Son konular

İnek Sütü Alerjisi (İSA) Tanısı Nasıl Konur?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
İSA hakkında buraya kadarki yazıları okuduğunuzu düşünerek şunu soracağım: “Bebeğinizin gerçekten İSA’si var mı, nasıl emin olabilirsiniz?”

İSA’da tanı 1-2 test yapılarak konamıyor maalesef… Biz de gelen ailelere şunu gözlüyoruz: “Kanında alerji yüksek çıkmamış çok şükür; o zaman alerjik değil diyebiliriz değil mi doktor bey?” Ama yazık ki işler böyle yürümüyor… Çünkü hatırlarsanız İSA’da 2 tür immünolojik reaksiyon var demiştik:
IgE’nin yükseldiği IgE aracılıklı, erken aşırı duyarlılık reaksiyonları.
IgE’nin yükselmediği hücresel geç aşırı duyarlılık alerjik reaksiyonları.
Alerjik durumu tespit amacıyla kanda şimdilik sadece IgE ve inek sütü spesifik IgE bakabiliyoruz. Dolayısıyla IgE’nin yüksek olmaması alerjik olmadığı anlamına gelmiyor. Hücresel yolla olan geç alerjik reaksiyonlar için yapılabilecek “kesin” bir test henüz yok.

O zaman kesin tanı nasıl konabilecek? İşte burada doktorun klinik gözlem yeteneği devreye giriyor; bazı sorular sorarak aldığı yanıtları sentezleyip muayene bulguları ve çocuğun yaşadığı süreci göz önüne alarak tanıya gidiliyor. Daha sonra da bazı testler uygulanıyor:

İnek Sütü Alerjisinde Kan Testleri


Kanda total immünglobülin E ve gıdalara özgül (tıbbi adıyla antijene spesifik) immünglobülin E’ler bakılır. Süt IgE’si, balık IgE’si, yumurta akı IgE’si, çilek IgE’si gibi… Ancak hastanın alerjik reaksiyonu IgE aracılıklı değilse –hasta alerjik olduğu halde- kanda total IgE de, inek sütüne özgü IgE de yüksek çıkmayacaktır.

Yıllar içinde izlediğiz hastalarda şunu gördük: Başlangıçta (mesela 2-3 veya 6 aylıkken yapılan) testlerde IgE ve spesifik IgE testleri, -çocuk alerjik olduğu halde- yüksek çıkmazken belli bir süre sonra testi tekrarladığımızda (burada 1-2 seneden bahsediyorum, öyle 1-2 ayda bir bakılacak bir test değil bu) yükselmiş olabiliyor.

Hastada IgE’nin yüksek çıkmaması, hastanın alerjik olmadığı anlamına gelmez.

İnek Sütü Alerjisinde Besin eliminasyon testi


Konumuz İSA olduğuna göre eliminasyonu şöyle açıklayabiliriz: Bebeğin ve emziriyorsa annenin günlük besinleri içindeki süt ve süt ürünü olan her şey kesilir ve belirtilerin azalıp azalmadığı takip edilir. Besinin kesilerek deneme yapılacak süre en az 2 hafta en fazla 2-3 aydır. Bu süre içinde süt proteini içeren gıdaların tüketilmesi eliminasyon testinde hataya neden olur. Hastada ek başka gıda alerjilerinin olması testin değerlendirilmesini güçleştirir. (Hastamın annesi K.Y. Hanım, 2. çocuğunda da dışkıda kanama olunca hemen her şeyi kesmiş ve her besini kestikten sonra 2-3 gün bebeğin dışkısını izlemişti. Bu süreçte neredeyse sadece zeytin, domates, salatalık ve 1-2 meyveyle beslenir hale gelmişti ki bebekte sindirim sistemi bulguları ve dışkıda kanama düzeldi. Bebekte İSA ‘e ek olarak buğday alerjisi de olduğunu annesi keşfetmişti.

