Kufre Sebep olan Soz ve Haller
1 Allahın varlığı hakkında insanda meydana gelecek en ufak bir şuphe ve tereddut
2 Allahın cisim olduğunu duşunmek ve hayalinde canlandırmak
3 Cenab'ı Hakkın sıfatlarından herhangi birini insanların sıfatlarına benzetmek (Mesela Cenabı Hakk'a dil ve ağız gibi mahlukatın hassalarından olan azalar hayal etmek)
4 Allah'ı bir şeye hulUl etmiş olarak kabul etmek
5 Cenab'ı Hakka analık, babalık veya oğulluk isnad etmek Haşa Allah Babademek veya Her şeyi yaratan Allah ama Allah'ı yaratan kim(!) gibi sozler soylemek veya bunları kalbinden gecirmek (Cenabı Hak Yaratan varlıktır Yaratılan varlık değildir)
6 Peygamberlere yalancılık isnadında bulunmak
7 Peygamberlerden herhangi birini inkar etmek
8 Peygamberlere gunah isnadında bulunmak
9 Peygamberlerin yuksek terbiye ve ilimlerini Allah'ın yetiştirmesiyle değil de, bir insanın yetiştirmesiyle olduğunu sanmak
10 den her hangi birini inkar etmek
11 e erkeklik dişilik isnadında bulunmak
12 Hakkında ayet olan herhangi bir mucizeyi inkar etmek
13 Tevatur yoluyla sabit olan ayın yarılması ve mirac hadisesi gibi mucizeleri inkar etmek
14 Kur'anı Kerim'in bir ayet veya bir cumlesini inkar etmek
15 Kur'anı Kerim'de en ufak bir noksanlık duşunmek ve kifayetsizdirdiye bir fikre sahip olmak
16 Kur'anı Kerim'in hukumlerinden ve kanunlarından daha ustun kanun ve hukumler olduğunu iddia etmek veya duşunmek, veya hutta ileri bir zamanda boyle bir fikre sahip olabilirim diye duşunmek
17 Kabir sualini ve azabını, oldukten sonra dirilmeyi inkar etmek veya şuphe ile karşılamak
18 Hesap gununu, sıratı, mizanı, cennet ve cehennemi inkar etmek
19 Cennet nimetleri veya Cehennemin azabı hakkında şuphede bulunmak, inkar etmek Allah hicbir kuluna azap etmezdemek
20 mu'minlerin ebediyyen Cehennemde kalacağını soylemek
21 Her hangi bir farzın bir cuz'unu veya tamamını inkar etmek, Mesela: 5 vakit namazdan oğle veya ikindi namazları bu devirde kılınmaz, farz olamazdemek veya duşunmek
22 Faizi, insan oldurmeyi, gunah ve haram kabul etmemek
23 İslam dinini muhimsememek ve hor gormek
24 Herhangi bir kafiri mu'minden ustun gormek
25 Haramlardan birini helal adetmek veya ayetle sabit bir haramı inkar etmek
26 Sahabelerden her hangi biri hakkında munafık, murai (iki yuzlu), kafir diye duşunmek
27 Bir mu'mini imanından dolayı hakir gormek veya bir kafiri kufrunden dolayı ustun gormek
28 İslamiyetin dunya saadetine engel olan bir din olduğunu soylemek veya duşunmek
29 Bir mu'mini kufurle suclamak
30 Kufru icap ettiren her hangi bir şeyi kendi isteğiyle hatırından gecirmek
31 Uzerinde ayet yazılı her hangi bir şeyi kasten kirletmek veya pisliğe tutmak
32 Muzik aletlerinden birini calarak Kur'an okumak
33 O adam peygamber olsa gene inanmamdemek
34 Peygamber gelse gene kabul etmemdemek
35 Allah olsan ne yapabilirsin sen banademek
36 Allah' ımı inkar edeyim bu boyledemek
37 Ne olur şu guzelim şarap haram olmasaydıdemek
38 Namaz kılmam, kılmayacağımdemek
