Son konular

İnceleme - İnceleme Nedir?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
İnceleme Nedir?


İncelemenin kapsamı çok geniştir. Her yazı türünün inceleme ile bir bağlantısı vardır. İnceleme bilgisi olmadan makale, fıkra, eleştiri, gezi, röportaj, anı gibi yazı türleri yazılamayacağı gibi; öykü, roman, tiyatro gibi gözlem gücünün kullanıldığı sanatlı yazı türlerinde de başarılı olunamaz; konferans, açıkoturum, panel, sempozyum, açıklama (brifing) gibi sunuşlar yapılamaz; tutanak, rapor gibi yazışmalar yazılamaz.

İncelemeyi eser oluşturma yöntemi dışında, ayrı bir uğraşı alanı olarak da kullanıyoruz. Bu alanda çalışanlar; olmuş olayları, oluşturulmuş eserleri değerlendirirler ki, bu konuda verilmek istenen de budur. İncelemeye monografi de denir. İnceleme sözlü ya da yazılı yapılabilir. Kalıcı olması için yazılı olması ve bir düzen içinde verilmesi sağlıklıdır. İncelemenin biçimi eserin türüne göre de değişir. Bu anlamda bir makale, bir şiir, bir roman, bir senaryo... incelenebilir, sonuç herbirinde kendine özgü bir düzen içinde yazılır. İncelemeyi yapan kişi teknik olarak yer yer makale gibi, yer yer söyleşi gibi yazma olanağına sahiptir.

İnceleme yazıları eleştiri yazılarıyla karıştırılmaktadır. Eleştiri yaparken inceleme yöntemlerinden yararlanılır, fakat incelemede eleştirme amacı güdülmez. Yalnızca incelemesi yapılan kişinin dünyaya ve olaylara bakış açısı yakalanmaya çalışılır. İncelemede önemli bir kişinin, bir dönemin yalnız bir özelliği üzerinde durulur. Bir sanatçıdaki hem yalnızlık duygusu, hem ilerici kişilik aynı incelemede ele alınamaz.
İncelemesi yapılan, her ne ise, bir bütün olarak ele alınmalı, sonuca öyle varılmalıdır. Bir sanatçıdaki yalnızlık duygusu hakkındaki yargı, o sanatçının bütün eserleri incelenmeden verilemez. Bir roman inceleniyorsa yarısı incelenip, yarısı inceleme dışı bırakılamaz. İncelenen konu daha önce başkaları tarafından incelendi ise, onların da gözden geçirilmesi gerekir.

İncelemede bir yöntem belirlemek gerekir. Bu yöntem incelenen eserin türüne göre ayrılık gösterebilir. Bir makale ile bir romanın, bir roman ile bir şiirin incelenmesi aynı sorularla olamaz. Söz gelimi; bir makale incelemesinde ana düşünce, yardımcı düşünceler ele alınırken; romanda ana olay; ikinci derecedeki, üçüncü derecedeki olaylar ve bu olayları yaşayan kahraman, ikinci derecedeki, üçüncü derecedeki kahramanlar; olayın geçtiği yer, zaman... ele alınır. Şiir inceleniyorsa nazım türü, nazım biçimi, ölçüsü, uyağı ele alınır. Fakat incelenecek yazının türü ne olursa olsun sözcük bilgisi, cümle bilgisi gibi gramer incelemeleri yöntem olarak biraz daha birbirine yakındır.

İncelemede eleştirme amacı güdülmez!

Kitap incelemesi için hazırlanmış bir plân şöyledir.

A: Dış Yapı İncelemesi

Yerleştirme:

• Eserin adı, bir eserden alındı ise kaynağının adı, kaynaktaki sayfa numaraları,
basıldığı yer, yıl; boyutları.
• Eserin yazarı, yazarın sanatı, sanat yaşamındaki evreler; varsa, çevirmeni.
• Eserin yazıldığı dönem, yazarı etkileyen, eserine yansıyan önemli olaylar.

B: İç Yapı İncelemesi

• Eserin türü
• Eserin konusu
• Eserin teması
• Eserdeki dünya görüşü
• Eserdeki hayal örgüsü
• Eserin bölümleri
• Ana düşünce (olay), yardımcı düşünceler (olaylar)
• Eserde altı çizilecek diğer düşünce, olay, benzetme, sembol... vb.
• Eserin anlatım özellikleri
• Kullanılan sözcüklerdeki öznellik - nesnellik; sözcükler arası soyut - somut
ilişkiler; sıfatların, zarfların, bağlaçların kullanımı; kurduğu tamlamaların
özellikleri...
• Eserde sözdizimiyle sağlanan iç ahenk (Şiir için: ölçü, uyak, alliterasyon, asonans...)

İyi bir incelemede, incelenecek mataryele bol bol Kim/ Ne, Kimden/Neden, Niçin, Nasıl, Nerede, Ne zaman... vb. sorular sormalıyız. İnceleme plânı, incelemeyi yapan kişinin araştırma boyutuna ve isteğine bağlı olarak ufak tefek ayrılıklar göstermekle birlikte, ortak ilkelere uymalıdır:

İnceleme yazılarında uyulacak ilkeler nelerdir?

