Modern hayat bize pek çok kolaylık sağlasa da , daha sedanter bir yaşam, daha hızlı ve sağlıksız bir yeme düzeni getirdi. Siz mühendisler için de gerek ofis ortamında yoğunluk , gerek şantiyedeki düzensiz yeme alışkanlıkları ve seyahat programları derken yetersiz ve dengesiz beslenme maalesef ki arttı. Proje aşamasında uzun süreli masa başı çalışmaları, bilgisayar başında geçiştirilen öğünler , abur cubur gıdalarla beslenmek ,şantiyede ara öğün olmaksızın uzun saatler aç kalmak , bolca çay kahve tüketip su tüketimini ihmal etmek , iş seyahatlerinde düzensiz ve bazen gereğinden fazla beslenmek hayat kalitenizi düşürüyor. İş hayatının yarattığı stres de eklenince insülin direnci , kilo problemleri, iskelet ve kemik hastalıkları, diyabet , kolesterol , tansiyon problemleri de ben geliyorum diyor .
Yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı oluşabilecek tüm bu olumsuz etkilere karşı ; sağlığınızı koruyabilmek, iş verimliliğini ve konsantrasyonunuzun artmasını sağlamak adına uygulanması gereken sağlıklı beslenme kurallarını şöyle sıralayabiliriz:
İlk kural çok net ve klişe : Mutlaka kahvaltı ile güne başlayın. Metabolizmanızı uykudan uyandırın ve kan şekerinizi dengeleyin. Tam tahıllı ekmek , yumurta , peynir ile yapılan klasik kahvaltı , kepekli ekmeğe tost veya acelesi olanlara süt ,yulaf, meyve ile hazırlanmış pratik bir kahvaltı idealdir. Araştırmalar gösteriyor ki kahvaltı yapan bireylerin hem iş verimlilikleri yüksek , hem de gün içinde aldıkları kalori daha az ve dengeli.
Öğle yemeklerini asla geçiştirmeyin. Hem mental hem de fizyolojik olarak dinlenmeniz için kendinize zaman ayırın. Çalışırken atıştırmak veya ofise söylemek yerine özenle yemek yiyebileceğiniz bir yarım saat çok şey değiştirir. Daha hafif ve dengeli menüler tüketmeye özen gösterin.Protein grubu ve salata içeren bir menü , sebze yemeği ve yoğurt ikilisi sağlıklı bir tercih olacaktır. Çok yoğun dönemlerde sağlıklı bir sandviç ve ayran bile tüketilebilir. Dışarda tüketilen besinlerin yağ oranları göz önünde bulundurulunca kaşık yerine çatalla seçerek yemek , her yemeğin yanında salata bulundurmak daha az kalori almanıza yardımcı olur.
Gün içinde aldığınızın sıvıların niteliğine dikkat edin . Kilogram başına 30-35 ml su içmeyi alışkanlık haline getirin. Masanızda size özel bir su şişeniz olsun ve günlük su içme hedefinize ulaşmak için o şişeyi mutlaka bitirin. Gerekirse aromalı sular hazırlayın. Unutkanlığınızın azaldığını ve daha dinç hissettiğinizi göreceksiniz. Gün boyu bolca çay, kahve tüketmek yerine bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Metabolizmanızı hızlandırması açısından yeşil çay veya beyazçay , stresi azalttığı için adaçayı , rezene veya papatya çayı tüketebilirsiniz. Asitli ve şeker ilaveli meşrubatlardan ise uzak durmak en doğrusu. Bu içeceklerin yerine düşük sodyumlu maden suları veya ayran tüketilebilir.
Ara öğün beslenmenizin vazgeçilmezi olsun. Çekmecenizde gofretler , bisküviler yerine kuru meyveler , çiğ kuru yemişler olsun. Abur cubur besinlerden boşalan yerlere düşük yağlı , şekersiz atıştırmalıklar saklayın. İş seyahatlerinizde, valizinize bir de ara öğün paketi ekleyin. Yoğun geçen proje dönemleri, toplantılar, saha da imkanların kısıtlı olması asla bahane değildir. Metabolizmanızı hızlandırmak , konsantrasyonunuzu arttırmak ve kilo kontrolü sağlamak için ara öğün elzemdir. İşte size birkaç ara öğün alternatifi: 1 paket kutu süt,toplantılarda sütlü kahve , çiğ ceviz ,fındık ,badem, kepekli bir tost veya galeta ayran ikilisi, hafta sonu yapılmış fit kurabiyeler, acele anların kurtarıcısı ayran , taze mevsim meyveleri veya hızlıca çantaya atılmış kuru meyveler …
İş yaşamında sağlıklı olmanın en önemli bir diğer kuralı ise daha hareketli olmaktır. Ofis ortamı ile şantiye ortamı arasında hareket etmeniz açısından farklılıklar olsa da önemli olan istikrardır. Ofis ortamında mutlaka aralarda yerinizden kalkın, bitki çayınızı , suyunuzu almaya gidin, iş arkadaşlarınızı ziyaret edin , merdiven kullanımına, arabayı biraz uzağa park etmeye , öğle arası yürüyüşlerine, ofis içi egzersizlere özen gösterin.
Ofis ortamında ikram edilen sağlıksız gıdalara karşı dirençli olun. Yağlı , bol şekerli hamur işlerinden uzak durun. Israrlara sağlıklı besinlerle cevap verin , bu kalorili kaçamaklar algısını değiştirin ve farkındalık yaratın.