39 Allahın emir ve yasaklarından ve kanunlarından biriyle alay etmek, (mesela alaylı alaylı : Hırsızlık mı yaptın uzat kolunu, adam mı oldurdun uzat boynunudiyerek istihza etmek veya istihza edenin gulmesine gulerek mukabelede bulunmak
40 Kufru icabettiren bir soz soylendiğinde onu gulerek karşılamak
41 İslam dini efsane ve hurafeden ibarettirdemek
42 Ruhların kalıptan kalıba gectiklerine inanmak
43 Peygamberimizden sonraki hiristiyan ve yahudileri mu'min kabul etme, onların da dini haktır diye itikat etmek
44 Kur'anın kanunlarını Allahın kelamı diye değil de akla, mantığa, ilme ve felsefeye uygundur diye kabul etmek
45 Bir kafire karşı muhabbet etmek (Bu hususa bilhassa taassup derecesinde her hangi bir fıkraya fikren angaje olan kimseler dikkat etmelidir Hele hele her şeyin sahtesinin cıkktığı gunumuzde pek oyle zahire ve elfaza kapılarak hemen iyidir, aradığımız ve beklediğimiz olsa olsa budurdiye koru korune birine sevgi beslememek lazımdır Cunku dış memleketlerden konmuş casuslar bir memleketin en yuksek idari mevkilerini işgal edebiliyorlar ve yukselebiliyorlar Bu turlu bir sevgi dahi kişinin imanını goturur)
46 Uzun muddet kufre hizmet etmiş ve muslumanlığa zararı dokunmuş birisini sevmek, onu desteklemek ve hakkında Allah razı olsun diye dua etmek
47 Olmuş bir kafire veya İslam dinine kotuluğu dokunmuş birine Allah rahmet eylesindemek
48 Kafirlerin oteden beri kendilerini muslumanlardan ayırmak icin kullandıkları Hac, zunnar (vs) gibi alameti kufur olan şeyleri takmak veya giymek
49 Allah'ın ve dininin duşmanlarını taklit etmek, onların hallerini, tavırlarını kendisine ornek ittihaz etmek
50 İbadetlerinde Cenabı Hakkın rızasından başkalarının hoşnutluğunu gozetmek ve başkalarının gormeleri icin kulluk etmek
51 Kendisi veli olmadığı halde velilik iddiasında bulunmak
52 Bu gun Kur'anı Kerimle dunya idare edilemezdemek veya diyen birine doğru soyluyordemek
53 Allah'a (cc) peygemberimize ve peygamberlerden herhangi birine, dine veya kitaba sovmek, hakaret etmek veya soven, hakaret eden birine sevgi beslemek o anda onun yuzune gulmek
54 Ağıza veya goze sovmek, kufretmek
55 Nazar değmesin diye bir şeye boncuk takmak (Allah'tan gayri bir şeyden umit beklemek)
56 Allah dostlarından her hangi bir veli'ye duşmanlık etmek, calışmalarını baltalamak
57 Şeriat, dini aykırılıkları bulunmayan ve Allah'ın dinini yaymağa calışan bir topluluğa, Kur'an'ın şeriatın oğretildiği bir muesseseye duşmanlık etmek ve onların calışmalarını baltalamak
58 Bir kafirin dunyalık bir iyiliğinden dolayı cennete gireceğine kail olmak ve mesela insanlığa bu kadar iyiliği dokunup da cennete giremiyecek olursa ben de cennet'e girmemdemek
59 Her hangi bir sunneti ittihaz etmiş bir mu'mine sana hic yakışmamışdemek (Mesela sakal ve bıyık)
60 Hakkında nas (AyetHadis) olduğu acıkca bilinen, ayrıca icma ve selefi salihiyn efendilerimizin, Şah'ı Nakşi Bendi Abdulhaliki Gucduvani, İmamı Rabbani ve daha binlerce İslam buyuklerinin kail oldukları, kabul ettikleri Rabıta hakkında ileri geri laf etmek ve kufurdur, demek