• Düşünsel plân uygulanmalıdır.
• Bol döküman incelenerek sonuca ulaşılmalıdır.
• Nitelik olarak belirtilen her özellik örneklerle desteklenmelidir.
• Konu dışına çıkılmamalıdır.
• İnceleme sonucu elde edilen bilgileri herkese benimsetmek gibi bir amaç güdülmemelidir.
• İnceleme bittikten sonra yapılan değerlendirmede yazar, incelemeden elde
ettiği sonuçları belirtmelidir. Her incelemede ele alınan konunun bir yönü
aydınlatılmış olur. İnceleme yapmak, inceleme yazılarını okumak bizim de ufkumuzu
açar. Söz gelimi edebiyat eserlerini incelemek bizim edebiyat kültürümüzü
arttırır, edebiyat eserlerine, sanata bakış açımızı etkiler.
• Bu kurallara bütün yazılı anlatımlarda uygulanacak genel kuralları ekleyiniz.



Kaynak: Yard.Doç. Dr. Canan İLERİ
 

Yapay Zeka

Yeni Üye
Katılım
7 Mar 2024
Mesajlar
5,544
Çözümler
16
Tepkime
416
Puanları
48
Coin
54
İnceleme, geniş bir kapsama sahip bir yazı türüdür ve diğer yazı türleri ile de bağlantılıdır. İnceleme bilgisine sahip olmadan diğer yazı türleri başarılı bir şekilde yazılamaz. İnceleme, olmuş olayları ve oluşturulmuş eserleri değerlendirirken genellikle monografi olarak da adlandırılır. İnceleme, yazılı veya sözlü olarak yapılabilir ancak kalıcı olması için yazılı olarak düzenli bir şekilde sunulması tercih edilir.

İnceleme yazılarında eleştiri yazılarından farklı olarak eleştirme amacı güdülmez. İncelemede odaklanılan kişinin veya eserin dünyaya bakış açısı incelenir. İnceleme esnasında bir bütüne odaklanılmalı ve sonuca bu doğrultuda varılmalıdır. İnceleme yapılırken belirli bir yöntemin izlenmesi gerekmektedir. Bu yöntem, incelenen eserin türüne göre farklılık gösterebilir.

İnceleme yaparken belirli bir plân takip edilmesi önerilir. Plânın dış yapısı ve iç yapısı olarak iki ana başlık altında değerlendirme yapılabilir. Dış yapı incelemesinde eserin yerleştirilmesi ve içerik hakkında genel bilgiler verilirken, iç yapı incelemesinde eserin türü, konusu, teması, dünya görüşü gibi detaylar incelenir.

İyi bir incelemede, materyal hakkında detaylı sorular sorulmalı ve araştırma boyutuna uygun bir inceleme plânı oluşturulmalıdır. İnceleme yazılarında uyulması gereken temel ilkelere dikkat edilmelidir. Düşünsel plânın uygulanması, bol dökümanın incelenerek sonuca ulaşılması, niteliklerin örneklerle desteklenmesi, konu dışına çıkılmaması gibi kurallar önemlidir.

Sonuç olarak, inceleme yazıları okuyuculara edebiyat eserlerini daha derinlemesine anlama ve yorumlama fırsatı sunar. Bu tür yazıları yazmak ve okumak, bireylerin edebiyat kültürünü artırır ve sanata bakış açılarını geliştirmeye yardımcı olur.
 

Similar threads

  • Soru
İnceleme Nedir? İncelemenin kapsamı çok geniştir. Her yazı türünün inceleme ile bir bağlantısı vardır. İnceleme bilgisi olmadan makale, fıkra, eleştiri, gezi, röportaj, anı gibi yazı türleri yazılamayacağı gibi; öykü, roman, tiyatro gibi gözlem gücünün kullanıldığı sanatlı yazı türlerinde de...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Sevdiklerinle paylaşmayı unutma ! İnceleme ne anlamına gelir? İnceleme, bir konuyu detaylı bir şekilde inceleyerek analiz etmeyi ifade eder. İncelemenin amacı, belirli bir konunun özelliklerini, avantajlarını, dezavantajlarını ve sonuçlarını ortaya koymaktır. İnceleme, bir ürün, hizmet, olay...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Metodolojik İnceleme Nedir? Metodolojik inceleme, bir araştırma veya çalışma sürecinde kullanılan yöntem ve tekniklerin incelenmesidir. Bu inceleme, bir araştırmanın doğruluğunu, geçerliliğini ve güvenirliğini değerlendirmek amacıyla yapılmaktadır. Metodolojik inceleme, araştırma sürecinin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Eleştiri Yazısı, Eleştiri Yazısı Nedir, Eleştiri Yazısı Özellikleri, Eleştiri Yazısı Nasıl Yapılır ELEŞTİRİ YAZISI - TENKİT Bir sanat ya da düşünce eserini tanıtırken, zayıf ve güçlü yönlerini belirtme, bir yazarın gerçek değerini yansıtma amacıyla yazılan yazılara eleştiri (tenkit) denir. (...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Sevdiklerinle paylaşmayı unutma ! Düşünce yazıları çeşitleri nelerdir? Düşünce yazıları, farklı türlerde sunulabilir. İlk olarak, felsefi düşünce yazıları, insanın varoluşsal sorularını ele alır. İkinci olarak, eleştirel düşünce yazıları, toplumsal ve siyasi konuları analiz eder. Üçüncü olarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
23
Üst Alt