Son konular

İnfertilite (Kısırlık)

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Düzenli ve korunmasız olarak cinsel birliktelik yaşanmasına rağmen 1 yıl içerisinde gebeliğin meydana gelmemesi durumu İnfertilite, yani kısırlık olarak adlandırılmaktadır. 1 yıl ya da daha fazla süre içerisinde gebelik gerçekleşmediyse infertilite (kısırlık) göz önünde bulundurulmalıdır. Tedavinin gecikmemesi adına 30 yaş üzerindeki hastalarda yukarıda 1 yıl olarak belirlenen bekleme süresi 6 aya kadar indirilebilmektedir. Adet düzenliği ya da taraflardan birinde hali hazırda belirlenmiş kısırlık sorunu bulunmakta ise daha kısa sürede tedaviye başlanabilmektedir. Kısırlık dünya genelinde görülen bir problemdir. A.B.D.’de 15-44 yaşta evli çiftlerin %8,4’ü (5 milyon) kısırlıktan mağdurdur. 20-24 yaş arası kadınların % 7‘sinde ve 40-44 yaş arasındaki kadınların % 29unda infertilite görülmektedir.

İnfertilite (Kısırlık) Nedenleri:


1- Yumurtlamanın olmaması % 10-15

2- Fetus (karın içi) faktörler % 30-40

3- Rahim ağzı ile ilgili faktörler %10-15

4- Erkeğe bağlı faktörler %30-40

5- Açıklanamayan %10

Hastalığın Değerlendirilmesi

Erkek ve kadın beraber değerlendirilmelidir. Muayane ve ayrıntılar, hastalık öyküleri değerlendirilir. Cinsel ilişki sıklığı, ilişkinin doğru olup olmadığı, ilişkide zorluk, erkekteki ilişki problemi, ilişkideki kayganlaştırıcı maddelerin (Labrihan) kullanımı araştırılmalıdır. İnfertilite hastalarının neredeyse %5-10’luk kesiminde hastalığa dair hiçbir neden bulunmamaktadır. Bu duruma açıklanamayan infertilite denilmektedir. Yumurta kalitesi, tüplerin işlevselliği ya da spermler ile ilişki olarak yapılacak değerlendirmeler sonucunda tedavi uygulanmaktadır.

Temel kısırlık değerlendirmesi şu maddeleri içerir:

1-Sperm analizi: 48 saat cinsel ilişki yasağı sonrası alınmalıdır.

2-Bazal vücut ısısı çizelgesi: Kadının sabah uyanır uyanmaz derecesi saptanır ve çizelgeye yazılır. Yumurtlama sırasında yükselen progesteron bifazik sıcaklık eğrisi oluşturulur.

3-Postcoital (PCT): Sperm ile rahim ağzı salgısı arasındaki etkileşmenin doğrudan analizini sağlar ve sperm kalitesi hakkında kaba bir fikir verir.

4-HSG (Rahim filmi) : Rahim ve yumurtalıkların anotomik değerlendirilmesinde önemlidir. Adetin hemen bitiminde çekilir.

5-Rahimden parça alma: Rahimin progesterona cevabını değerlendirir. Ovulasyonu (yumurtlamayı) belirler.

6-Tanı amaçlı: Laporoskopik yapışıklıklar, tüp fonksiyonları, kistler tanımlanır, hemde düzeltici cerrahi işlemler yapılır.

İnfertilite (Kısırlık) Tedavisi

Muayene ve değerlendirme sonrasında nedene yönelik olarak tedavi yaklaşımları uygulanmaktadır. Ayrıntılı değerlendirmeler sonrasında her çift için ayrı bir tedavi yaklaşımı ortaya konmaktadır. Tedavi uzun soluklu bir süreç olduğundan çiftin mental ve fiziksel olarak hazır olmaları oldukça önemlidir. Yumurtlama için yumurtlama sağlayıcı ilaçlar verilir ayrıca prolaktin yüksek hastalarda Bromocriptin verilir.

– Erkeğe bağlı infertilite intrastoplazmik sperm injeksiyonu uygulaması, erkek infertil tezimin tedavisinde çığır açmıştır. Ejahulattan (sperm sıvısı) , testis biopsisinden canlı sperm elde edildiği sürece başarılı gebelik gerçekleştirilebilir. Erkek sperm bulguları, bir ürolog tarafından değerlendirilmelidir.

– Endometriozis, kısırlık kadınlarında % 40 görülür. Tanısı ve evrelenmesi laporoskopi ile yapılır. Tedavi cerrahi olarak yakma, GnRH analogları, danazol, aralıksız doğum kontrol hapı verilmesi gibi gebeliği önleyici tedavileri içerir. Ağır olgularda IVF veya Gamet Intrafallopian Transfer gibi tüp bebek yöntemleri uygulanabilir.

– Erkek ve kadın üreme sistemi enfeksiyonları da kısırlık nedenleri arasında sayılmaktadır. Chlamidia ve gonore ana etkenlerdir. Tedavide kadın doğum uzmanı (kadınlar için) ve ürologlara ( Erkek için ) danışılmalıdır.
 

Similar threads

  • Soru
Çocuk isteği olan bir çiftin bir yıl boyunca düzenli cinsel yaşamı (ortalama haftada iki) olmasına rağmen kadının gebe kalamamasına kısırlık denir. Bir yıl düzenli ilişki sonrası gebe kalma olasılığı %85 dır. Kısırlıkta %40 erkeğe ait nedenler, %30–40 kadına ait nedenler; %30–40 hem erkek hem de...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Normal çiftlerde , eğer normal sıklıkla cinsel ilişki varsa aylık gebe kalma oranı %25, yıllık gebe kalma oranı %90, 2 yıl sonunda ise %95 dir. İnfertil çiftler dikkatli değerlendirildiğinde %85-90’ında olası sebep tespit edilebilmektedir. Gebelik nasıl oluşur? Erkek tohumu (sperm) kadın tohumu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Neden bazı çiftler gebelik elde etmede hiç zorlanmazken, bazıları çok zorlanırlar? Gebe kalınamadığında hangi noktada endişelenmeye başlanmalıdır? Çift, gebelik şansını artırmak için hangi kısırlık tedavilerine yönelmelidir? Yaş faktörünün önemi nedir? İleri yaş kaç yaştır? Bunlar, infertilite...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
KISIRLIK (İNFERTİLİTE) NEDİR? Çocuk istemelerine ve bir yıldır düzenli cinsel ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamamaya kısırlık (infertilite) denir. Toplumda kısırlık problemi ile karşılaşma oranı %15 civarında görülmektedir. Herhangi bir problemi olmayan çiftlerin düzenli ilişkiye girmelerine...
Cevaplar
0
Görüntüleme
24
  • Soru
Çocuk istemelerine ve bir yıldır düzenli cinsel ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamamaya kısırlık (infertilite) denir. Toplumda kısırlık problemi ile karşılaşma oranı %15 civarında görülmektedir. Herhangi bir problemi olmayan çiftlerin düzenli ilişkiye girmelerine rağmen aylık gebe kalma oranları...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
Üst Alt