İnek sütünün cok yararlı olduguna dair toplumuzda umum bir kanı olsa da bu tam olarak gercegi yansıtmaz. Bilhassa Türk topluluğunun büyük coğunluğu süt tüketimi ile ilgili sıkıntılar yasar. Bu insanların sindirim sistemi, inek sütünü sindirmeye müsait degildir.
İnek sütü toleransı olarak isimlendirdiğimiz bu durum, karında siskinlik, gaz yakınmaları, karın agrıları velev romatizmal marazlar, alerjik illetler üzere kronik illetlere taban hazırlayan bir duruma yol acar.
Süt tüketimi ile ilgili sorun yaşayan kimseler, süt icmeye basladıgı andan mideye girdiğinde derhal kesilir ve kesilmiş süt tanecikleri vesair sindirilmis besin taneciklerinin etrafında pıhtılaşır, onları mide özsularından yalıtırak sindirimi geciktirir, ve besinlerin çürüme neden olur. Bu nedenle sütin tüketilmesiyle alakalı birinci ve en değerli kural şudur: “Ya tek başına iç, ya da içme.”
KEÇİ SÜTÜNÜN YARARLARI İNEK SÜTÜNÜNDEN DAHA ÜSTÜN! KEÇİ SÜTÜNÜN BESİN KIYMETI
Kalori: 168
Doymuş Yağ: 6.5 gram / %33 GÖM*
Karbonhidrat: 11 gram / %4 GÖM
Protein: 10.9 gram / %4 GÖM
Şeker: 11 gram
Mineraller
Sodyum: 11 miligram / %5 GÖM
Kalsiyum: 327 miligram / %33 GÖM
Fosfor: 271 miligram / %27 GÖM
Magnezyum: 34.2 miligram / %9 GÖM
Potasyum: 498 miligram / %14 GÖM
Bakır: 0.1 miligram / %5 GÖM
Çinko: 0.7 miligram / %5 GÖM
GÖM: Günlük Önerilen Ölçü.
KEÇİ SÜTÜNÜN AVANTAJLARI
1. Keçi sütü daha kolay sindirilir.
İnek ve keçi sütünün içerdiği yağ nispetleri birbirine benzeridir. fakat keçi sütündeki yağ asitlerinin sindirimi daha kolaydır. Keçi sütünün orantı olarak daha az kaymak içerir, yalnızca %2’si kaymaktır, inek sütünde ise bu orantı 5 kat daha ziyadedir. Bu nedenle keçi sütü, inek sütüne nazaran daha düzgün tolere edilir ve bağırsaklarımızdan daha düzgün sindirilir.
Keçi sütünde laktoz içeriği daha azdır. Laktoz intoleransı yaşayan beşerler keçi sütünü tükettiklerinde çok ziyade sorun yaşamazlar fakat inek sütü tükettiği devirlerde bağırsaklarda gaz ve şişkinlik yakınması daha ziyade olacaktır.
2. Keçi sütü daha az alerjiktir.
Kliniğimizde alerjik yakınmaları olan hastalarda inek sütü intoleransını çok sık gözlemliyoruz. İnek sütü intoleransının en kıymetli nedenlerinden biri içerdiği A1 kazeine karşı olan hassasiyettir. İnek sütü evlatların tükettiği besinler arasında ki en kıymetli alerjendir. İnek sütünde alerjik reaksiyona neden olabilen 20’den ziyade alerjen içerir.
A1 kazeinle ilgili en değerli sorun inflamasyona yol açmasıdır. Gluten intoleransı ile birlikte inek sütünün yol açtığı bu inflamasyon bir çok kronik marazın sebeblerinden biridir. İnek sütü intoleransının neden olduğu marazların en kıymetlileri alerjiler, otoimmün illetler, irritabl bağırsak sendromu (IBS), Krohn marazı, ülseratif kolit üzere sindirim sistemi problemleri, akne,sedef illeti, ürtiker, egzama üzere cilt sorunlarına yol açabilir.
Keçi sütü ise A2 kazein açısından zengindir. Yapı olarak ana sütüne en yakın süttür. İnek sütüne nazaran daha az alerjiktir.
3. Keçi sütü besleyici paha açısından daha üstündür.
Keçi sütünde kişilerin günlük mineral muhtaçlıklarının %33’ünü karşılayan orantıyla minerel açısından çok daha zengindir.
Keçi sütü, orta zincirli yağ asitleri seviyeleri yüksektir; keçi sütünde %30-35 oranındayken, bu nispet inek sütünde %15-20’dir. Bu yağ asitleri sayesinde keçi sütü, makûs kolestrolü düşürürken düzgün kolestrolü yükseltmeye yardımcı olur.
4. Cildin daha parlak görünmesini sağlar
Keçi sütünde içerdiği yağ asitleri ve trigliseritler, sayesinde cildimizin daha yeterli görünmesini sağlar. Keçi sütünün A vitamini seviyeleri yüksektir; sivilce ve akne oluşumunu handikaplar.
5. Keçi Sütündeki Besinlerin Emilimi Daha Kolaydır.
Keçi sütünde bulunan demir, kalsiyum, magnezyum ve fosfor’ un barsaklardan sindirimi daha kolaydır. Günümüzde kronik illetlerin en kıymetli nedenlerinden biri işlenmiş besinlerden kaynaklanan barsak flora bozukluğu nedeniyle yeteri kadar vitamin, mineral ve mikrobesinlerin alınamamasıdır. Keçi sütü içerdiği pahalı mineraller nedeniyle inek sütüne orantıyla daha çok tercih edilmelidir.
