Son konular

İmplant nasıl yapılır?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
İmplant, vücut içerisine ve canlı dokulara yerleştirilen cansız hususları tabir eder. Dental implantlar ise, eksik olan bir yahut birden çok dişin bölgesine, kaybedilen fonksiyon ve estetiği geri kazandıracak, cerrahi olarak çene kemikleri içine açılan yuvalara yerleştirilen titanyum esaslı vida yahut kök formunda yapılardır.

Diş kaybı ile ortaya çıkan en değerli dertlerden biri, ilgili kesimde çene kemiğindeki kayıptır. Ayrıyeten, diş çekimi sonrasında kesim boş bırakılırsa, vakitle etraftaki dişler boşluğu kapatma eğiliminde olacaktır. Bu da komşu dişlerde eğilme, ters çenedeki dişte/dişlerde ise uzama mealine gelmektedir. Dişsiz nahiyeye uygulanan dental implant, hem çene kemiğine çiğneme kuvveti ileteceğinden kemik erimesini önler, hem de etraftaki dişlere rastgele bir müdahalede bulunulmaksızın nokta tutucu vazifesi görür.

İmplant nasıl planlanır? İmplant cerrahisinin uygulanabilmesi için en kıymetli kriter, pratik planlanan yerdeki kemik hacmidir. Bundan kasıt, kemiğin genişliği ve yüksekliğidir. Etraftaki anatomik oluşumlar (damarlar, hadler, sinüs ve burun boşlukları vb.) ile implant arasında en az 2 mm, komşu diş ile implant arasında en az 1.5 mm, iki implant arasında en az 3 mm ara olmalıdır. İmplant cerrahisinden evvel alınacak bilgisayarlı tomografi (BT) kaydı ile 3 boyutlu olarak ayrıntılı planlama yapmak ve uygulanacak implant sayısı, uzunluğu ve çapına karar vermek en gerçek yaklaşımdır.

Kimlere implant yapılabilir?İmplant, fizikî gelişimini tamamlamış tüm bireylere uygulanabilir. İleri yaşlarda ise, cerrahiye beis rastgele bir sistemik sıhhat sorunu bulunmadığı sürece implant uygulanabilir. Diyabet, hipertansiyon üzere sistemik illetler varlığında, sistemli denetimler ve tutarlı ilaç tasarrufu, başkaca hastayı takip eden doktorun onayı ile dental implant cerrahisi gerçekleştirilebilir. Sigara kullanan hastalarda ise, buna ek olarak ağız bakım alışkanlıkları da zayıfsa, implantın muvaffakiyet orantısı düşecektir. Bu türlü hastaların ağız hijyenine aksatmadan ihtimam göstermesi ve sigarayı mümkün olduğunca azaltması önerilir.

Diş çekiminden acilen sonra implant yerleştirilir mi? Diş kaybıperiodontal hastalık sebebiyle olmadıkça, diş çekilir çekilmez implant yerleştirilebilir. Lakin, periodontal hastalık nedeniyle kaybedilen dişlerin muhitinde halihazırda kemik kaybı var olduğundan, diş çekiminden sonra en az 2 ay düzgünleşme için beklemek gerekir. Bazen bu dişlerin çekimi cerrahi koşullar altında yapılıp çekimden sonra oluşan boşluğa kemik grefti yahut biyomateryaller konulması düşünülebilir, böylelikle kemik hacminin artırılması amaçlanır.

İmplantın üzerine ne devir, nasıl protez yapılabilir? İmplantın kemik içindeki stabilizasyonu iki aşamada kıymetlendirilir. Cerrahi sırasında implantın kemiğe sıkıca yerleşmesi, "birincil (primer) stabilizasyon" olarak tanımlanır. Primer stabilizasyon ne kadar güçlü ise, implantın kemik ile oluşturacağı "osseointegrasyon" denilen ikincil ilişki da o denli eksiksiz olacaktır. İmplant cerrahi sırasında kemiğe müsait biçimde sıkışmıyorsa, bir ölçü hareketliyse, muhitinde istenilen halde osseointegrasyon gerçekleşemez. Primer stabilizasyonu güçlü ve direkt olarak çiğneme kuvveti almayan implantlarda üst yapının (ağız içinde görünen kısım) erken yüklenmesi mümkündür. Erken yükleme, implant yerleştirildikten en az 2 hafta sonra yapılır. Standart implant cerrahilerinde ise, kemiğin tipi de yükleme kararında bir etkendir ve üst yapı için yaklaşık 3-6 ay beklemek tutarlıdır. Bu süreçte hastanın, implanta kuvvet gelmeyecek biçimde muvakkat bir protez kullanması mümkündür.

İmplant cerrahisi:

Tek diş eksikliklerinde,

Bölgesel dişsizlikte,

Tam dişsizlikte uygulanabilir.

İmplantların üzerine, eksik diş ölçüsüne bağlı olmakla birlikte, sabit porselen üst yapılar yahut hareketli protezler planlanabilir. Bu karar, vakadan vakaya değişeceğinden, doktor ile hastanın tedavi öncesinde planlama aşamasında tüm seçenekleri gözden geçirmesi ve müsait tekniği birlikte seçmeleri kıymetlidir.


