Son konular

IP TV Nedir? Nasıl Çalışır? Yasal mı?

Konuyu Yükselt

Zeberus

Yönetici
Site Yöneticisi
Katılım
27 Ara 2022
Mesajlar
1,181
Çözümler
23
Tepkime
5,180
Puanları
70
Coin
1,184
IPTV, İnternet Protokolü Televizyonunun kısaltmasıdır. Bu, televizyonun bir IP adresi üzerinden, yani İnternet üzerinden geldiği anlamına gelir.
IPTV, televizyon sinyallerinin IP protokolü aracılığıyla dağıtımını ifade eden iki kısımdan oluşan bir sistemdir. TV kısmı bildiğim anlamda televizyonu ifade ederken, IP kısmı ise Internet Protocol yani veri akışını temsil ediyor. Buradaki anlamsa ifadenin dışında iptv nedir? Biraz daha detaylı inceleyelim.
Iptv kısaca; internet ile televizyon hizmetlerinin birleştiği bir hizmet diyebiliriz. Günümüzde pandemi süreciyle birlikte neredeyse internet girmeyen ev kalmadı diyebiliriz. Bu yüzden eskiden izlediğimiz receiver ve uygu gerektiren kablolu sistemler yerine iptv dediğimiz, internet üzerinden binlerce yerli – yabancı kanal içeriklerine erişebildiğimiz bu hizmet ile dijital Dünya’nın daha da içerisine girdiğimizi fark ediyoruz.

Yabancı olduğumuz bir sistemde ilk sorduğumuz sorulardan biri yasallıktır. Bu yüzden ip tv ile tanışan herkesin kafasında; iptv nedir yasal mı? Sorusu beliriyor haklı olarak. Bu soruların yanıtına geçmeden önce iptv nedir? Biraz daha teknik olarak analiz edelim.
İptv ne demek? Kelime analizlerini açarak basitçe tarif etmiştik. İnternet protokollü televizyon olarak da ifade edilen iptv, şifreli ve şifresiz kanalların, internet yardımıyla IP paketlerine dönüşüp, son kullanıcıya izlenebilirlik olarak yayınlanmasıdır diyebiliriz. Yani iptv, izleyicilerine; dizileri, filmleri, canlı televizyon kanallarını uydudan değil de, internet bağlantısı üzerinden gönderiyor.
İp tv’nin ilk yayınını, ABD menşeili kanal olan ABC, World News Now programıyla, Amerika ve Avrupa ülkeleri üzerinden yapmıştır. Bu kullanım 2000’li yılların başına tekabül ederken, IP TV’nin Türkiye’deki çalışmaları ise 2008 yılında, Tivibu adıyla, Türk Telekom tarafından kullanıcıların kullanımına sunulmuştur.

IP TV Nedir? Nasıl Çalışır?​

İptv nedir? Başlığı altındaki teknik tanımlarını açıkladığımız iptv’nin Internet Protocol TV açılımını ifade ettiğini, dolayısıyla internet üzerinden video ve ses verisini son kullanıcıya aktaran bir sistem olduğundan bahsetmiştik. Ülkemize geç giriş yapan iptv ile tanışmamız Tivibu, Turkcell TV+, Vodafone TV vb. platformlar üzerinden olmuştur.
Dünya’daki diğer örneklerine baktığımız zaman, ülkemizde bu hizmetlerin IP TV nasıl çalışır? Mantığına yanıt olarak çalıştığını görebilsek de, içerik anlamında, henüz tam bir IP TV içeriğini sunmadığını söyleyebiliriz.
Uydu – anten sistemi üzerinden aldığımız hizmet en genel şekliyle şöyle çalışmaktadır. Televizyon üzerinden izlemek istediğimiz kanallar, radyo dalgalarına dönüştürülerek, hava yoluyla evdeki çatı antenlerimize gelir, anten; bu dalgaları elektrik sinyallerine dönüştürür ve televizyona iletir. Televizyon ise; ses ve görüntü aktarmak için bu sinyalleri çözerek bize yayın verir.
IPTV nasıl çalışır? Teknik olarak biraz basite indirgeyerek IPTV çalışma mantığını açıklayalım. Televizyon kanalları tarafından yayılan sinyaller, çeşitli işlemlerden geçerek dijital verilere dönüştürülür. Dijital veriler ise; sabit veya mobil internet bağlantımız üzerinden IPTV’ ye ulaşır ve veri akış paketleriyle bize ses ve görüntü sağlayan yayını gösterir. İnternet aracılığıyla almış olduğumuz bu veri akışının, telefonda izleyebiliriz fakat televizyonda izlemek istiyorsak, IPTV destekli bir cihaza ya da Smart TV özellikli bir televizyona ihtiyacımız vardır. Sonuç olarak amacımız; uydu ve anten sistemindeki gibi yer alan decoder’lerdan, IPTV’ de kurtulmak ise, televizyonda IPTV izleyeceksek, Smart TV tercih etmenizi tavsiye ederiz.