İnek sütü toleransı olarak isimlendirdiğimiz bu durum, karında siskinlik, gaz yakınmaları, karın agrıları velev romatizmal marazlar, alerjik illetler üzere kronik illetlere taban hazırlayan bir duruma yol acar.
Süt tüketimi ile ilgili sorun yaşayan kimseler, süt icmeye basladıgı andan mideye girdiğinde derhal kesilir ve kesilmiş süt tanecikleri vesair sindirilmis besin taneciklerinin etrafında pıhtılaşır, onları mide özsularından yalıtırak sindirimi geciktirir, ve besinlerin çürüme neden olur. Bu nedenle sütin tüketilmesiyle alakalı birinci ve en değerli kural şudur: “Ya tek başına iç, ya da içme.”
KEÇİ SÜTÜNÜN YARARLARI İNEK SÜTÜNÜNDEN DAHA ÜSTÜN! KEÇİ SÜTÜNÜN BESİN KIYMETI
Kalori: 168
Doymuş Yağ: 6.5 gram / %33 GÖM*
Karbonhidrat: 11 gram / %4 GÖM
Protein: 10.9 gram / %4 GÖM
Şeker: 11 gram
Mineraller
Sodyum: 11 miligram / %5 GÖM
Kalsiyum: 327 miligram / %33 GÖM
Fosfor: 271 miligram / %27 GÖM
Magnezyum: 34.2 miligram / %9 GÖM
Potasyum: 498 miligram / %14 GÖM
Bakır: 0.1 miligram / %5 GÖM
Çinko: 0.7 miligram / %5 GÖM
GÖM: Günlük Önerilen Ölçü.
KEÇİ SÜTÜNÜN AVANTAJLARI
1. Keçi sütü daha kolay sindirilir.
İnek ve keçi sütünün içerdiği yağ nispetleri birbirine benzeridir. fakat keçi sütündeki yağ asitlerinin sindirimi daha kolaydır. Keçi sütünün orantı olarak daha az kaymak içerir, yalnızca %2’si kaymaktır, inek sütünde ise bu orantı 5 kat daha ziyadedir. Bu nedenle keçi sütü, inek sütüne nazaran daha düzgün tolere edilir ve bağırsaklarımızdan daha düzgün sindirilir.
Keçi sütünde laktoz içeriği daha azdır. Laktoz intoleransı yaşayan beşerler keçi sütünü tükettiklerinde çok ziyade sorun yaşamazlar fakat inek sütü tükettiği devirlerde bağırsaklarda gaz ve şişkinlik yakınması daha ziyade olacaktır.
2. Keçi sütü daha az alerjiktir.
Kliniğimizde alerjik yakınmaları olan hastalarda inek sütü intoleransını çok sık gözlemliyoruz. İnek sütü intoleransının en kıymetli nedenlerinden biri içerdiği A1 kazeine karşı olan hassasiyettir. İnek sütü evlatların tükettiği besinler arasında ki en kıymetli alerjendir. İnek sütünde alerjik reaksiyona neden olabilen 20’den ziyade alerjen içerir.
A1 kazeinle ilgili en değerli sorun inflamasyona yol açmasıdır. Gluten intoleransı ile birlikte inek sütünün yol açtığı bu inflamasyon bir çok kronik marazın sebeblerinden biridir. İnek sütü intoleransının neden olduğu marazların en kıymetlileri alerjiler, otoimmün illetler, irritabl bağırsak sendromu (IBS), Krohn marazı, ülseratif kolit üzere sindirim sistemi problemleri, akne,sedef illeti, ürtiker, egzama üzere cilt sorunlarına yol açabilir.
Keçi sütü ise A2 kazein açısından zengindir. Yapı olarak ana sütüne en yakın süttür. İnek sütüne nazaran daha az alerjiktir.
3. Keçi sütü besleyici paha açısından daha üstündür.
Keçi sütünde kişilerin günlük mineral muhtaçlıklarının %33’ünü karşılayan orantıyla minerel açısından çok daha zengindir.
Keçi sütü, orta zincirli yağ asitleri seviyeleri yüksektir; keçi sütünde %30-35 oranındayken, bu nispet inek sütünde %15-20’dir. Bu yağ asitleri sayesinde keçi sütü, makûs kolestrolü düşürürken düzgün kolestrolü yükseltmeye yardımcı olur.
4. Cildin daha parlak görünmesini sağlar
Keçi sütünde içerdiği yağ asitleri ve trigliseritler, sayesinde cildimizin daha yeterli görünmesini sağlar. Keçi sütünün A vitamini seviyeleri yüksektir; sivilce ve akne oluşumunu handikaplar.
5. Keçi Sütündeki Besinlerin Emilimi Daha Kolaydır.
Keçi sütünde bulunan demir, kalsiyum, magnezyum ve fosfor’ un barsaklardan sindirimi daha kolaydır. Günümüzde kronik illetlerin en kıymetli nedenlerinden biri işlenmiş besinlerden kaynaklanan barsak flora bozukluğu nedeniyle yeteri kadar vitamin, mineral ve mikrobesinlerin alınamamasıdır. Keçi sütü içerdiği pahalı mineraller nedeniyle inek sütüne orantıyla daha çok tercih edilmelidir.