61 Peygamber gelse kararımdan beni caydıramazdemek
62 Bu işin inşallahı maaşallahı yok artıkdemek
63 İşte kufrun adını gunah koymuşlar boylelerine kufur sevaptırdemek
64 Oruc tutup namaz kılmak neye yarar benim kalbim temizdemek ve farzları hafife almak
65 İslam dini dunya işlerini geriletmiştirdemek
66 Melaikei kiramdan herhangi birine gunah isnadında bulunmak (Harut ve Marut gibi)
67 Hastalanmıyan birisine: Seni Allah unuttudemek
68 Gelecekten haber verdiğini iddia eden kimseyi tasdik etmek doğru soyluyor demek
69 Eğer bu işi ben yapmış isem kafirimdemek
70 Yalan olduğunu bildiği halde Allah biliyor ki seni oğlumdan daha cok seviyorumdemek
71 Allahım! rahmetini bana vermekle cimrilik etmedemek
72 Allah'ın hic işi kalmamışta bu gibi şeyleri mi yaratıyordemek
73 Allah falan kuluna şu kadar veriyor bana ise şu kadar veriyor Bu adalet midirdemek
74 Ben bu kadar iyilikte ve hayırda bulunuyorum butun belalar yine bana geliyor Falan kimse ise her ceşit kotuluğu yapıyor paşa gibi yaşıyor; bu nasıl adaletdemek
75 Cinleri olacakları biliyordemek
76 Eğer ahirette Allah hakkı ile hukmederse senden hakkımı alırımdemek
77 Falan kimse peygamber olsa idi ben iman etmezdimdemek
78 Eğer Adem Aleyhisselam buğdaydan yemese idi biz eşkiya olmazdıkdemek
79 Falan kimse peygamber olsa idi yine de yalan konuşurdudemek
80 Birisini doverken dovmedenilse o da Gokten dovme diye ses gelse yine bırakmamdemek
81 Kur'anın Arapca olmayıp başka bir lisanla olduğunu iddia etmek
82 Kur'anın bazı ayetlerini alaya almak ve mesela Ben namazımı yalnız kılarım Cunku Allah 'İnnessalate tenha' buyururdemek
83 Namaz kıl diyen kimseye: Sabret Ramazan gelsin kılarızdemek
84 Zikirlerle alay etmek
85 Bir gunahı işlerken besmele cekmek
86 Abdestsiz olarak bilerek namaz kılmak
87 Eğer Allah Cenneti bana verse, sensiz girmemdemek
88 Falan adamla Cennete bile girmemdemek
89 Falan kimse kıble olsa o tarafa yuzumu cevirmemdemek
90 Hırıstiyan veya Yahudi, yahut başka din uzere olenlerin azab goreceklerine inanmamak
91 Ramazan bitti artık namazı rafa koydumdemek
92 Alim kıyafetine burunup yuksek bir yere cıkarak alay tariki ile konuşma yapmak veya boyle yapan kimsenin hareketlerine gulmek
93 Boşanma hakkında : Ben talak malak bilmemdemek
94 Hırıstiyanlık Yahudilikten daha hayırlıdırdemek
95 Yakını olen kimsenin Ey Allahım! Biz şimdi ne yapacağız sen nicin boyle yaptındiyerek sitemde bulunmak
96 Meşru bir sebep olmadığı halde bir kimse icin Şu adamın kanı helaldir ve mubahtırdemek
97 Allahu Teala falan kimseyi vaktinden evvel oldurdu ve vakitsiz gittidemek
98 Yabancı bir kadına bakıpta : Guzele bakmak sevaptırdemek
99 Ahiretten bahseden kimseye Ordan haber veren kim? Oraya gidip gelen var mı?demek Gunah işleyen bir kimseye Tovbe etdenildiğinde Ben ne yaptımda tovbe edeyimdemek
Kaynak: Mekasıdu't Talibiyn,MRaif Efendi,Sadeleştiren Abdulkadir Dedeoğlu,Osmanlı Yayınevi
1 Allahın varlığı hakkında insanda meydana gelecek en ufak bir şuphe ve tereddut
2 Allahın cisim olduğunu duşunmek ve hayalinde canlandırmak
3 Cenab'ı Hakkın sıfatlarından herhangi birini insanların sıfatlarına benzetmek (Mesela Cenabı Hakk'a dil ve ağız gibi mahlukatın hassalarından olan azalar hayal etmek)
4 Allah'ı bir şeye hulUl etmiş olarak kabul etmek
5 Cenab'ı Hakka analık, babalık veya oğulluk isnad etmek Haşa Allah Babademek veya Her şeyi yaratan Allah ama Allah'ı yaratan kim(!) gibi sozler soylemek veya bunları kalbinden gecirmek (Cenabı Hak Yaratan varlıktır Yaratılan varlık değildir)
6 Peygamberlere yalancılık isnadında bulunmak
7 Peygamberlerden herhangi birini inkar etmek
8 Peygamberlere gunah isnadında bulunmak
9 Peygamberlerin yuksek terbiye ve ilimlerini Allah'ın yetiştirmesiyle değil de, bir insanın yetiştirmesiyle olduğunu sanmak
10 den her hangi birini inkar etmek
11 e erkeklik dişilik isnadında bulunmak
12 Hakkında ayet olan herhangi bir mucizeyi inkar etmek
13 Tevatur yoluyla sabit olan ayın yarılması ve mirac hadisesi gibi mucizeleri inkar etmek
14 Kur'anı Kerim'in bir ayet veya bir cumlesini inkar etmek
15 Kur'anı Kerim'de en ufak bir noksanlık duşunmek ve kifayetsizdirdiye bir fikre sahip olmak
16 Kur'anı Kerim'in hukumlerinden ve kanunlarından daha ustun kanun ve hukumler olduğunu iddia etmek veya duşunmek, veya hutta ileri bir zamanda boyle bir fikre sahip olabilirim diye duşunmek
17 Kabir sualini ve azabını, oldukten sonra dirilmeyi inkar etmek veya şuphe ile karşılamak
18 Hesap gununu, sıratı, mizanı, cennet ve cehennemi inkar etmek
19 Cennet nimetleri veya Cehennemin azabı hakkında şuphede bulunmak, inkar etmek Allah hicbir kuluna azap etmezdemek
20 mu'minlerin ebediyyen Cehennemde kalacağını soylemek
21 Her hangi bir farzın bir cuz'unu veya tamamını inkar etmek, Mesela: 5 vakit namazdan oğle veya ikindi namazları bu devirde kılınmaz, farz olamazdemek veya duşunmek
22 Faizi, insan oldurmeyi, gunah ve haram kabul etmemek
23 İslam dinini muhimsememek ve hor gormek
24 Herhangi bir kafiri mu'minden ustun gormek
25 Haramlardan birini helal adetmek veya ayetle sabit bir haramı inkar etmek
26 Sahabelerden her hangi biri hakkında munafık, murai (iki yuzlu), kafir diye duşunmek
27 Bir mu'mini imanından dolayı hakir gormek veya bir kafiri kufrunden dolayı ustun gormek
28 İslamiyetin dunya saadetine engel olan bir din olduğunu soylemek veya duşunmek
29 Bir mu'mini kufurle suclamak
30 Kufru icap ettiren her hangi bir şeyi kendi isteğiyle hatırından gecirmek
31 Uzerinde ayet yazılı her hangi bir şeyi kasten kirletmek veya pisliğe tutmak
32 Muzik aletlerinden birini calarak Kur'an okumak
33 O adam peygamber olsa gene inanmamdemek
34 Peygamber gelse gene kabul etmemdemek
35 Allah olsan ne yapabilirsin sen banademek
36 Allah' ımı inkar edeyim bu boyledemek
37 Ne olur şu guzelim şarap haram olmasaydıdemek
38 Namaz kılmam, kılmayacağımdemek