İnek Sütü Alerjisinde Provokasyon testi

Başta İSA olmak üzere gıda alerjilerinin tanısında kullanılan bir başka testtir. Adı üzerinde; hastadaki alerjik reaksiyonu “provoke” etmeye dayanır. Ama önce hastaya eliminasyon uygulanmalı yani hastanın diyet sonrası belirtilerinin gerilediği görülmelidir. Daha sonra hastaya süt proteini içeren gıdalar verildiğinde belirtilerin geri gelip gelmediği izlenmelidir.

Oral provokasyon testi öncesi dudağa gıda temas ettirilerek yapılan tarama testiyle başlanır. Test edilecek besin 2 dakika boyunca alt dudağa konulup sonraki 30 dakika boyunca lokal veya sistemik reaksiyonlar gözlenir. Aşağıdaki reaksiyonlar olursa test sonucu pozitif kabul edilir, yani o gıdaya karşı alerji var demektir.

Pozitif sonuç kriterleri:
Çene ve yanağı kapsayan döküntü
Konjonktivit veya rinit ile birlikte dudakta ödem
Sistemik reaksiyon
Bu reaksiyonlar olmazsa o zaman oral provokasyon testiyle devam edilir.

Oral yoldan alınan gıdanın neden olabileceği belirtiler (dudakta kaşıntıdan tutun, karın ağrısı, kramplar, kusma, kanlı ishal ve yüzde gözde şişmeye kadar) takip edilir ve gerekirse acil müdahale yapılır.

Kaynak: Rance F, et al. Pediatr Allergy Immunol 1999;10:33-38

DBPCFC testi: Double Blind Placebo Controlled Food Challenge

Bu bölümde kaynak olarak K.T.Ü. Tıp Fakültesi Çocuk Allerji BD öğretim üyesi Doç. Dr. Fazıl Orhan’ın “Besin Alerjilerinde Tanı, Oral Challenge Testleri” başlıklı sunumundan yararlanılmıştır.

DBPCFC testinin açılımı: Double Blind Placebo Controlled Food Challenge testidir. Türkçesi: Plasebo kontrollü, çift kör gıda meydan okuma testi… Burada “çift kör” tabiri testin yapıldığı sırada hastaya doktorun verdiği gıdanın gerçekten alerjen mi yoksa plasebo mu olduğunu hastanın da doktorun da bilmemesi anlamına gelir. Peki, hastaya verilenin ne olduğunu kim bilir? Testi hazırlayan teknik ekip bilir. Mesela yumurta alerjisi olup olmadığını anlamak için bir kişiye değişik zamanlarda içinde yumurta olan bir karışım bir de içinde yumurta olmayan bir karışım verilecek olsun. Teknik ekip tad ve koku açısından tıpa tıp aynı 2 karışım hazırlar, bunları numaralar (ilk verilen karışıma 1 nolu, başka zaman verilen diğer karışıma da 2 nolu karışım densin) ve doktor verir. Doktor da hasta da hangi gıdanın ne olduğunu bilmez, sadece 1 ve 2 numaralı karışım olduğunu bilirler. Doktor bu karışımlardan 1 numaralıyı hastaya verir, hasta bunu yer ve zaman içinde alerjik reaksiyon çıkıp çıkmadığı gözlenir. Reaksiyon olsa da olmasa da bir süre sonra –ki bu süre hemen o gün öğleden sonra da olabilir ertesi gün de olabilir- ikinci gıda hastaya yedirilir. Gene reaksiyon olup olmadığı gözlenir.

Hasta da hem alerjen hem de alerjen olmayan iki gıdayı yer ama farklı zamanlarda her ikisini de yediği ama yediği gıdanın ne olduğunu bilmediği için bu teste “plasebo kontrollü” denir.

DBPCFC testi Özellikle karıncalanma, uyuşma, döküntü ve kızarma olmaksızın ortaya çıkan kaşıntı gibi gerçekten var olup olmadığı şüpheli olan sübjektif semptomların varlığında çok yararlıdır.

