Son konular

İmplant hakkında merak ettiğiniz her şey

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
İmplant nedir?

İmplant, eksik dişlerin tarafına; işlevini ve estetiğini tekrar kazandırmak hedefiyle çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir.

Diş implantları; titanyum yahut zirkonseramikten yapılmış "suni diş köklerinin" çene kemiğine yerleştirilmesi ve burada sıkıca tutunmalarını sağlar. İmplantlar kemiğe tutunduktan (osseointegrasyon) sonra üzerlerine bir yahut birden çokça diş, köprü yahut hareketli protezler yapılmaktadır.

İmplantın yararları nelerdir?

Sağlam dişleriniz kesilmeyecek, aşındırılmayacak,

Proteziniz sabit olacak,

Birtakım durumlarda kullanılan hareketli protezler ağzınızda sıkıca kalacak, oynamayacak,

Çene kemiğiniz korunacak, çiğneme fonksiyonuna sahip olacak, yapılan dişler doğal ve estetik duracaktır.

İmplant muayenesi nasıl yapılır?

Öncelikle implant muayenesinde umumi sıhhat durumunuz hakkında malumat alınır, gerekli görülürse kimi tahliller istenebilir (diyabet, damar illetleri..vb). Panaromik sinemada (gerektiğinde tomografide) implant için gerekli kemik yoğunluğu ölçülür, anatomik oluşumlar, ne tıp ve kaç tane implant yerleştirileceğine karar verilir. Evvelce kemik yoğunluğu ve desteği az olan hastalarda implant pratiği yapılamıyordu. Fakat son yıllarda geliştirilen cerrahi materyal ve tekniklerle bu sorun kıymetli ölçüde aşılmıştır.

Herkese implant uygulanabilir mi?

İmplantlar muayyen kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu nedenle implant konulması ön görülen ortamda, çene kemiğinin, bu implantı kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir.. Hastanın umumi sıhhat durumu güzel olduğu sürece implant pratiğini engelleyecek bir üst yaş haddi yoktur. Lakin kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalara uygulanması duruma nazaran tercih edilmeyebilir.

İmplant yerleştirilirken ağrı hissedilir mi?

Elverişli anestezi usullerinin uygulanması durumunda ağrı duymazsınız. Operasyon sırasında hastanın tercihine nazaran lokal anestezi yahut sedasyon uygulanabilir. Ameliyat sonrası, diş çekiminden sonraki ağrıya misal bir his olabilir. Ağız boşluğu çok yüksek güzelleşme kapasitesine sahiptir. Ekseriyetle implantın yerleştirildiği akşam duyulabilecek bu ağrı, ağrı kesiciler ile giderilebilir.

İmplantlar kemikle ne kadar müddette kaynaşır?

Üst çenede 3- 6 ay, alt çenede 3 aydır. Belirlenen müddetin ahir çok küçük bir kesi ile implanta ulaşılır ve düzgünleşme başlığı (gingiva former) takılır. Bu başlıklar diş etinizin şekillenmesine yardımcı olacaktır. Tek cerrahili implant tatbikleri da mevcuttur ama düzgünleşme sürecinde minimum ağız içi etkileşim için daha çok çift cerrahili teknik tercih edilmektedir.

Protez için ne hengam ölçü alınır?

Diş etleri, düzgünleşme başlıkları takıldıktan 10-15 gün sonra ölçü alınabilir seviyeye gelmiştir.


İmplanttan evvel cerrahi süreç gerekli midir ?

Kimselerin kemik desteği ve yoğunluğu implant için her devir iyi olmayabilir. Bu yüzden evvelce bir operasyon ile bu kemik desteği sağlanmalıdır. Alt çenede dişler çekildikten sonra artlarında diş kökü formunda bir boşluk bırakırlar. Bu boşluğu doldurmak ve şekillendirmek için lokal anestezi altında hastanın kendi kemiğinden ya da suni kemik tozundan ekleme yapılır.

İmplantın operasyon vadesi ne kadardır?

Diş ve kemik yapınıza nazaran belirlenen operasyon haline nazaran yekun mühlet değişir. İstendigi takdirde yapilacak muvakkat protezlerle olağan günlük hayatınıza devam edebilirsiniz.

İmplantın yerleştirilmesi ne kadar sürer?

Bu mühlet, durumunuz, gereksinimleriniz ve yapılacak sürece bağlıdır. Bir tek ameliyat 10 dakika ile bir kaç saat arası sürebilir. Bütün bir tedavi bir ameliyatla da bitebilir, bir seri ameliyat ve randevu da gerektirebilir. Tam güzelleşme 3-4 ay sürebilir. Greftleme yapilmissa (Kemik Greftleme -Otojen Greftleme-, yani kemik desteğinin arttırılması) iyileşmedeki bu müddet 6 aya kadar cikabilir.

