaman Cebrail (as) Hz Muhammed (sav)tutup takati kesilinceye kadar sıktı ve yine:

oku ! dedi Efendimiz (as) yine:

Ben okuma bilmem, cevabını verdi Cebrail (as) ucuncu defa tutup sıktı sonra bıraktı ve Alak suresinin ilk beş ayetini okudu:

Oku yaratan Rabbinin adıyla oku O, İnsanı alaktan (aşılanmış yumurtadan) yarattı Oku, kalemle yazmayı Oğreten, insana bilmediğini Oğreten Rabbin, sonsuz kerem sahibidir(96 Alak, 15)

ilk vahiyden sonra HzMuhammed ne yapmıştır
Hz Muhammed (sav) de, cebrail ile birlikte okuduğu ilk vahiyden sonra bu şekilde inmiş olduğu ve butun dunyayı aydınlatan İslam guneşi doğdu Efendimiz (sav) Hiradağından korkuyla titreyerek evine geldiğinde, Hz Hatice(ra) O'nu rahatlatacak şu sozleri soyledi:

korkma Allah'a yemin ederim ki Allah (cc), seni uzmeyecek, utandırmayacaktır Cunku sen akrabanı gozetirsin, ihtiyacı olanın yukunu hafifletirsin, fakire yoksula verirsin Misafire ikram edersin Bu yuzden kendini uzme Yine de rahatlaman icin amcamın oğlu Varaka'ya gidelim Belki sorularının cevabını biliyordur Varaka Bin Nevfel, yaşlı, gozleri gormeyen, cahiliye devrinde hıristiyan olmuş, İbranice bilen, İncil'in bir kısmınıda Arapca tercume etmiş, putlara tapmamış bilge bir insandı

Durum ona anlatıldığında şoyle dedi:

Mujde ya Muhammed! Allah'a yemin ederim ki sen İsa'nın(as) haber verdiği son peygambersin! sana gorunen melek, senden evvel Musa'ya (as) gelen Cebrail'dir Ah, ne olurdu, genc olaydım seni Mekke'den cıkardıkları zaman yetişseydim de sana yardım edeydim, dedi

Peygamberimiz (sav) : Onlar beni buradan surup cıkaracaklar mı diye sordu

Varaka Bin Nevfel:

senin getirdiğin gibi bir din getiren hic kimse yok ki O'na husumet edilmemiş olsun! O gune yetişirsem, sana mutlak yardımda bulunurdum dedi Ancak cok gecmeden Varaka Bin nevfel vefat etti ve v ahiy bir muddet kesintiye uğradı Vahyin kesintiye uğradığı bu doneme fetret donemi adı verilir Allah'ın Resul'u (sav), bir gun yolda yururken, birden gokyuzunden bir ses işitti Başını kaldırdığında Hira'da kendisine gorunen meleğin, gokle yer arasında bir taht uzerinde oturduğunu gordu Korkarak eve dondu ve aynen ilk vahyin aldığındaki gibi

beni ortunuz, beni ortunuz dedi

O sırada Muddesir suresinin ilk ayetleri indirildi Boylece vahiy yeniden gelmeye başladı ve aralıksız devam etti Kuranı Kerim ayetleri yirmi iki sene iki ay yirmi iki gun suren bir muddet icerisinde tamamlandı

1 İyi gorunup ortunen,

2 Kalk (ve) bundan boyle uyar

3 Rabbini tekbir (yucelt)

4 Elbiseni temizle

5 Pislikten kacınıpuzaklaş

6 Daha cok istekte bulunmak icin iyilik yapma

7 Rabbin icin sabret (Muddesir)

Ayette bahsedilen uyarıyı; iyi niyetli nazik ama kesin bir dil kullanmayı gerektirir Peygamberimizin (sav) kavmini uyarması dostca bir uyarıdır Pislikten uzaklaşmak ise şirkten uzaklaşmak demektir Dinin en başında, ozunde inanc esaslarıyla birlikte ahlak prensipleri yer alırİyiliği başa kakmama,fedekarlık,saygı bu prensiplerdendirAyetin sonunda,bir davetcinin karşılaşabileceği zorluklara karşı yegane ilac,sabır tavsiye edilirİnsanlar,kendilerini uyaran bir sesi her zaman olgunlukla ve minnetle karşılamazlar Bilakis o sesi,duymamaya,mumkunse susturmayacalışırlarAllah'ın mesajını insanlara duyurmak konusunda karşılaşacağımız ceşitli sıkıntılara sabredersek Allah'ın hoşnutluğunu kazanabiliriz

Üst Alt