Bu test mutlaka hastane şartlarında ve hatta gerekirse hasta yatırılarak ve alerji uzmanı tarafından yapılmalıdır.

Test öncesi önlemler
DBPCFC testi aç karnına yapılır.
DBPCFC öncesi bazal sistemik muayene – vital bulgular, hastanın yaşı uygunsa solunum fonksiyon testleri yapılır.
Açık damar yolu: Yüksek riskli DBPCFC’de, spesifik IgE yüksek olan kişide, önceden şiddetli reaksiyonu olan için önlem amacıyla damar yolu açılır.
Testten önce test edilecek besin 7-14 gün önceden kesilir
Testi bozması olası ilaçlar kesilir: Antihistaminikler, beta-agonist, kromolin, teofilin
DBPCFC testi materyalinin hazırlanması
Plasebo ve besin birbirinden hiçbir şekilde ayırt edilmemeli
Etiketleme tamamen aynı materyalle yapılır.
Çapraz bulaşma olmasın diye dikkatli olunur
Doz ağırlığı aynı olur
Saklama: Görüntü, tat, koku tıpa tıp aynı olmalıdır.
Besin ve plasebonun tadını saklamak için kullanılabilecek araçlar
Kapsüller
Formül mamalar
Dondurma
Elma püresi
Çikolatalı puding
Meyve karışımı
Üzüm suyu
Hamburger
Konserve ton balığı
Mercimek çorbası
Tahıl yiyecekler
Patates püresi
Sık kullanılan besin + saklama araçları
Süt (toz):
Üzüm suyu, formül mama
Yumurta (toz): Üzüm suyu, formül mama, süt
Yumurta (taze, pişmiş): Puding, patates püresi
Fıstık (kavrulmuş): Çikolata pudingi, kapsül
Soya (un): Elma püresi, mercimek çorbası, hamburger
Buğday (un): Elma püresi, kapsül, hamburger
Balık (çiğ, pişmiş): Konserve ton balığı
Fındık-ceviz vs kuruyemişler: Çikolata pudingi
 

Similar threads

  • Soru
Besin alerjisi bağışıklık sistemimiz tarafından besinlere karşı anormal yanıtın verilmesiyle ortaya çıkmaktadır.Altta yatan immün cevap IgE aracılı, IgE’den bağımsız veya her ikisinin karışımı şeklinde olabilir. Besin alerjisi görülme sıklığı özellikle son yıllarda önemli bir artış...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Başta inek Sütü Alerjisi (İSA) olmak üzere gıda alerjisi olan hastaların diyeti tanı konduktan itibaren bir yıl kadar devam ettirilir. Diyetboyunca hastanın alerjik belirtileri hem ebeveyn hem de doktor tarafından takip edilir. Bu takipte alerji belirtileri ne ise onda düzelme olup olmadığı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
4
  • Soru
İnek Sütü Alerjisi (İSA) nedenleri hala tam olarak anlaşılmamıştır. Bir bebeğin yaşamında anne sütü dışında karşılaştığı ilk protein inek sütü proteinidir. Birçok bebek inek sütü proteinlerine tepki vermezken bir başka bebeğin bağışıklık sistemi neden inek sütündeki bazı proteinleri “yabancı”...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Önce alerjinin tanımını yapalım: Bağışıklık sisteminin bir maddeye (gıda alerjisindeyse gıdaya) karşı ortaya çıkan uygunsuz reaksiyonudur. Bir besin alındıktan sonra o besine veya besinin içindeki bir katkı maddesine karşı bağışıklık sistemi hücreleri ve antikorlar aracılığıyla bir reaksiyon...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
  • Soru
İnek Sütü Alerjisi (İSA), inek sütü proteinleri içeren süt ve süt ürünlerine, vücudun bağışıklık sistemi aracılığıyla anormal yanıt vermesidir. İSA en sık rastlanan gıda alerjisi tipidir ancak bu vakaların çoğunda keçi, koyun, hatta soyaya da çapraz alerji görülebilmektedir. Süt proteini vücuda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
Üst Alt