Yerkürede siyah pirinç ‘’yasak pirinç’’ olarak biliniyor.
Siyah pirinç besleyici pahası çok yüksek olan bir pirinç cinsidir. Her ne kadar pişmemiş pirincin rengi siyah olsa da piştiğinde morumsu bir renk alır. Yerkürede ‘süperfood’ (süper besin) olarak isimlendirilen mineral ve vitamin açısından en varlıklı besinler arasındadır. Antik çağlardan beri Çinliler tarafından tüketilmekte olan siyah pirinç ‘’yasak pirinç’’ olarak da bilinir. Yasak olarak isimlendirilmesinin sebebi çok az yetiştiği için yalnızca imparatorların yemesine müsaade verilmesinden kaynaklanıyor. Piştiğinde tane tane olmayıp biraz yapış yapış olduğundan Asya mutfağında en çok tatlı olarak tüketilmektedir.
Sofralarda ki Yeni Tat; Siyah Pirinç
Anavatanı Çin olan siyah pirinç, daha sonraları İtalya’ya göç eden bir aile tarafından İtalya’da da üretilmeye başlanmış ve eser memleketler arası pazarda giderek kıymetli bir taraf edinmiştir. İtalya’da son kademe sonlu ölçüde üretilen bu çok kişisel eser umum olarak Avrupa, ABD, Çin, Rusya ve Avustralya’da tüketilmektedir.
Siyah pirinç Türkiye'de birinci sefer Edirne'de üretilmeye başladı. çiftçilere verilerek, oralarda da üretime geçildi.
Yerkürenin en pahalı pirinçlerinden olan ‘’Siyah Pirinç’’ kısıtlı ölçüde üretilir, doğal bir aromaya sahiptir. Bu özellikleriyle gayri pirinçlerden ayrılır ve değişik damak tatları arayanlar için yeni bir seçenek oluşturur.
Siyah Pirincin Besin Kıymeti
Beyaz pirinçten farkı ise dış kabuğundan ayrıştırılmamış olmasıdır. Bu sebeple vitamin, mineral, antioksidan ve lif açısından çok daha zengindir.
Besin
(100 g)
Güç (Kkal.)
Karbonhidrat
(g)
Protein
(g)
Yağ
(g)
Demir
(mg)
Lif
(g)
Siyah pirinç
357
75
15
1
2
6
Beyaz pirinç
365
80
7
1
0.8
1.3
Esmer pirinç
370
77
8
3
1.5
3.5
Mısır
365
74
9
5
2.7
9.2
Bulgur
350
69.8
12.5
1.5
3.5
10.3
Makarna
371
75
13
2
1.3
3
Ekmek (beyaz)
266
51
8
3
3.7
2.4
Ekmek
(kepekli)
278
51
8
5
3.1
6
· Bunları Biliyor muydunuz?
Kalp damar marazları, kanser ve öbür kronik marazlara karşı hamidir.
İçerdiği E vitamini ile bir arada bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Liften güçlü olması bağırsakların çalışmasını düzenler, tokluk hissini arttırır ve kan şekerinin yavaş yükselmesine imkan sağlar.
Siyah pirinç gluten içermediğinden “çölyak hastaları” ve glutensiz beslenmeyi tercih edenler için değerli bir alternatif besindir.
Glutensiz ve vejeteryan beslenen şahıslar için protein açısından da güçlü bir seçenektir.
Beyaz pirince orantıyla daha çokça magnezyum içermesi nedeniyle münhasıran kemik, had dokusu, kasların çalışması ve kalp sıhhati için kıymetli bir kaynak oluşturur.
Siyah pirincin beyaz pirinçten bir başka farkı antioksidan pahasının yüksek olmasıdır. Antioksidanlar vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek, yaşlanmanın tesirlerini de azaltır.
· Glisemik Yük Pahaları
Besin (100g için)
Düşük
Orta
Yüksek
Siyah Pirinç
X
Beyaz Pirinç
X
Esmer Pirinç
X
Mısır
X
Bulgur
X
Makarna
X
Ekmek (beyaz)
X
Ekmek (Kepekli)
X
Rengini ve aromasını hiçbir ek unsuru olmaksızın içeriğindeki doğal minerallerden alan ‘’Siyah Pirinç’’, yetiştiği ortamın hava koşullarına ve üretim koşullarına karşı son kademe hassas ve hassastır.”