Yerinde kemik olmadığı durumlarda implant bir hayal mi?İmplant için ehliyetli kemik hacminin olmadığı durumlarda, ileri cerrahi teknikler düşünülebilir. Bunlardan en çok başvurulan yollar, sinüs yükseltme operasyonları ve kemik augmentasyonudur.


Uzun süren dişsizlik durumlarında, çene kemiği erimeye başlar. Bu durum, maksiller sinüs denilen kemik içindeki boşlukların sarkmasına sebep olur ve implantı yerleştirecek ehil kemik yüksekliği bulunmayabilir. Bu durumda sinüs yükseltme operasyonları düşünülür.

Yeniden uzun süren dişsizlik durumlarında hem kemik yüksekliği hem de kemik genişliğinde kayıplar meydana gelir. Bu durumda, hastanın kendi kemiğinden elde edilecek blok formunda kemik ve/veya kemik grefti ile hacimsel artış sağlamak mümkündür. Bu cerrahi teknik, "augmentasyon" olarak isimlendirilir.


Bu tekniklere ek olarak sair ileri cerrahi usulleri de mevcuttur. Burada değerli olan nokta, hastanın ve doktorun karşılıklı muhaberesi, tedaviden beklentileri ve tüm bunlar ışığında gerçek planlamadır.

İmplantın rastgele bir riski var mı? Ya vücudum implantı redderse? Canım yanacak mı? Vücudun implantı reddetmesi üzere bir durum laf konusu değildir. Lakin, implant cerrahisi elverişli koşullar altında yapılmazsa, enfeksiyon gelişimi laf konusu olabilir. Bu cerrahi muhakkak steril kurallarda yapılmalıdır, gerekli hallerde süreç sonrası antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Süreç sırasında lokal anestezi tesiri altında olacağından, hastanın rastgele bir acı/ağrı duyması muhtemel değildir. Anestezi tesiri geçtikten sonra ise, hafif yahut orta şiddette sızlama duyulabilir. Bunun için doktorunuz ağrı kesici reçete edecektir.

Dişlerin bakımı üzere implant ve etrafının bakımı da çok kıymetlidir. Münâsib ağız hijyeni sağlanmadığında, implant muhitinde, dişin etrafında görüldüğünden çok daha süratli ve şiddetli formda periodontal hastalık başlar ve kemik kaybı görülebilir. Bu tablo, ihmal edilirse, implantın kaybına dek gidebilir.


Tedavi pahalı mı? İmplant tedavisi pahalı bir tedavidir. Bunda, kullanılan tüm gerecin ithal olmasıve sağlıklı implant üretimi için yüksek teknolojiye gereksinim duyulması değerli bir faktördür. Başkaca, döviz kurlarında görülen değişimlerden etkilenmektedir. Kesin fiyat, uygulanacak implant çapı, tipi, sayısı; implant üstü protezin niteliği; ileri cerrahi tekniklere nazaran değişecektir. Bunun için muhakkak ayrıntılı bir muayene olmanızı öneririm. Lakin, maliyetinin yanında , uzun periyotta getirisine bakıldığında, implant tedavisi, diş hekimliği açısından 21. yüzyılın en kıymetli gelişmelerinden biridir.
 

Similar threads

  • Soru
İmplant, vücut içerisine ve canlı dokulara yerleştirilen cansız maddeleri ifade eder. Dental implantlar ise, eksik olan bir veya birden çok dişin yerine, kaybedilen fonksiyon ve estetiği geri kazandıracak, cerrahi olarak çene kemikleri içine açılan yuvalara yerleştirilen titanyum esaslı vida...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
  • Soru
Diş implantları, diş protezi için öngörülebilir, tesirli ve sağlıklı bir usul sunarken, doğal diş yapısını da en uygun taklit eden tedavi pratiklerindendir. Diş implantları büsbütün dişsiz ve kısmi dişsiz hastalara da doğal dişler ile sahip oldukları fonksiyon ve estetiği sağlar. Diş implantları...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
İmplantlarla yapılan tedavi planlamaları daha hami usullerdir. Diş çekim boşluğuna komşu dişlerin kesilmesi ile yapılacak köprü restorasyonlarına ya da hareketli protezlere orantıyla çok daha kollayıcı bir sistem olarak kabul edilmektedir. İmplant tedavisi dişe en çok benzeyen tedavi seçeneği...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Günümüzde 47 yıllık (1965'ten beri) ilmî geçmişe sahip olan implant tatbiklerinin geldiği son nokta her türlü diş eksikliği durumunun diş implantları ile giderilmesidir. Kemik hacimlerinin ehliyetli olmadığı durumlarda dahi çeşitli ileri cerrahi tekniklerinden yararlanarak implant pratiği...
Cevaplar
0
Görüntüleme
23
  • Soru
Dental implantlar günümüz diş hekimliğinde, tartışmasız olarak doğal dişleri fonksiyon ve görünüm olarak en düzgün taklit eden komponentlerdir. Diş implantları sair köprü ve protezlere nazaran çok daha güzel çiğneme fonksiyonu sağladığı üzere estetik ve dayanıklılık bakımından da hayli...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
Üst Alt