39 Allahın emir ve yasaklarından ve kanunlarından biriyle alay etmek, (mesela alaylı alaylı : Hırsızlık mı yaptın uzat kolunu, adam mı oldurdun uzat boynunudiyerek istihza etmek veya istihza edenin gulmesine gulerek mukabelede bulunmak
40 Kufru icabettiren bir soz soylendiğinde onu gulerek karşılamak
41 İslam dini efsane ve hurafeden ibarettirdemek
42 Ruhların kalıptan kalıba gectiklerine inanmak
43 Peygamberimizden sonraki hiristiyan ve yahudileri mu'min kabul etme, onların da dini haktır diye itikat etmek
44 Kur'anın kanunlarını Allahın kelamı diye değil de akla, mantığa, ilme ve felsefeye uygundur diye kabul etmek
45 Bir kafire karşı muhabbet etmek (Bu hususa bilhassa taassup derecesinde her hangi bir fıkraya fikren angaje olan kimseler dikkat etmelidir Hele hele her şeyin sahtesinin cıkktığı gunumuzde pek oyle zahire ve elfaza kapılarak hemen iyidir, aradığımız ve beklediğimiz olsa olsa budurdiye koru korune birine sevgi beslememek lazımdır Cunku dış memleketlerden konmuş casuslar bir memleketin en yuksek idari mevkilerini işgal edebiliyorlar ve yukselebiliyorlar Bu turlu bir sevgi dahi kişinin imanını goturur)
46 Uzun muddet kufre hizmet etmiş ve muslumanlığa zararı dokunmuş birisini sevmek, onu desteklemek ve hakkında Allah razı olsun diye dua etmek
47 Olmuş bir kafire veya İslam dinine kotuluğu dokunmuş birine Allah rahmet eylesindemek
48 Kafirlerin oteden beri kendilerini muslumanlardan ayırmak icin kullandıkları Hac, zunnar (vs) gibi alameti kufur olan şeyleri takmak veya giymek
49 Allah'ın ve dininin duşmanlarını taklit etmek, onların hallerini, tavırlarını kendisine ornek ittihaz etmek
50 İbadetlerinde Cenabı Hakkın rızasından başkalarının hoşnutluğunu gozetmek ve başkalarının gormeleri icin kulluk etmek
51 Kendisi veli olmadığı halde velilik iddiasında bulunmak
52 Bu gun Kur'anı Kerimle dunya idare edilemezdemek veya diyen birine doğru soyluyordemek
53 Allah'a (cc) peygemberimize ve peygamberlerden herhangi birine, dine veya kitaba sovmek, hakaret etmek veya soven, hakaret eden birine sevgi beslemek o anda onun yuzune gulmek
54 Ağıza veya goze sovmek, kufretmek
55 Nazar değmesin diye bir şeye boncuk takmak (Allah'tan gayri bir şeyden umit beklemek)
56 Allah dostlarından her hangi bir veli'ye duşmanlık etmek, calışmalarını baltalamak
57 Şeriat, dini aykırılıkları bulunmayan ve Allah'ın dinini yaymağa calışan bir topluluğa, Kur'an'ın şeriatın oğretildiği bir muesseseye duşmanlık etmek ve onların calışmalarını baltalamak
58 Bir kafirin dunyalık bir iyiliğinden dolayı cennete gireceğine kail olmak ve mesela insanlığa bu kadar iyiliği dokunup da cennete giremiyecek olursa ben de cennet'e girmemdemek
59 Her hangi bir sunneti ittihaz etmiş bir mu'mine sana hic yakışmamışdemek (Mesela sakal ve bıyık)
60 Hakkında nas (AyetHadis) olduğu acıkca bilinen, ayrıca icma ve selefi salihiyn efendilerimizin, Şah'ı Nakşi Bendi Abdulhaliki Gucduvani, İmamı Rabbani ve daha binlerce İslam buyuklerinin kail oldukları, kabul ettikleri Rabıta hakkında ileri geri laf etmek ve kufurdur, demek