Beslenmenizde mutlaka yer vermeniz gereken ve iş verimliliğinizi arttıracak birkaç besini ise şöyle sıralayabiliriz:
yumurta
ceviz
düşük yağlı etler
yoğurt veya kefir gibi probiyotik gıdalar
ahududu , böğürtlen , çilek gibi antioksidan meyveler
betaglukan içerikli yulaf
buğday ruşeymi
bal kabağı ,semizotu , pancar ve ıspanak gibi sebzeler
Haydi siz de sağlıklı bir iş yaşamı için küçük de olsa bir adım atın ve büyük sonuçlarını izleyin…
Yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı oluşabilecek tüm bu olumsuz etkilere karşı ; sağlığınızı koruyabilmek, iş verimliliğini ve konsantrasyonunuzun artmasını sağlamak adına uygulanması gereken sağlıklı beslenme kurallarını şöyle sıralayabiliriz:
İlk kural çok net ve klişe : Mutlaka kahvaltı ile güne başlayın. Metabolizmanızı uykudan uyandırın ve kan şekerinizi dengeleyin. Tam tahıllı ekmek , yumurta , peynir ile yapılan klasik kahvaltı , kepekli ekmeğe tost veya acelesi olanlara süt ,yulaf, meyve ile hazırlanmış pratik bir kahvaltı idealdir. Araştırmalar gösteriyor ki kahvaltı yapan bireylerin hem iş verimlilikleri yüksek , hem de gün içinde aldıkları kalori daha az ve dengeli.
Öğle yemeklerini asla geçiştirmeyin. Hem mental hem de fizyolojik olarak dinlenmeniz için kendinize zaman ayırın. Çalışırken atıştırmak veya ofise söylemek yerine özenle yemek yiyebileceğiniz bir yarım saat çok şey değiştirir. Daha hafif ve dengeli menüler tüketmeye özen gösterin.Protein grubu ve salata içeren bir menü , sebze yemeği ve yoğurt ikilisi sağlıklı bir tercih olacaktır. Çok yoğun dönemlerde sağlıklı bir sandviç ve ayran bile tüketilebilir. Dışarda tüketilen besinlerin yağ oranları göz önünde bulundurulunca kaşık yerine çatalla seçerek yemek , her yemeğin yanında salata bulundurmak daha az kalori almanıza yardımcı olur.
Gün içinde aldığınızın sıvıların niteliğine dikkat edin . Kilogram başına 30-35 ml su içmeyi alışkanlık haline getirin. Masanızda size özel bir su şişeniz olsun ve günlük su içme hedefinize ulaşmak için o şişeyi mutlaka bitirin. Gerekirse aromalı sular hazırlayın. Unutkanlığınızın azaldığını ve daha dinç hissettiğinizi göreceksiniz. Gün boyu bolca çay, kahve tüketmek yerine bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Metabolizmanızı hızlandırması açısından yeşil çay veya beyazçay , stresi azalttığı için adaçayı , rezene veya papatya çayı tüketebilirsiniz. Asitli ve şeker ilaveli meşrubatlardan ise uzak durmak en doğrusu. Bu içeceklerin yerine düşük sodyumlu maden suları veya ayran tüketilebilir.
Ara öğün beslenmenizin vazgeçilmezi olsun. Çekmecenizde gofretler , bisküviler yerine kuru meyveler , çiğ kuru yemişler olsun. Abur cubur besinlerden boşalan yerlere düşük yağlı , şekersiz atıştırmalıklar saklayın. İş seyahatlerinizde, valizinize bir de ara öğün paketi ekleyin. Yoğun geçen proje dönemleri, toplantılar, saha da imkanların kısıtlı olması asla bahane değildir. Metabolizmanızı hızlandırmak , konsantrasyonunuzu arttırmak ve kilo kontrolü sağlamak için ara öğün elzemdir. İşte size birkaç ara öğün alternatifi: 1 paket kutu süt,toplantılarda sütlü kahve , çiğ ceviz ,fındık ,badem, kepekli bir tost veya galeta ayran ikilisi, hafta sonu yapılmış fit kurabiyeler, acele anların kurtarıcısı ayran , taze mevsim meyveleri veya hızlıca çantaya atılmış kuru meyveler …
İş yaşamında sağlıklı olmanın en önemli bir diğer kuralı ise daha hareketli olmaktır. Ofis ortamı ile şantiye ortamı arasında hareket etmeniz açısından farklılıklar olsa da önemli olan istikrardır. Ofis ortamında mutlaka aralarda yerinizden kalkın, bitki çayınızı , suyunuzu almaya gidin, iş arkadaşlarınızı ziyaret edin , merdiven kullanımına, arabayı biraz uzağa park etmeye , öğle arası yürüyüşlerine, ofis içi egzersizlere özen gösterin.
Ofis ortamında ikram edilen sağlıksız gıdalara karşı dirençli olun. Yağlı , bol şekerli hamur işlerinden uzak durun. Israrlara sağlıklı besinlerle cevap verin , bu kalorili kaçamaklar algısını değiştirin ve farkındalık yaratın.
Beslenmenizde mutlaka yer vermeniz gereken ve iş verimliliğinizi arttıracak birkaç besini ise şöyle sıralayabiliriz:
yumurta
ceviz
düşük yağlı etler
yoğurt veya kefir gibi probiyotik gıdalar
ahududu , böğürtlen , çilek gibi antioksidan meyveler
betaglukan içerikli yulaf
buğday ruşeymi
bal kabağı ,semizotu , pancar ve ıspanak gibi sebzeler
Haydi siz de sağlıklı bir iş yaşamı için küçük de olsa bir adım atın ve büyük sonuçlarını izleyin…