İmanlar Köyü Eskipazar Karabük

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Eskipazar İmanlar Köyü Bilgileri - İmanlar Köyü Hakkında -İmanlar Köyü Tanıtımı - İmanlar Köyü Resimleri

İmanlar, Karabük ilinin Eskipazar ilçesine bağlı bir köydür.

İlçe: ESKİPAZAR

İl: KARABÜK

Tarihi

İsmini bir rivayete göre Battal Gazınin Pontusları bu yörede imana getirdiğinden dolayı imanlar adını aldığı söyelenir. Kuruluş tarihi belli değildir. Köyün yerlileri Gökkaya, Çelik ve Düzduran süleleridir. Köyün bir kısmı, Köyün sınırları içinde kalan Çakılyollar mevkinden geldiği söylenir.

Kültür

Köyde dini bayramlar iki gün sürer. Bayram Namazından sonra başlayarak ikinci günün akşamına kadar Köy Odasında her öğün bir sülalenamazdan önce Çay, kahve ikramrı yapar. Namazdan sonra da yemek ikramını yapar. Düğünler; Cuma öğleden sonra başlar. Önce köy dibek taşında davul zurna eşliğinde Köyün delikanlılarınca DÜĞÜN KEŞKEĞİ dövülür. Törenle düğün evine götürülür. Davul zurna eşliğinde köy gezilerek her evden düğün yemeği için kap kacak toplanır. Akşam köy odasında köylüler toplanır Davul zurnanın faslından sonra köyün yaşlıları köy odasından çıkarlar. Köy delikanlıları sabaha kadar eğlenirler. Sabah güneş doğmadan toplululuk her delikanlıyı davul zurna eşliğinde evine bırakır. kuşluk vakti bu sefer her delikanlı evinden davul zurna eşliğinde alınır. Köy meydanında veya köy odasıda yemek yedirilir. Yemekten sonra köy delikanlıları dışarıdan gelen misafirlerin ağırlanmasını hizmet ederler.

Cumartesi öğleden sonra güreş yapılır.Düğün sahibinin ekonomik durumuna göre davetli sayısı değişir. Akşam Köy delikanlıları Davul zurna eşliğinde düğün evinde sinsin odunu hazırlarlar. Gece önce sağdıç arkasındanda damat evlerinden alınırlar. sağdıç evi ve damat evi gelenlere çerez ikramında bulunur.Sağdıç ve damat evi birer tepsi baklava verir. Töre bu tepsileri zayiyatsız olarak köy odasıne götürmektir. tepsilerin köy odasına zayiatsız olarak götürülmesi Sağdıçın görev ve sorumluluğundadır. Ama karşi törede Delikanlılarca baklava tepsisinin birisini sağdıçın korumasında almaktır. Ama muhakkak bir tepsi baklava köy odasına gider. Köyün belli yerlerinden geçilerek köy odasına gelinir. Buna GÜVEY BAŞI DOLANMAK denir.Köy odasında damat ve sağdıça törenle kına yakılır ve duası yapılır. Köy meydanında sinsin başlar. Ateş sönene kadar sinsin oynanır.

Pazar günü gelin alma yapılır. Buradada kız evinden alınan ibrik. yastik gibi taşıması kolay çeyizden delikanlılarda birisi tarafınada alınarak damata getirilir. damattan gelin sağ salım geliyor müjdesi verilmiş olur ve bahşişini alır. Damat gelin almaya gitmezdi gelin kapıda attan bir kazan üzerine indirilir. damatın annesi tarafından gelinin başından para atılır. Gelinin eline kuranı kerim verilir ve eve alınır. Pazartesi günü duvak yapılır.

Köyümüm geleneksel yemekleri Tarhana çorbası, Aşlık çorbası, Malaka, Erişte makarna, Para makarna, Çımcük makarna, bükme makarna , mantı, yahni, kaygana, höşmerim, mıhlama, Bandırma, Ekmek çeşitleri; kırtıl, külür, gözleme, dayama, çörek , somun, simit, göbe, acısu göbesi, bazlama, hepsinden ayrıcalıklı köyüme has olan kül çöreği. Akkaya hamamının soğuksuyundan yapılır İmanlar Köyüne has bir ekmek çeşididir.

Coğrafya

Karabük iline 44 km, Eskipazar ilçesine 9 km uzaklıktadır. Karabüke giderken söğütlüçeşme benzin istasyonunu geçtikten 1km. kadar sonra sağa dönülerek gidilir. Köye kadar yol asfat olan bu yol 2 km dir.

Köyün 1 km kuzeyinde AKKAYA HAMAMI VARDIR. akkaya hamamından 1 km kadar kuzeyde Gavuröreni denen tarihiören yeri vardır. Burası sit alanı ilan edilmemiştir.Bilinmemektedir. HEM SICAK KAPLICA SUYU hem de soğuk maden suyu vardır.MTA sondaj yaparak 350m derinliğe kadar inip 45 derece jeotermal suyunu çıkarıp yeni tesisler yapılmayı beklemektedir.suyun içinde bir çok ağrı ve cilt rahatsızlıklarına faydalı mineraler mevcuttur. Köyün güney batısında ve batısında imanlar meşeliği vardır. Yolun sol tarafında ise ORTAKÖY vardır.. köyün doğusunda Boncuklar Köyü Güneyinde Bayındır Köyü, Batısında gözlü Köyü,Kuzeyinde Keçeler Köyleri vardır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.bazen karasal iklimin yanında karadeniz iklim özelliği görülür,yağmurlar yağar sonra açılır gün içinde farklılıklar olabilir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2000 88
1997 73

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Köy Muhtarı: ZÜHTÜ COMART

Altyapı bilgileri

Köyde İlköğretim okulu olmasına rağmen taşımalı eğitim yapıldığından okul kapalıdır. Köyde, kapalı içmesuyu şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi de yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İle Uzaklığı: 61 km

İlçeye Uzaklığı:26 km

Rakım: 958 m

Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net

İmanlar Köyüne ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
 
Üst Alt