GECMİŞ ZAMAN I– SIMPLE PAST TENSE
Turkcede –di, miş veya –mişti ekleriyle ifade edebildiğimiz zaman icin İngilizcede kullanılan zamanlardan birisi de simple past tense adı verilen zamandır
& Fiillerin ikinci hallerinin kullanıldığı zamandır Fiillerin coğunun ikinci halleri sonlarına –ed ekinin eklenmesiyle oluşturulur
I cleaned my room last Tuesday – Odamı gecen Salı temizledim
Ancak duzensiz adını verdiğimiz fiillerde yaygın olarak kullanılır
She went Bursa yesterday – Dun Bursa ’ ya gitti : Burada gorduğumuz went, go fiilinin ikinci halidir
& Olumsuz yaparken didn ’t kullanılır Did aslında do fiilinin ikinci halidir Did kullandığımız durumlarda fiiller birinci hallerinde kullanılırlar
I didn ’t mean it – Onu kastetmedim : Burada da gorduğunuz uzere did olduğu icin cumlemizde mean: anlamına gelmek fiilini birinci hali ile kullandık
& Sorularda did veya didn ’t kullanırız Yine did olduğu icin fiiller birinci hallerinde kullanılır
Did you hear the news? – Haberleri duydun mu?
Didn ’t she call you last week? – Seni gecen hafta aramadı mı?
Nerelerde kullanıyoruz?
1 Gecmişte tamamlanıp sonlanmış bir olaydan bahsederken:
Our school team beat their school team in volleyball – Okul takımımız onların okul takımını voleybolda yendi
2 Ne zaman sorusuyla birlikte gecmiş zaman ifadelerinde:
When did they send this? – Bunu ne zaman gonderdiler?
3 Keşkeler ve hayallerimizle ilgili yapılarda:
I wish you helped me – Keşke bana yardım etsen
I ’d rather you didn ’t offend anybody – Kimseyi kırmamanı tercih ederim
4 Gecmişte tamamlanmış olayları zamanları ile birlikte soylerken
We met yesterday – Dun buluştuk
Bu zamanla birlikte kullanılan zaman zarfları şunlardır:
* YesterdayDun
* Last – Gecen: Last year Gecen yıl, Last week Gecen hafta, Last Tuesday Gecen Salı, Last month – Gecen ay………
* Ago – Once : Three hours ago – Uc saat once, Two days ago İki gun once, Five weeks ago – Beş hafta once……
* In 1999 – 1999 ’ da, in September Eylulde, On Wednesday – Carşamba gunu, At two o ’clock – Saat 2 ’de……
* The other day – Gecen gun
Turkcede –di, miş veya –mişti ekleriyle ifade edebildiğimiz zaman icin İngilizcede kullanılan zamanlardan birisi de simple past tense adı verilen zamandır
& Fiillerin ikinci hallerinin kullanıldığı zamandır Fiillerin coğunun ikinci halleri sonlarına –ed ekinin eklenmesiyle oluşturulur
I cleaned my room last Tuesday – Odamı gecen Salı temizledim
Ancak duzensiz adını verdiğimiz fiillerde yaygın olarak kullanılır
She went Bursa yesterday – Dun Bursa ’ ya gitti : Burada gorduğumuz went, go fiilinin ikinci halidir
& Olumsuz yaparken didn ’t kullanılır Did aslında do fiilinin ikinci halidir Did kullandığımız durumlarda fiiller birinci hallerinde kullanılırlar
I didn ’t mean it – Onu kastetmedim : Burada da gorduğunuz uzere did olduğu icin cumlemizde mean: anlamına gelmek fiilini birinci hali ile kullandık
& Sorularda did veya didn ’t kullanırız Yine did olduğu icin fiiller birinci hallerinde kullanılır
Did you hear the news? – Haberleri duydun mu?
Didn ’t she call you last week? – Seni gecen hafta aramadı mı?
Nerelerde kullanıyoruz?
1 Gecmişte tamamlanıp sonlanmış bir olaydan bahsederken:
Our school team beat their school team in volleyball – Okul takımımız onların okul takımını voleybolda yendi
2 Ne zaman sorusuyla birlikte gecmiş zaman ifadelerinde:
When did they send this? – Bunu ne zaman gonderdiler?
3 Keşkeler ve hayallerimizle ilgili yapılarda:
I wish you helped me – Keşke bana yardım etsen
I ’d rather you didn ’t offend anybody – Kimseyi kırmamanı tercih ederim
4 Gecmişte tamamlanmış olayları zamanları ile birlikte soylerken
We met yesterday – Dun buluştuk
Bu zamanla birlikte kullanılan zaman zarfları şunlardır:
* YesterdayDun
* Last – Gecen: Last year Gecen yıl, Last week Gecen hafta, Last Tuesday Gecen Salı, Last month – Gecen ay………
* Ago – Once : Three hours ago – Uc saat once, Two days ago İki gun once, Five weeks ago – Beş hafta once……
* In 1999 – 1999 ’ da, in September Eylulde, On Wednesday – Carşamba gunu, At two o ’clock – Saat 2 ’de……
* The other day – Gecen gun