İYİ BİR KAN ŞEKER DENGESİ İÇİN
Komplex karbonhidratlar, posa içeren besinler kan şekeri düzeyinde ani oynamalara yol açmazlar. Bu nedenle her öğün bu besinlerden birini beslenmenizde bulundurun.
Kompleks karbonhidrat içeren besinler: Kurubaklagiller, sebze, meyve, bulgur, yulaf ve tam buğday unundan yapılmış gıdalar, keten tohumu, müsli.
Şeker ve şekerli gıdalar, rafine unlu ve yağlı hamur tatlıları veya hamur işleri kan şekerinizde ani oynamalara neden olurlar. Mümkün olduğunca sınırlı tüketin.
Beyaz ekmek, patates, pilav, muz, üzüm, taze incir ve kavun gibi yiyeceklerin yerine; kepekli veya çavdarlı ekmek, bulgur, kırmızı mercimek, kepekli makarna, elma, armut, portakal gibi yiyecekleri tercih edin.
Posa kan şeker dengesini en iyi sağlayan besindir. İnsülin salınımı azaltır ve yavaş salınmasını sağlar, tokluk hissinizin uzun sürmesinde ve bağırsak sağlığınızda çok önemlidir.
Posalı yiyecekler kurubaklagiller, özellikle kabuklu meyveler, tüm sebzeler, yulaf, tam buğday unu ile yapılmış gıdalar ve bulgurdur.
Diyetteki posa miktarını arttırmak için beyaz ekmek yerine tam buğday unundan yapılmış ekmek veya unlu gıdalar, çavdar veya kepekli ekmek; pirinç yerine bulgur; meyve suyu yerine meyve, günde 2 porsiyon sebze yemeği, öğünlerde bol salata ve kurubaklagiller tüketilmelidir.
Meyve insülin direnci, hipoglisemisi olan kişilerde tek başına kan şekerini hızlı yükseltebilir. Meyvenizin yanında tüketeceğiniz süt – yoğurt- ayran veya kepekli grisini veya fındık – ceviz – badem gibi besinler meyvenin şekerini bağlayarak emilim hızını düşür.
Kabukları ile yenebilen elma armut gibi meyveleri kabuklarını soymadan yemek, kan şeker dengenizi daha iyi sağlayabilir.
Tek seferde 2 porsiyondan daha fazla meyve yemek, kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olabilir. Günde 3 porsiyon meyveyi 3 farklı ara öğünde tüketmek daha iyi bir kan şeker dengesi sağlar.
Tarçın; şekerinin kana karışmasında rol alan bir besindir. Gün içerisinde içtiğiniz sulara tarçın kabuğu atmak, meyve veya sütlü tatlı yerken biraz tarçın ilave etmek kan şeker dengesini kurmak için yardımcı olabilir.
Komplex karbonhidratlar, posa içeren besinler kan şekeri düzeyinde ani oynamalara yol açmazlar. Bu nedenle her öğün bu besinlerden birini beslenmenizde bulundurun.
Kompleks karbonhidrat içeren besinler: Kurubaklagiller, sebze, meyve, bulgur, yulaf ve tam buğday unundan yapılmış gıdalar, keten tohumu, müsli.
Şeker ve şekerli gıdalar, rafine unlu ve yağlı hamur tatlıları veya hamur işleri kan şekerinizde ani oynamalara neden olurlar. Mümkün olduğunca sınırlı tüketin.
Beyaz ekmek, patates, pilav, muz, üzüm, taze incir ve kavun gibi yiyeceklerin yerine; kepekli veya çavdarlı ekmek, bulgur, kırmızı mercimek, kepekli makarna, elma, armut, portakal gibi yiyecekleri tercih edin.
Posa kan şeker dengesini en iyi sağlayan besindir. İnsülin salınımı azaltır ve yavaş salınmasını sağlar, tokluk hissinizin uzun sürmesinde ve bağırsak sağlığınızda çok önemlidir.
Posalı yiyecekler kurubaklagiller, özellikle kabuklu meyveler, tüm sebzeler, yulaf, tam buğday unu ile yapılmış gıdalar ve bulgurdur.
Diyetteki posa miktarını arttırmak için beyaz ekmek yerine tam buğday unundan yapılmış ekmek veya unlu gıdalar, çavdar veya kepekli ekmek; pirinç yerine bulgur; meyve suyu yerine meyve, günde 2 porsiyon sebze yemeği, öğünlerde bol salata ve kurubaklagiller tüketilmelidir.
Meyve insülin direnci, hipoglisemisi olan kişilerde tek başına kan şekerini hızlı yükseltebilir. Meyvenizin yanında tüketeceğiniz süt – yoğurt- ayran veya kepekli grisini veya fındık – ceviz – badem gibi besinler meyvenin şekerini bağlayarak emilim hızını düşür.
Kabukları ile yenebilen elma armut gibi meyveleri kabuklarını soymadan yemek, kan şeker dengenizi daha iyi sağlayabilir.
Tek seferde 2 porsiyondan daha fazla meyve yemek, kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olabilir. Günde 3 porsiyon meyveyi 3 farklı ara öğünde tüketmek daha iyi bir kan şeker dengesi sağlar.
Tarçın; şekerinin kana karışmasında rol alan bir besindir. Gün içerisinde içtiğiniz sulara tarçın kabuğu atmak, meyve veya sütlü tatlı yerken biraz tarçın ilave etmek kan şeker dengesini kurmak için yardımcı olabilir.