IPTV Faydaları Nelerdir?​

IPTV ‘nin normal bir uydu sistemli televizyon hizmetine nazaran birçok artısı olduğunu söyleyebiliriz. IPTV faydaları şunlardır:
  • IPTV, fiyatı ve kullanılabilirliği açısından normal bir uydu tabanlı sisteme istinaden oldukça avantajlıdır.
  • IPTV, uydu ve anten sistemli bir teknolojilerin aksine; değişkenlik gösterebilen, uydu ve kanal ayarlarına gerek duymaz. İzlemek istediğiniz yayını seçmeniz yeterlidir.
  • IPTV’ de çanak kurulumuna gerek yoktur. İnternetinizin olduğu her yerde; tablet, televizyon, bilgisayar ve cep telefonunuzdan ip tv teknolojisi üzerinden dilediğiniz içeriği izleyebilirsiniz.
  • Dijitalleşmenin önemli adımlarından olan IPTV’ ye eklenen kanal ve içerik sayısı günden güne artmaktadır. Artan içerik zenginliği sayesinde, kanalların yayın akışına bağımlı kalmaksızın, yer ve zaman kısıtlaması olmaksızın dilediğiniz içeriğe ulaşma şansına sahipsiniz.
  • Çanak anten, kablo gibi sistemlere ihtiyaç duyulmayan IPTV’ de evinizin içerisindeki kablolardan kurtulmuş olursunuz. İptv kullanmak için internetinizin olması yeterlidir.

IPTV Nedir? Yasal Mı?​

Konumuzun başında belirttiğimiz gibi, hepimiz yeni tanıştığımız bir sisteme karşı her zaman temkinli oluruz. Bu yüzden bu sistemi araştırırken birçoğumuz iptv nedir? Yasal mı? Sorusunu sormadan edemiyoruz.
Birçok sistemde olduğu gibi, ip tv ‘de usulüne uygun şekilde kullanılırsa yasaldır. Ülkemizde yer alan Tivibu, Turkcell TV+, Vodafone TV gibi, operatörlere ait sistemlerin olduğundan bahsetmiştik. Bu yönde Devlete vergisini ödeyen, T.C yasalarına uyan, Devletin bildiği, denetlediği, kontrol ettiği firmalardan hizmet alınması IPTV yasal olduğunu göstermektedir.
Özellikle sporla ilgili kişilerin Beinsport üzerinden aldıkları hizmet de IPTV’ nin bir çeşididir ve yasaldır. Fakat son zamanlarda özellikle Beinsport yayınlarını farklı platformlar üzerinden paylaşarak yayın ihlali yapan bir takım kişiler yüzünden IPTV yasal mı? Sorusu yeniden gündeme gelmiştir. Bu örnekteki gibi IPTV aracılığıyla farklı platformlar üzerinden, yasal sağlayıcının izni olmadan illegal şekilde paylaşımı söz konusuysa, bu tarz kullanım ve paylaşımlar yasalarımıza aykırıdır ve yasal değildir.
Bu şekilde IPTV yayını yapanlara olduğu gibi izleyenlere de, yasalar yoluyla bir takım cezai yaptırımlar getirilmiştir.

IP TV izleyenlere hangi cezalar veriliyor?​

T.C Kanun ve yasalarımızın, illegal yollardan IPTV yayını yapanlara olduğu gibi izleyenlere de yaptırımları vardır. Devlet tarafından gerekli izinleri almış kuruluşlar üzerinden hizmet alıp IPTV izleyen bir tüketiciyseniz, bu cezalar sizin uygulanmamaktadır. Fakat yasak yollardan IPTV izleyen bir tüketiciyseniz, işler burada biraz değişiyor, çünkü bu eyleminizi suç teşkil ediyor. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na göre karşılıksız yararlanma suçu olarak tanımlanan bu fiil şöyle açıklanıyor:
“Telefon hatları ile frekanslarından veya elektromanyetik dalgalarla yapılan şifreli veya şifresiz yayınlardan sahibinin veya zilyedinin rızası olmadan yararlanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.”
Yani illegal ( yasal olmayan ) yollardan, IP TV izliyorsanız, 6 aydan iki yıla kadar hapis veya para cezası ile cezalandırılmış olursunuz.

