BESLENMEDE K VİTAMİNİN EKSİK ALINMASI KALÇA KIRIĞI RİSKİNİ ARTIRIYOR!
K viatmini Alman bilim adamı Dam tarafından 1935 yılında, kanın pıhtılaşma etmeni olarak bulunmuştur. Bu etmene Almanca Koagulation vitamin isminin verilmesi teklif edilmiştir. Böylelikle koagulation sözcüğünün baş harfini alarak K vitamini olarak isimlendirilmiştir. K vitamini yapısal olarak K1, K2, K3 vitamini olmak üzere 32ye ayrılmaktadır. K1 vitamini bitkilerde, K2 vitamini balıklarda, K3 vitamini ise mikroorganizmalar tarafından bağırsaklarımızda sentezlenmektedir. Her 3 üde K vitamini aktifliği göstermektedir.
K VİTAMİNDEN VARLIKLI BESİNLER
Yonca, ıspanak vb. yeşil yapraklı sebzeler, lahana, büksel lahanası, kahve, çay ve balıkdır. Başkaca bağırsaklarda mikroorganizmalar tarafından da K vitamini üretilmektedir. Vücudumuz gereksinimin yarısını bu halde karşılamaktadır. Bağırsak florasını öldüren ilaçla kullanıldığı K vitamini zayıflığı görülebilinir.(aşırı ölçüde alınan antibiyotikler, sulfamidler vb.)
K VİTAMİNİN VÜCUTTAKİ İŞLEVİ
K vitaminin en kıymetli işlevi protrombin oluşumuna eğidir. Kanının pıhtılaşmını sağlayarak kan kaybını engellemektedir. Ayrıyeten trombin oluşumuna ek sağlayarak kalsiyumun osteoklasinle bağlanarak kemik kristallerinin oluşumunada ek sağlamaktadır.
Yapılan son bir çalışmada yukaridaki bilgiyi kanıtlar niteliktedir. Bay ve bayanlar üzerinde yapılan çalışmada K vitamini daha az alan bireylerin kalça kemiklerinin kırılma riskinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bu aktifliği mahsusen K1 vitaminden ileri geldiği görülmüştür.
O halde hususî bir durum yok ise (anti koagülan yada comadin tipi ilaç kullananlar katiyetle bu teklifimizi dikkate almayınız) K1 vitamininden varlıklı beslenmeniz kalça kemiğiniz sıhhati açısından da yararlı olacaktır. Hatırlatmakta yara var: K1 vitamin bitkisel kaynaklardan gelmektedir. Ispanak, semizotu, yonca, maydanoz, tere ve roka K1 vitamini istikametinden güçlü kaynaklardandır.
Sağlıklı ve mesrur günlere
Dyt. Nebahat Keskin
K viatmini Alman bilim adamı Dam tarafından 1935 yılında, kanın pıhtılaşma etmeni olarak bulunmuştur. Bu etmene Almanca Koagulation vitamin isminin verilmesi teklif edilmiştir. Böylelikle koagulation sözcüğünün baş harfini alarak K vitamini olarak isimlendirilmiştir. K vitamini yapısal olarak K1, K2, K3 vitamini olmak üzere 32ye ayrılmaktadır. K1 vitamini bitkilerde, K2 vitamini balıklarda, K3 vitamini ise mikroorganizmalar tarafından bağırsaklarımızda sentezlenmektedir. Her 3 üde K vitamini aktifliği göstermektedir.
K VİTAMİNDEN VARLIKLI BESİNLER
Yonca, ıspanak vb. yeşil yapraklı sebzeler, lahana, büksel lahanası, kahve, çay ve balıkdır. Başkaca bağırsaklarda mikroorganizmalar tarafından da K vitamini üretilmektedir. Vücudumuz gereksinimin yarısını bu halde karşılamaktadır. Bağırsak florasını öldüren ilaçla kullanıldığı K vitamini zayıflığı görülebilinir.(aşırı ölçüde alınan antibiyotikler, sulfamidler vb.)
K VİTAMİNİN VÜCUTTAKİ İŞLEVİ
K vitaminin en kıymetli işlevi protrombin oluşumuna eğidir. Kanının pıhtılaşmını sağlayarak kan kaybını engellemektedir. Ayrıyeten trombin oluşumuna ek sağlayarak kalsiyumun osteoklasinle bağlanarak kemik kristallerinin oluşumunada ek sağlamaktadır.
Yapılan son bir çalışmada yukaridaki bilgiyi kanıtlar niteliktedir. Bay ve bayanlar üzerinde yapılan çalışmada K vitamini daha az alan bireylerin kalça kemiklerinin kırılma riskinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bu aktifliği mahsusen K1 vitaminden ileri geldiği görülmüştür.
O halde hususî bir durum yok ise (anti koagülan yada comadin tipi ilaç kullananlar katiyetle bu teklifimizi dikkate almayınız) K1 vitamininden varlıklı beslenmeniz kalça kemiğiniz sıhhati açısından da yararlı olacaktır. Hatırlatmakta yara var: K1 vitamin bitkisel kaynaklardan gelmektedir. Ispanak, semizotu, yonca, maydanoz, tere ve roka K1 vitamini istikametinden güçlü kaynaklardandır.
Sağlıklı ve mesrur günlere
Dyt. Nebahat Keskin