İmplant.

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
İmplant nedir?
İmplant, eksik dişlerin alanına konması maksadıyla çene içerisine yerleştirilen çoğunlukla vida biçiminde yapay bir diş köküdür. Çene kemiği titanyumu vücudun bir modülü olarak algıladığından implantlar çoğunlukla titanyumdan yapılmaktadır.
Hangi durumlarda implant yapılmalıdır?
Diş eksikliği olan kimseler fonksiyonel ve estetik birçok sorun yaşamaktadırlar. Diş eksikliğinde faal bir çiğneme yapılamamaktadır. Diş kaybı kapanışın da değişmesine neden olduğundan çene ekleminde sıkıntılara neden olabilir. Ayrıyeten oluşabilen estetik meseleler ve konuşma bozuklukları nedeniyle insanların kendilerine inançları de etkilenebilmektedir.

İmplantlar, dişlerini periodontal hastalık, çürük, travma ya da sair bir nedenle kaybetmiş şahıslarda yeterli bir ağız sıhhati için ülkü bir seçenektir. Dişlerin eksik olduğu nahiyelerde devirle çene kemiğinde erime meydana gelir. Diş çekimini takiben implantın uygulanması bu erime ölçüsünü değerli ölçüde azaltmaktadır. Komşu dişlerden destek almadığından klâsik köprülere nazaran daha kollayıcı bir pratiktir. Çenelerde en sondaki dişlerin eksik olduğu durumlarda sabit bir protez yapılamadığında, hareketli (kişi tarafından takıp çıkarılan) bir protez tercih edilmediğinde ya da külliyen dişsiz ağızlarda çene kemiği silikleştiğinden total protez tasarrufu zorlaştığında ve protezin ağız içerisinde oynamasını engellemek maksadıyla da implantlar uygulanmaktadır.
Kimlere implant uygulanabilir?
Umum sıhhat durumu güzel olan, sağlıklı dişetleri ve çene kemiğinde implantları destekleyebilecek nispette kemik bulunan, güzel bir ağız bakımı yapan bireyler implant adayı olabilirler. Birtakım durumlarda kemiğin ölçüsü implant yerleşimi için ehil olmaz. Şayet kemik kaybı ziyade ise ileri teknikler uygulanarak implant yerleştirilmesi için münasip alt yapı sağlanarak implantlar yerleştirilebilir.
Kimlere implant uygulanamaz?
Baş ve boyun kesimine radyoterapi uygulanmış bireyler kemik büyüme ve gelişimini tamamlamamış genç bireyler, sigara tasarrufu ağız içindeki yara düzgünleşmesini baskıladığından ve implant muvaffakiyetini düşürdüğünden sigara tasarrufu çok çokça olan bireyler implant için münâsib aday değillerdir.
Diyabet, yüksek tansiyon, hemofili ve otoimmun hastalık üzere sistemik marazları bulunan, bifosfonat, kortikosteroid yahut immun sistemi baskılayıcı ilaç kullanan bireylerin sıhhat durumları tabipleriyle konsültasyon yapılarak iyi kurallar oluşturulabilirse implant uygulanabilmektedir.
İmplantların uzun ömürlü olabilmesi nelere bağlıdır?
İmplantlar da dişler üzere dişeti ve kemik ile ilişkidedir ve bu yapılarda oluşabilecek rahatsızlıklar implantları etkileyebilmektedir. Âlâ bir ağız bakımı yapılamadığında implantların etrafındaki dişeti iltihaplanarak doğal dişe misal halde dişeti illetlerinin oluşmasına ve implantların kaybedilmesine varan sıkıntılara neden olabilir. Doğal dişlere olduğu üzere implantların muhitine de sahih bir ağız bakımı uygulayıp rutin kontrollerinize gidebilirseniz implantlarınızı uzun bir müddet sağlıklı bir halde kullanabilirsiniz.
İmplant pratiği nasıl yapılmaktadır?
İmplant pratiği çoklukla iki aşamada gerçekleştirilir. Daha ileri cerrahi pratik gerektirmeyen standart bir implant pratiği için birinci aşamada implant yerleştirilecek nahiyeye lokal anestezi yapılarak yerin anestezisi sağlandıktan sonra dişeti dikkatlice kaldırılır. Daha evvelden belirlenmiş olan kemik kalınlığı ve yüksekliğine tutarlı olarak implant için kemikte mekan hazırlanarak yerleştirilir. İmplant tatbikinin 2. aşamasında implantın kemik ile bütünleşmesi için kemiğin durumuna ve uygulanan çeneye nazaran aşikâr bir vade beklendikten sonra üzeri örtük olan implantın üzeri açılarak dişi taklit eden kısım yerleştirilir ve protez süreçlerine başlanır.
İmplant yerleştirildikten sonra proteziniz ne vakit yapılabilir?
İmplantların yerleştirildikten sonra kemik ile kaynaşması (osteointegrasyon) için, şayet ileri tatbikler yapılmamış ise, üst çenede 4-6 ay, alt çenede 1-3 ay bekleme müddeti gerekmektedir. Günümüzde kullanılan implantların yüzey özelliklerinin gelişmesiyle, şayet implant kemiğe bağlı olarak ehliyetli kuvvet ile yerleştirilebilmiş ise fonksiyona geçmeyen yahut kimi durumlarda fonksiyonda olan muvakkat implant üstü protezler yapılabilmektedir. İmplant üstüne yapılacak protezin vaktini belirleyen birçok faktör vardır. Diş doktorunuz ayrıntılı kıymetlendirme sonrası yanlışsız zamanlamayı sizin beklentilerinizi de dikkate alarak belirleyecektir.
İmplant pratiği sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Birinci gün ağzınızı kuvvetli bir formda çalkalamayınız.

Süreç sonrası uyuşukluğunuz geçmeden yemek yemeyiniz. Sert ve asitli besinlerden uzak durunuz.

Süreç sonrası birinci iki gün sıcak yiyecek ve içeceklerden, sıcak ortamlardan uzak durunuz.

Süreç sonrası birinci gün belirtilen formda yere buz pratiği yapınız.

Diş doktorunuzun reçete ettiği ilaçları tertipli olarak kullanınız.

Birinci hafta mutlaka sigara içmeyiniz.

Kanamanız olursa nezih bir gazlı bez ile nahiyeye 10 dk. hafifçe pres uygulayınız. Kanama devam ediyorsa diş doktorunuz ile muhabereye geçiniz.
 
Üst Alt