Siyah pirinç besleyici pahası çok yüksek olan bir pirinç cinsidir. Her ne kadar pişmemiş pirincin rengi siyah olsa da piştiğinde morumsu bir renk alır. Yerkürede ‘süperfood’ (süper besin) olarak isimlendirilen mineral ve vitamin açısından en varlıklı besinler arasındadır. Antik çağlardan beri Çinliler tarafından tüketilmekte olan siyah pirinç ‘’yasak pirinç’’ olarak da bilinir. Yasak olarak isimlendirilmesinin sebebi çok az yetiştiği için yalnızca imparatorların yemesine müsaade verilmesinden kaynaklanıyor. Piştiğinde tane tane olmayıp biraz yapış yapış olduğundan Asya mutfağında en çok tatlı olarak tüketilmektedir.
Sofralarda ki Yeni Tat; Siyah Pirinç
Anavatanı Çin olan siyah pirinç, daha sonraları İtalya’ya göç eden bir aile tarafından İtalya’da da üretilmeye başlanmış ve eser memleketler arası pazarda giderek kıymetli bir taraf edinmiştir. İtalya’da son kademe sonlu ölçüde üretilen bu çok kişisel eser umum olarak Avrupa, ABD, Çin, Rusya ve Avustralya’da tüketilmektedir.
Siyah pirinç Türkiye'de birinci sefer Edirne'de üretilmeye başladı. çiftçilere verilerek, oralarda da üretime geçildi.
Yerkürenin en pahalı pirinçlerinden olan ‘’Siyah Pirinç’’ kısıtlı ölçüde üretilir, doğal bir aromaya sahiptir. Bu özellikleriyle gayri pirinçlerden ayrılır ve değişik damak tatları arayanlar için yeni bir seçenek oluşturur.
Siyah Pirincin Besin Kıymeti
Beyaz pirinçten farkı ise dış kabuğundan ayrıştırılmamış olmasıdır. Bu sebeple vitamin, mineral, antioksidan ve lif açısından çok daha zengindir.
Besin
(100 g)
Güç (Kkal.)
Karbonhidrat
(g)
Protein
(g)
Yağ
(g)
Demir
(mg)
Lif
(g)
Siyah pirinç
357
75
15
1
2
6
Beyaz pirinç
365
80
7
1
0.8
1.3
Esmer pirinç
370
77
8
3
1.5
3.5
Mısır
365
74
9
5
2.7
9.2
Bulgur
350
69.8
12.5
1.5
3.5
10.3
Makarna
371
75
13
2
1.3
3
Ekmek (beyaz)
266
51
8
3
3.7
2.4
Ekmek
(kepekli)
278
51
8
5
3.1
6
· Bunları Biliyor muydunuz?
Kalp damar marazları, kanser ve öbür kronik marazlara karşı hamidir.
İçerdiği E vitamini ile bir arada bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Liften güçlü olması bağırsakların çalışmasını düzenler, tokluk hissini arttırır ve kan şekerinin yavaş yükselmesine imkan sağlar.
Siyah pirinç gluten içermediğinden “çölyak hastaları” ve glutensiz beslenmeyi tercih edenler için değerli bir alternatif besindir.
Glutensiz ve vejeteryan beslenen şahıslar için protein açısından da güçlü bir seçenektir.
Beyaz pirince orantıyla daha çokça magnezyum içermesi nedeniyle münhasıran kemik, had dokusu, kasların çalışması ve kalp sıhhati için kıymetli bir kaynak oluşturur.
Siyah pirincin beyaz pirinçten bir başka farkı antioksidan pahasının yüksek olmasıdır. Antioksidanlar vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek, yaşlanmanın tesirlerini de azaltır.
· Glisemik Yük Pahaları
Besin (100g için)
Düşük
Orta
Yüksek
Siyah Pirinç
X
Beyaz Pirinç
X
Esmer Pirinç
X
Mısır
X
Bulgur
X
Makarna
X
Ekmek (beyaz)
X
Ekmek (Kepekli)
X
Rengini ve aromasını hiçbir ek unsuru olmaksızın içeriğindeki doğal minerallerden alan ‘’Siyah Pirinç’’, yetiştiği ortamın hava koşullarına ve üretim koşullarına karşı son kademe hassas ve hassastır.”