61 Peygamber gelse kararımdan beni caydıramazdemek
62 Bu işin inşallahı maaşallahı yok artıkdemek
63 İşte kufrun adını gunah koymuşlar boylelerine kufur sevaptırdemek
64 Oruc tutup namaz kılmak neye yarar benim kalbim temizdemek ve farzları hafife almak
65 İslam dini dunya işlerini geriletmiştirdemek
66 Melaikei kiramdan herhangi birine gunah isnadında bulunmak (Harut ve Marut gibi)
67 Hastalanmıyan birisine: Seni Allah unuttudemek
68 Gelecekten haber verdiğini iddia eden kimseyi tasdik etmek doğru soyluyor demek
69 Eğer bu işi ben yapmış isem kafirimdemek
70 Yalan olduğunu bildiği halde Allah biliyor ki seni oğlumdan daha cok seviyorumdemek
71 Allahım! rahmetini bana vermekle cimrilik etmedemek
72 Allah'ın hic işi kalmamışta bu gibi şeyleri mi yaratıyordemek
73 Allah falan kuluna şu kadar veriyor bana ise şu kadar veriyor Bu adalet midirdemek
74 Ben bu kadar iyilikte ve hayırda bulunuyorum butun belalar yine bana geliyor Falan kimse ise her ceşit kotuluğu yapıyor paşa gibi yaşıyor; bu nasıl adaletdemek
75 Cinleri olacakları biliyordemek
76 Eğer ahirette Allah hakkı ile hukmederse senden hakkımı alırımdemek
77 Falan kimse peygamber olsa idi ben iman etmezdimdemek
78 Eğer Adem Aleyhisselam buğdaydan yemese idi biz eşkiya olmazdıkdemek
79 Falan kimse peygamber olsa idi yine de yalan konuşurdudemek
80 Birisini doverken dovmedenilse o da Gokten dovme diye ses gelse yine bırakmamdemek
81 Kur'anın Arapca olmayıp başka bir lisanla olduğunu iddia etmek
82 Kur'anın bazı ayetlerini alaya almak ve mesela Ben namazımı yalnız kılarım Cunku Allah 'İnnessalate tenha' buyururdemek
83 Namaz kıl diyen kimseye: Sabret Ramazan gelsin kılarızdemek
84 Zikirlerle alay etmek
85 Bir gunahı işlerken besmele cekmek
86 Abdestsiz olarak bilerek namaz kılmak
87 Eğer Allah Cenneti bana verse, sensiz girmemdemek
88 Falan adamla Cennete bile girmemdemek
89 Falan kimse kıble olsa o tarafa yuzumu cevirmemdemek
90 Hırıstiyan veya Yahudi, yahut başka din uzere olenlerin azab goreceklerine inanmamak
91 Ramazan bitti artık namazı rafa koydumdemek
92 Alim kıyafetine burunup yuksek bir yere cıkarak alay tariki ile konuşma yapmak veya boyle yapan kimsenin hareketlerine gulmek
93 Boşanma hakkında : Ben talak malak bilmemdemek
94 Hırıstiyanlık Yahudilikten daha hayırlıdırdemek
95 Yakını olen kimsenin Ey Allahım! Biz şimdi ne yapacağız sen nicin boyle yaptındiyerek sitemde bulunmak
96 Meşru bir sebep olmadığı halde bir kimse icin Şu adamın kanı helaldir ve mubahtırdemek
97 Allahu Teala falan kimseyi vaktinden evvel oldurdu ve vakitsiz gittidemek
98 Yabancı bir kadına bakıpta : Guzele bakmak sevaptırdemek
99 Ahiretten bahseden kimseye Ordan haber veren kim? Oraya gidip gelen var mı?demek Gunah işleyen bir kimseye Tovbe etdenildiğinde Ben ne yaptımda tovbe edeyimdemek
Kaynak: Mekasıdu't Talibiyn,MRaif Efendi,Sadeleştiren Abdulkadir Dedeoğlu,Osmanlı Yayınevi