IP TV yayını yapanlara hangi cezalar veriliyor?​

Yine illegal ( yasal olmayan ) yollardan IPTV yayını yapan bir kişi veya kurum, son tüketici için belirlenen 6 aydan iki yıla kadar hapis cezasına ek olarak 69.086 TL ( Para cezasından Devletin belirlediği rakamlara göre ilerleyen yıllarda değişiklikler olabilir. ) idari para cezası ve yayın durdurma cezası ile de karşı karşıya kalıyor.

IP TV’nin geleceği​

IPTV servislerinin günümüzdeki kullanıcı sayısı rakamını tahmin etmek oldukça güç, çünkü günden güne artan içerik yapısı, her eve de internet girmesiyle birlikte IPTV’ yi daha cazip kılmaya başladı. Oldukça çeşitli zengin içerikler, farklı sağlayıcı ve yayıncılar sayesinde IPTV’ nin geleceği oldukça parlak gözüküyor. Grand View Research’ ün yapmış olduğu araştırma; IP TV market rakamının 2025 yılındaki değerinin 117 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Bu sadece bir tahmin kim bilir belki içerikte olduğu gibi bu rakamda da IPTV değerinin katlanarak daha yüksek rakamlara ulaşacağını görebiliriz.
Ülkemiz açısından IPTV’ nin geleceğinden biraz bahsedecek olursak; ülkemizdeki IPTV sağlayıcılarının çok fazla olmadığını düşünecek olursak, içerikler de Dünya’daki IPTV içeriklerine göre biraz daha kısıtlı kalıyor. Tabi gelişen teknoloji ve dijitalleşen Dünya ile birlikte ülkemizde de arz – talep yönünde IPTV’ nin ilerleyen yıllarda, ülkemizde de farklı yerlere gelebileceğini söyleyebiliriz. IPTV konusunda biraz daha zamana ihtiyacımız var gibi gözüküyor, gelişmeleri hep birlikte takip ediyor olacağız.
Reklam Kurulu tarafından denetlenen, T.C. yasalarımız çerçevesinde yaptırımı bulunan; konumuz içerisindeki illegal ( yasal olmayan ) yollarla IPTV yayın yapan ve izleyenler kişi ve kurumlara ait hiçbir IPTV hizmetini tasvip etmiyoruz, bu tarz yasal olmayan uygulamaları kullanmamanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.
 

Similar threads

  • Soru
İnternet veya anten/kablo üzerinden yayın yapan özel televizyon platformları, fiyatları açısından kullanıcıları farklı alternatiflere itiyor. Gün geçtikçe daha çok büyüyen IP TV nedir, nasıl çalışır ve IP TV yasal mı? sorularının cevaplarını sizler için açıkladık. Birçoğumuz televizyon...
Cevaplar
0
Görüntüleme
48
  • Soru
İp TV nedir ve nasıl kullanılır? İP TV kurulum vekullanımı ile ilgili ayrıntılar içeriğimizde yer almaktadır İp TV nedir ve nasıl kullanılır. Teknolojinin gelişimi hemen hemen bütün sektörlere etki etmekte, her geçen gün yeni özellikler karşımıza çıkmaktadır. Analog uydu, kablolu televizyon...
Cevaplar
0
Görüntüleme
98
  • Soru
IPTV nedir? IPTV nasıl çalışır? Kablo veya uydu TV gibi geleneksel yayın modlarından internet tabanlı yayınlara geçiş süreci yaşıyoruz ve IPTV’nin bu geçiş aşamasında önemli bir rolü var. İnternet hızlarının artmasıyla birlikte insanlar artık içeriğe sahip olmayı değil, istedikleri anda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
59
  • Soru
IP TV (İnternet Protokolü Televizyon), televizyon programlarını ve içerikleri internet üzerinden izlemek için kullanılan bir teknolojidir. IP TV, geleneksel televizyon yayınlarına alternatif bir çözüm sunar ve internet bağlantısı üzerinden video içeriklerinin dağıtılmasını sağlar. IP TV'nin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
53
  • Soru
IPTV nedir? IPTV nasıl çalışır? Kablo veya uydu TV gibi geleneksel yayın modlarından internet tabanlı yayınlara geçiş süreci yaşıyoruz ve IPTV’nin bu geçiş aşamasında önemli bir rolü var. İnternet hızlarının artmasıyla birlikte insanlar artık içeriğe sahip olmayı değil, istedikleri anda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
83
Üst Alt