Günlük hayata ne devir dönülür?

Operasyon sonrası hastanın günlük hayatına devam etmesini engelleyecek bir durum laf konusu değildir. Dikiş sonrası hasta 3 saat kadar yemek yemeyeceği için operasyona tok gelmesi önerilmektedir. Belirtmek gerekir ki, istediginiz takdirde tedavi mühletince hiçbir devir dişsiz de kalmayacaksınız.

İmplantın avantajları nelerdir?

Daha âlâ estetik görünüm

Daha uygun çiğneyebilme - Her istediğini yiyebilme

Özgüvenin geri kazanılması ile daha mesut bir içtimaî hayat

Her şeyi yiyebilmeye bağlı olarak daha sağlıklı ve istikrarlı beslenme

İmplantı kim uygular?

İmplant pratiği meydanında bilirkişi çene cerrahları tarafından yapılmaktadır.


Eksik her diş için implant gerekir mi?

Hayır. Şayet eksik diş sayısı 1'den çokça ise, implant uygulanacak nahiyeye bağlı olarak 2 adet implant; 2 ya da 4 dişin bölgesine hizmet verebilir.

İmplant kemik ile kaynaşmazsa ne olur?

Müsait implant ve yol kullanılması durumunda bu türlü bir ihtimal yok denecek kadar azdır. Bu türlü bir durum çoklukla cerrahi operasyonu takip eden birinci 3 ay içinde ortaya çıkabilir. Bu türlü bir durumda diş çekimi kadar kolay bir süreç ile implant mekanından çıkartılır, kesimdeki kemiğin uygunlaşmasını takiben yeni bir implant yerleştirilebilir.

İmplant tedavisi uzun ömürlü yönetici?

Inançlı bir implant ortaya çıkarmak için yapılan çalışmalar 1800'lü yılların başından beri sürmektedir. Günümüzde, 35-40 yıllık klinik takipleri bulunan implantlar bulunmaktadır. Ayrıntılı malumat için doktorlarımızdan detaylı malumat alabilirsiniz.

İmplantlar vücut tarafından reddedilebilir mi?

İmplantlar organizma için rastgele bir yan tesiri olmayan unsurlardan yapılmış ve yıllardır ağır araştırmalar ile incelenmiştir. Bu unsurlar hiçbir hengam canlı bir organizmanın kesimi olmayan unsurlardır. Vücudun bunlara karşı antikor üretip kalp ve böbrek nakillerinde olduğu üzere reddetmesi mümkün değildir.

Kanser riski var mı?

Tıbbi literatürde implantların kansere sebep olduğunu gösteren hiçbir bulguya rastlanmamıştır.

İmplantların ömrü ne kadar?

Bu mevzuda en kıymetli belirleyici faktör hastanın ağız bakımına verdiği kıymettir. Ağız bakımı yeterli olan bireylerde implantların ağızda 30 yıl kadar sıkıntısız kaldığı görülmüştür. İmplantın ömrü bir çok etkene bağlı olarak değişebilmektedir. Gereken bakımlar yapıldığı takdirde implantlar bir ömür uzunluğu kullanılabilirler.
 

Similar threads

  • Soru
İmplant, eksik dişlerin alanına; işlevini ve estetiğini tekrar kazandırmak maksadıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. Diş implantları; titanyum yahut zirkonseramikten yapılmış “suni diş köklerinin” çene kemiğine yerleştirilmesi ve burada sıkıca tutunmalarını sağlar. İmplantlar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Her diş için bir implant gerekir mi? Çoklu diş eksikliklerinde her eksik dişin konumuna bir implant yapmak kural değildir. Diş eksikliğinin ölçüsüne nazaran yapılacak implantların üzerine protezler köprü biçiminde yapılabilirler. Tam dişsiz şahıslarda dahi bazen 4 adet implant ile tüm bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Diş İmplantı nedir? Eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlamak hedefiyle çene kemiğine yerleştirilen titanyumdan yapılmış, vida halinde yapay diş köküne diş implantı diyoruz. İmplantın Avantajları Nelerdir? Diş çekiminden sonra alışılagelen klasik sistem, yandaki dişlerin kesilerek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
İmplant söz manası olarak tedavi maksadı ile vücut içerisine ve canlı dokulara, cansız unsurların yerleştirilmesini söz eder. Dental implantlar kemiğin içine, üzerine yahut mukozaya yerleştirilen ve dişin bölgesini tutması amaçlanan yapılardır. Eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
İmplant Nedir? İnsan vucüduna yerleştirilen rastgele bir yapay nesneye implant denir. Diş implantları kaybedilen dişlerin alanına çene kemiği içine yerleştirilen ve kemik ile kaynaşarak doğal diş kökü vazifesini üstlenen çoğunlukla titanyumdan üretilen metal elemanlardır. Hangi durumda implant...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
Üst Alt