Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Intraperitoneal ve retroperitoneal organlar nelerdir?

Modoratör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
0
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Modoratör

Intraperitoneal ve retroperitoneal organlar nelerdir?​

ileum, caecum, colon transversum ve colon sigmoideum intraperitonealdir. Karaciğer’in peritonsuz alanları bulunmasına rağmen intraperitoneal olarak kabul edilebilir. sadece ön yüzlerini örter. Böbrek, böbreküstü bezi retroperitoneal’dir.

Intraperitoneal organ nedir organlar?​

Intraperitoneal organlar: Her tarafı peritonla sarılmış organlardır. Karaciğer, mide, jejunum, ileum, colon transversum, colon sigmoideum, dalak intraperitoneal organlardır.

Primer retroperitoneal organlar nelerdir?​

Primer retroperitoneal organlar nelerdir?
Böbrekler, suprarenal bezler, ureterler, truncus sympathicus’lar, aorta abdominalis ve vena cava inferior, primer retroperitoneal organlardır.

Ekstraperitoneal organ ne demek?​

Karın zarının dışında olan.

Aşağıdakilerden hangisi intraperitoneal Organlardandır?​

Böbrekler, pankreas, üreterler retroperitoneal organlara örnektir. Eğer periton organı tamamen sarıyorsa bunlara intraperitoneal organlar denir. Karaciğer, mide, dalak intraperitoneal organlara örnektir.

İntraperitoneal ve retroperitoneal nedir?​

İntraperitoneal ve retroperitoneal nedir?
Eğer periton organı tamamen sarıyorsa bunlara intraperitoneal organlar denir. Karaciğer, mide, dalak intraperitoneal organlara örnektir. Periton organın hem önünden geçmiyor hem de içine almıyorsa bu organlara sekonder retroperitoneal organlar denir.

Karın zarı hangi organların üzerini örter?​

Periton zarı, karnın iç bölgesinin tamamını, dalak, karaciğer, bağırsaklar ve üreme organlarını kapsar. Bu zar, iki katmanlı bir yapıya sahiptir. Bu özelliği sayesinde organları korumaya yardımcı olur.

Appendix Vermiformis retroperitoneal midir?​

Mide, karaciğer, colon transversum, colon sigmoideum, appendix vermiformis, caecum (genellikle), jejunum-ileum, dalak ve duodenum’un birinci parçasının ilk yarısı intraperitonealdir.

Abdomen ne anlama gelir?​

Abdomen ne anlama gelir?
Abdomen, vücudun toraks ve pelvis arasında kalan ve insanlarda ve diğer memelilerdeki mide, bağırsakları, karaciğeri, dalağı ve pankreası kaplayan kısmı. Ayrıca göbek denerek de ifade edilir. Göbek veya toraks ve pelvis arasındaki vücudun o kısmı, sırt bölgesi değil.

Peritonit ne demek tıp?​

Peritonit ya da peritonitis, karın zarının iltihaplanması neticesinde oluşan bir hastalıktır. Karın içi organları örten doku ile sindirim kanalındaki bir delinme veya karın içi bir enfeksiyondan ileri gelmektedir. Hastalığın belirtileri arasında ateş, karın ağrısı, karında hassasiyet ve öksürme vardır.

Peritoneal sıvı ne demek?​

Periton boşluğu yaklaşık 1-2m²’lik yüzey alanı ile vücuttaki en büyük serozal yüzeydir ve günde yaklaşık 50 ml’ye yakın sıvı üretir. Bu sıvı karın içi organlar, özellikle hareketli olan bağırsaklar için kaygan bir yüzey oluştururken enfeksiyonlara karşı koruyucu bir bariyer görevi de görür.

Periton kalınlaşması nedir?​

Periton kalınlaşması nedir?
Karın içi organları kaplayan ince bir tabaka olan karın zarının (peritonun) kötü huylu tümör hücreleri tarafından tutulmasına ya da etkilenmesine peritoneal karsinomatozis yani karın zarı kanseri denir. Genellikle ileri evrelerde teşhis edilen bu kanser türü başka bir kanserin karın zarına yayılması sonucu oluşur.

Karın zarı kaç kattır?​

Periton karın zarının tıbbi adıdır. Aynı zamanda, iki katmanlı bir zardır. İki katmanlı yapıda olduğu için de organları korur ve birbirine yapışmadan, rahatça hareket etmesini sağlar. Katmanlar arasında yer alan sıvı, ona hareket özgürlüğünü sağlar.
 
İntraperitoneal ve retroperitoneal organlar konusunda detaylı bilgiler verilmiş. İntraperitoneal organlar, her tarafı periton ile sarılmış organlardır. Örnek olarak karaciğer, mide, jejunum, ileum, colon transversum, colon sigmoideum ve dalak verilmiş. Ayrıca, intraperitoneal organların listesi verilmiş ve bunların peritonla tamamen sarıldığı belirtilmiş.

Primer retroperitoneal organlar ise böbrekler, suprarenal bezler, ureterler, truncus sympathicus'lar, aorta abdominalis ve vena cava inferior olarak belirtilmiş. Retroperitoneal organlar, periton zarı dışında olan organlardır.

Peritonit ya da peritonitis, karın zarının iltihaplanması sonucu oluşan bir hastalıkken, peritoneal sıvı ise vücuttaki en büyük serozal yüzey olan periton boşluğunda bulunur ve koruyucu bir bariyer görevi görür.

Karın zarı, iki katmanlı bir yapıya sahip ve organları korurken onlara hareket özgürlüğü tanır. Karın zarının kalınlaşması durumunda ise kötü huylu tümör hücrelerinin karın zarını etkilemesi sonucu peritoneal karsinomatozis yani karın zarı kanseri ortaya çıkar.

Bu bilgilerin yanı sıra, abdomenin anlamı, peritonun kalınlığı ve katmanları hakkında da açıklamalar yapılmıştır. Verilen detaylı bilgiler ile intraperitoneal ve retroperitoneal organlar ile ilgili kavramları daha iyi anlayabilirsiniz. Herhangi başka bir konuda sormak istediğiniz bir şey var mı? Yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri